Otisni knjiguOtisni knjigu

Upoznavanje sa sučeljem Loomena

Ovo je prvo poglavlje

Sjedište: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
E-kolegij: Izrada online tečaja pomoću Moodle-a 2
Knjiga: Upoznavanje sa sučeljem Loomena
Otisnuo/la: Gost (anonimni korisnik)
Datum: Friday, 3. May 2024., 15:09

Sadržaj i aktivnosti prve cjeline

Tečaj Izrada online tečaja pomoću Moodle-a zamišljen je prvenstveno kao praktičan rad polaznika na izradi svog vlastitog tečaja pomoću alata Moodle.

Na početku prvog poglavlja opisan je postupak predaje zahtjeva za otvaranjem vlastitog tečaja u CARNetovom Moodle sustavu za online učenje pod nazivom Loomen (dalje u tekstu: Loomen). Slijedi upoznavanje sa sučeljem sustava.

Meta mala

Ciljevi prve cjeline

Po završetku prve cjeline polaznici će moći:

  • samostalno ispuniti i poslati zahtjev za otvaranje svog online tečaja u Loomenu,
  • prepoznati glavne dijelove korisničkog sučelja,
  • koristiti različite načine navigacije kroz sadržaj tečaja. 

Aktivnosti prve cjeline

  • Pročitajte sadržaj prve cjeline.
  • Napravite Zadatak 1.
  • Proučite različitosti između dizajnerskog i polazničkog sučelja u svom tečaju.
CARNet Logo

Upoznavanje sa sučeljem

Korisničko sučelje u Loomenu sastoji se od nekoliko dijelova. Izgled i složenost korisničkog sučelja ovisi o ulozi dodijeljenoj korisniku.

Studentsko sučelje prikazuje uglavnom osnovne dijelove. Nastavničko sučelje je nešto složenije i omogućava definiranje postavki, kreiranje sadržaja i dodjelu uloga u tečaju.

Na Zaglavlju ekrana prikazano je ime i prezime prijavljenog korisnika te link za odjavu iz sustava.

Prijavljeni polaznik
Prijavljeni polaznik

Odabirom linka s vašim imenom i prezimenom imate uvid u profil kao i mogućnost promjene nekih osobnih podataka. Podaci elektroničkog identiteta kao što su ime, prezime te e-mail adresa povlače se iz imenika vaše ustanove i ne mogu se ažurirati u korisničkom profilu unutar sustava Loomen. Isti status imaju i podaci koji nisu vidljivi u profilu kao što su korisnička oznaka i zaporka.

Profil
Profil

Odabirom imena i prezimena drugih polaznika u tečaju prikazat će vam se osnovni podaci iz profila  kao i dodatne informacije, ako ih je polaznik popunio u profilu.

Profil student
Profil student

Navigacijska traka prikazuje trenutni položaj unutar tečaja uz mogućnost povratka na hijerarhijski više stranice.

Breadcrumbs

Breadcrumbs

Odabirom gumba Omogući izmjene u gornjem desnom uglu sučelja ili u bloku Postavke > Administracija kolegija možete mijenjati izgled sučelja, a u ulozi nastavnika imate mogućnost ažuriranja tečaja u dijelu resursa, aktivnosti i blokova.

Omogući izmjene 2
Omogući izmjene 2

Promijeni ulogu u - odabirom ove mogućnosti u bloku Postavke > Promijeni ulogu u.. možete provjeriti izgled tečaja iz uloge studenta, predavača bez ovlasti za uređivanje ili gosta. Ova mogućnost je izuzetno korisna ukoliko želite testirati vidljivost nekog elementa tečaja.

Promijeni ulogu
Promijeni ulogu

Lijevi i desni stupac - sadrže blokove koje možete organizirati prema potrebi. Svaki blok ima posebnu namjenu a moguće ga je skriti, prikazati svima ili njegov prikaz ograničiti određenom broju studenata. Svaki blok možete vrlo jednostavno premještati unutar stupca te s lijeve na desnu stranu i obrnuto.  Više informacija o blokovima doznat ćete u poglavlju Blokovi.

Srednji stupac - prikazuje module aktivnosti i resursa. Izgled središnjeg dijela tečaja određuje se u postavkama tečaja. Pri tom posebno treba voditi računa o odabiru oblika tečaja (tjedni, tematski, socijalni i dr.) i broju tjedana/tema koje će biti prikazane.

Podnožje stranice - prikazuje link na Moodle dokumente i link na naslovnicu odnosno početnu stranicu sustava.

Dizač mala

Aktivnost - vježba:

 

U vašem novom tečaju odabirom opcije Prebaci rolu u imate mogućnost promjene uloga na tečaju. Uočite razlike u prikazu sučelja tečaja odabirom pojedinih uloga.

CARNet Logo

Navigacija

Kroz sadržaj u Loomenu možete prolaziti na nekoliko načina.

Navigacijska traka (Breadcrumbs) - koristeći dijelove trake možete se vratiti na određene dijelove tečaja koji su hijerarhijski viši od one na kojoj se nalazite. Odabirom naziva tečaja ili naslovnice u navigacijskoj traci jednostavno ćete se vratiti na početnu stranicu tečaja ili primjerice naslovnicu.

Blok Navigacija omogućava brz i jednostavan pristup različitim stranicama sustava. Prikazuje sljedeće linkove:

  • Moja naslovnica - prilagođena stranica s popisom tečajeva korisnika i informacijama o aktivnostima  kao što su rokovi za zadatke i testove, nepročitane poruke i slično. Naslovnica sadrži i niz blokova kao što su Postavke za uređenje profila, Osobne datoteke korisnika uz mogućnost uređivanja te  Korisnici online.
  • Stranice na razini sustava - sadrži linkove na Blog na razini sustava, Oznake i Kalendar
  • Moj profil - brzi linkovi na profil korisnika, poslane poruke na forumima, pristup blogu, alatu poruka na razini sustava, link na repozitorij i privatne datoteke.
  • Moji kolegij - popis dostupnih tečajeva. Odabirom naslova pristupate naslovnici tečaja.

Blok navigacija
Blok navigacija

Blok Aktivnosti - prikazuje likove na sve aktivnosti u tečaju kao što su forumi, zadaci, testovi i slično. Odabirom pojedinog linka dobiva se popis svih aktivnosti istog tipa, primjerice popis svih foruma u tečaju. Blok je potrebno dodati iz popisa blokova, a može znatno olakšati pristup aktivnostima.

Blok aktivnosti
Blok aktivnosti

Navigacija preko naslovnice - aktivnosti i resursi odabiru se iz središnjeg stupaca, a ponovni odabir sadržaja moguć je povratkom na naslovnicu tečaja. 

Navigacija u resursu Knjiga - sadržaj ovog tečaja nalazi se u resursu Knjiga. Knjiga prikazuje sadržaj u obliku stranica knjige uz mogućnost linearne navigacije pomoću strelica za navigaciju.

Navigacija u book-u
Navigacija u book-u

Jedan od načina prolaska kroz sadržaj Knjige je i odabir naslova potpoglavlja u bloku Sadržaj što omogućava skok s jednog potpoglavlja na drugo, neovisno o njihovom redoslijedu.  

Navigacija blok sadržaj
Navigacija blok sadržaj

Naprijed i nazad u pregledniku (Back and Forward) - za pregledavanje sadržaja u Moodle-u ne preporučuje se korištenje gumba za navigaciju koji se nalaze u pregledniku. Ako ste na stranici koju napuštate upisali neke podatke te odabrali naprijed ili nazad u pregledniku, sustav vas neće upozoriti na mogući gubitak podataka.

CARNet Logo

Predaja Zahtjeva za otvaranjem novog tečaja

Zahtjev za otvaranjem novog tečaja nalazi se na početnoj stranici sustava Loomen: https://loomen.carnet.hr/.

Za pristup Zahtjevu, kao i za pristup sustavu, koristite elektronički identitet iz AAI@EduHr sustava dobiven na ustanovi.

Zahtjev za otvaranje tečaja kojeg želite izraditi sastoji se od dva dijela: to su Detalji novog tečaja kojeg ste zatražili i Razlog za otvaranje novog tečaja.

Otvaranje novog tečaja detalji
Otvaranje novog tečaja detalji

Puno ime tečaja i Kratica tečaja kojeg želite otvoriti, polja su koja morate obavezno popuniti. Polje Sažetak nije obvezno popunjavati.

Razlozi otvaranja tečaja su obavezno polje za upis i argumentiraju valjanost zahtjeva. Ukratko opišite svrhu tečaja. Bitno je napomenuti da se tečajevi otvoreni u sustavu Loomen koriste isključivo u obrazovne, dakle, u nekomercijalne svrhe. Nakon što ste popunili Zahtjev, kliknite na Zatraži novi tečaj. Nakon što administrator odobri Zahtjev, na vašu će e-mail adresu, dakle, na onu koju ste naveli prilikom prijave, stići automatska poruka o odobravanju zatraženog tečaja.

Otvaranje novog tečaja razlog
Otvaranje novog tečaja razlog

CARNet Logo