Otisni ovo poglavljeOtisni ovo poglavlje

Upoznavanje sa sučeljem Loomena

Upoznavanje sa sučeljem

Korisničko sučelje u Loomenu sastoji se od nekoliko dijelova. Izgled i složenost korisničkog sučelja ovisi o ulozi dodijeljenoj korisniku.

Studentsko sučelje prikazuje uglavnom osnovne dijelove. Nastavničko sučelje je nešto složenije i omogućava definiranje postavki, kreiranje sadržaja i dodjelu uloga u tečaju.

Na Zaglavlju ekrana prikazano je ime i prezime prijavljenog korisnika te link za odjavu iz sustava.

Prijavljeni polaznik
Prijavljeni polaznik

Odabirom linka s vašim imenom i prezimenom imate uvid u profil kao i mogućnost promjene nekih osobnih podataka. Podaci elektroničkog identiteta kao što su ime, prezime te e-mail adresa povlače se iz imenika vaše ustanove i ne mogu se ažurirati u korisničkom profilu unutar sustava Loomen. Isti status imaju i podaci koji nisu vidljivi u profilu kao što su korisnička oznaka i zaporka.

Profil
Profil

Odabirom imena i prezimena drugih polaznika u tečaju prikazat će vam se osnovni podaci iz profila  kao i dodatne informacije, ako ih je polaznik popunio u profilu.

Profil student
Profil student

Navigacijska traka prikazuje trenutni položaj unutar tečaja uz mogućnost povratka na hijerarhijski više stranice.

Breadcrumbs

Breadcrumbs

Odabirom gumba Omogući izmjene u gornjem desnom uglu sučelja ili u bloku Postavke > Administracija kolegija možete mijenjati izgled sučelja, a u ulozi nastavnika imate mogućnost ažuriranja tečaja u dijelu resursa, aktivnosti i blokova.

Omogući izmjene 2
Omogući izmjene 2

Promijeni ulogu u - odabirom ove mogućnosti u bloku Postavke > Promijeni ulogu u.. možete provjeriti izgled tečaja iz uloge studenta, predavača bez ovlasti za uređivanje ili gosta. Ova mogućnost je izuzetno korisna ukoliko želite testirati vidljivost nekog elementa tečaja.

Promijeni ulogu
Promijeni ulogu

Lijevi i desni stupac - sadrže blokove koje možete organizirati prema potrebi. Svaki blok ima posebnu namjenu a moguće ga je skriti, prikazati svima ili njegov prikaz ograničiti određenom broju studenata. Svaki blok možete vrlo jednostavno premještati unutar stupca te s lijeve na desnu stranu i obrnuto.  Više informacija o blokovima doznat ćete u poglavlju Blokovi.

Srednji stupac - prikazuje module aktivnosti i resursa. Izgled središnjeg dijela tečaja određuje se u postavkama tečaja. Pri tom posebno treba voditi računa o odabiru oblika tečaja (tjedni, tematski, socijalni i dr.) i broju tjedana/tema koje će biti prikazane.

Podnožje stranice - prikazuje link na Moodle dokumente i link na naslovnicu odnosno početnu stranicu sustava.

Dizač mala

Aktivnost - vježba:

 

U vašem novom tečaju odabirom opcije Prebaci rolu u imate mogućnost promjene uloga na tečaju. Uočite razlike u prikazu sučelja tečaja odabirom pojedinih uloga.

CARNet Logo