Otisni knjiguOtisni knjigu

Blokovi

Blokovi

Sjedište: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
E-kolegij: Izrada online tečaja pomoću Moodle-a 2
Knjiga: Blokovi
Otisnuo/la: Gost (anonimni korisnik)
Datum: Saturday, 27. April 2024., 05:01

Sadržaj i aktivnosti četvrte cjeline

U ovoj cjelini upoznat ćete se s Blokovima pomoću kojih ćete moći dodatno definirati izgled i funkcionalnost tečaja, olakšati korištenje različitih aktivnosti i navigaciju sadržajem te dodati neke nove mogućnosti.

Meta mala

Ciljevi četvrte cjeline

Polaznici će nakon ove cjeline moći:

  • sažeti, sakriti ili brisati postojeće blokove, premjestiti blokove u Dok, dodati nove blokove i odrediti njihove postavke, prepoznati vrstu i namjenu bloka te se pobliže upoznati s Kalendarom i Rječnikom.

Aktivnosti četvrtog poglavlja

  • Pročitajte sadržaj četvrte cjeline.
  • Sudjelujte u aktivnostima ove cjeline (promišljanja, vježbe).
CARNet Logo

Upravljanje blokovima

Neizostavan dio korisničkog sučelja čine blokovi. Blokovi obogaćuju nastavni sadržaj te čine tečaj zanimljivijim i dinamičnijim. Nalaze se s lijeve i desne strane središnjeg stupca ali mogu biti postavljeni i u središnjem stupcu, ovisno o temi koju ste odabrali u postavkama tečaja (Postavke > Uredi postavke > Obvezna uporaba teme). U ovom tečaju prikazan je rad s blokovima u osnovnoj temi (Ne prisiljavaj). Blokove možete proizvoljno razmještati postavljanjem kursora miša na naslov bloka. Nakon što se pojavi znak s četiri strelice blok se može premjestiti na odabrano mjesto unutar tečaja. Na ovaj način možete logički rasporediti svaki blok unutar tečaja. U poglavlju Rad s blokovima pojasnit ćemo mogućnost razmještaja blokova unutar tečaja podešavanjem njihovih postavki.

Blok kursor
Blok kursor

Blokovi su odvojeni zaglavljima u boji, ovisno o odabranoj temi u Postavkama tečaja, i prepoznatljivi su po nazivu.

Sadržaj bloka može biti dug popis (primjerice u bloku Nedavna aktivnost), stoga je vrlo korisna mogućnost njegovog sažimanja. Sažimanje bloka omogućava ikona sa znakom minus (-) u zaglavlju bloka, koja nakon odabira prelazi u znak plus (+). Ponovnim odabirom ikone otvara se sadržaj bloka.

Svaki blok se može prebaciti u Dok ako to omogućava Tema odabrana u postavkama. Prebacivanjem u Dok blok se sa stranice tečaja pozicionira u pomoćnu traku sa strane ekrana što omogućava veću preglednost sadržaja tečaja.

Prebaci u dok
Prebaci u dok

U traci je vidljiv naziv bloka a na stranicu ga možete vratiti pozicioniranjem miša na naslov bloka te odabirom ikone za micanje iz doka.

Makni iz doka
Makni iz doka

U zaglavlju svakog bloka nalazi se njegov naziv, a ako su omogućene izmjene, vidljive su i ikone za uređivanje postavki, brisanje bloka, skrivanje bloka te administraciju uloga.

Brisanje bloka omogućava ikona pod nazivom Obriši nakon čega se blok ponovno nalazi na popisu za odabir.

Obriši blok
Obriši blok

Ikona pod nazivom Skrij omogućit će skrivanje bloka do trenutka kada ga želite učiniti vidljivim.

Skrij blok
Skrij blok

CARNet Logo

Dodavanje blokova

Moodle je sustav koji omogućava dodavanje niza blokova, ovisno o potrebama i ciljevima tečaja. Tečaj po otvaranju već sadrži unaprijed definirane blokove ( npr. Navigacija, Postavke, Poruke, Kalendar, Korisnici online i dr.) a na vama je da obzirom na njihove funkcionalnosti procijenite koji ćete od blokova uvrstiti u vaš tečaj.

Mislilac mala

Aktivnost-promišljanje:

 

Posjetite stranicu Vrste blokova te se upoznajte s vrstama i funkcionalnostima blokova u sustavu Loomen. Razmislite koji biste od navedenih blokova, obzirom na njihove vrste i funkcionalnosti te vaš nastavni program, uključili u vaš tečaj.

Postavljanje dodatnih blokova u tečaj izvodi se pomoću bloka koji nosi naziv Dodaj blok, a pristupate mu se kroz nastavničko sučelje, odabirom gumba Omogući izmjene. Blok se pojavljuje kao posljednji u nizu blokova lijeve ili desne kolone. Klikom na padajući izbornik možete odabrati željeni blok. Blok se nakon dodavanja u tečaj miče s popisa blokova odnosno u slučaju brisanja vraća na popis dostupnih blokova.

Dodaj blok
Dodaj blok

Za razliku od već definiranih blokova koje možete odabrati iz padajućeg izbornika, Moodle nudi i mogućnost kreiranja potpuno nove vrste bloka.

HTML blok
HTML blok

Ovu vrstu bloka kreirate odabirom HTML bloka iz padajućeg izbornika blokova. Novi blok ima naziv novi HTML blok i potrebno ga je urediti. Naslov i sadržaj određuje predavač. Uređivanje blokova omogućava ikona Konfiguracija (ruka s olovkom), vidljiva nakon što se u tečaju omoguće izmjene. Za razliku od drugih vrsta blokova predavač može dodati neograničen broj HTML blokova u tečaj. Ova vrsta bloka se nakon dodavanja u tečaj ne miče s popisa blokova.

HTML konfig
HTML konfig

Dizač mala

Aktivnost-vježba:

 

U svom tečaju kreirajte jedan novi HTML blok. Odredite naslov bloka, upišite njegov sadržaj te ga uredite pomoću HTML editora. Spremite promjene te provjerite vidljivost i sadržaj bloka.

CARNet Logo

Podešavanje postavki bloka (Konfiguracija)

Kao predavač imate ovlasti uređivanja onih blokova koji nisu definirani na razini sustava. Primjer blokova koji su postavljeni na razini sustava i čije postavke možete samo djelomično urediti su Navigacija ili Postavke. Ostalim blokovima možete podesiti postavke koje će odrediti njihovu poziciju unutar tečaja te ako želite, poziciju na svakoj stranici. Klikom na ikonu za konfiguraciju otvara se sučelje za podešavanje postavki.

Konfig blokova
Konfig blokova

U dijelu pod nazivom Gdje se pojavljuje blok možete definirati položaj bloka na stranicama unutar tečaja. Dostupne su sljedeće postavke:

  • Originalna lokacija bloka - informacija o mjestu kreiranja bloka. Ovisno o definiranim postavkama blok se može pojaviti i na drugim stranicama unutar tečaja, primjerice aktivnostima kao što su forumi, testovi i slično.
  • Ograniči na ove vrste stranica - Sve stranice, Bilo koja stranica na kolegiju, Bilo koja naslovnica kolegija. Predavači bi trebali koristiti samo mogućnost prikaza bloka na svim stranicama tečaja s obzirom da se ostale dvije mogućnosti odnose na postavke bloka na razini sustava.
  • Zadana regija - Lijevo ili desno (lijevi ili desni stupac).
  • Zadana težina - u rasponu od -10 do 10 pri čemu -10 označava prvo mjesto dok 10 označava posljednje mjesto odabrane regije. Blok označen težinom -10 nalazit će se na vrhu dok će blok označen s 10 biti na dnu zadane kolone. Nula označava neutralnu, središnju poziciju bloka.

U dijelu pod nazivom Na ovoj stranici određujete postavke bloka za trenutnu stranicu na kojoj se nalazite. Ako ste na nalovnici tečaja pomoću ovih postavki odredit ćete položaj bloka na naslovnici. Ako se nalazite u forumu pomoću ovih postavki odredit ćete položaj bloka u forumu, neovisno o postavkama regije i težine koje ste odredili u dijelu Gdje se pojavljuje ovaj blok. Položaj bloka na ovaj način možete prilagoditi posebno za stranicu foruma, testa ili neke druge aktivnosti na kojoj se pojavljuje blok. Dostupne su sljedeće postavke:

  • Vidljivo - Da ili Ne
  • Regija - Lijevo ili desno (lijevi ili desni stupac)
  • Težina - u rasponu od -10 do 10 pri čemu -10 označava prvo mjesto dok 10 označava posljednje mjesto odabrane regije. Blok označen težinom -10 nalazit će se na vrhu dok će blok označen s 10 biti na dnu zadane kolone. Nula označava neutralnu, središnju poziciju bloka.

Ovisno o kojoj se aktivnosti radi postavke bloka mogu biti različite. Tako ćete primjerice za blok koji uređujete na stranici foruma, osim zadane regije i težine, moći odabrati i stranice unutar foruma na kojima će se blok prikazivati.

Forum konfig
Forum konfig

 CARNet Logo

Vrste blokova

Naziv bloka

Opis

Aktivnosti

Prikaz popisa svih aktivnosti u tečaju. Popis aktivnosti ovisi o odabiru nastavnika.

Blog izbornik

Omogućava jednostavno i brzo pristupanje mogućnostima Bloga na razini tečaja i sustava. U prvom dijelu bloka nalaze se mogućnosti vezane za tečaj kao što su pregled svih članaka na tečaju, pregled osobnih (mojih) članaka na tečaju te mogućnost dodavanja novog članka. Drugi dio izbornika odnosi se na mogućnosti na razini sustava, dostupne i u profilu korisnika, a omogućavaju pregled svih osobnih članaka na sustavu, dodavanje novih članaka, mogućnost pretplate na blogove polaznika te registraciju i praćenje blogova koji se nalaze van sustava Moodle (Blog RSS).

Buduća događanja

Blok služi za prikaz budućih događanja i aktivnosti unutar tečaja. Usko je povezan uz blok Kalendar gdje su prikazana sva događanja. Koliko dana unaprijed će biti prikazani događaji u ovom bloku potrebno je odrediti u postavkama kalendara. Osim prikaza budućih događanja u bloku su dostupni linkovi Kalendar i unos novog događaja.

HTML

HTML blok iznimno je fleksibilan jer ga možete uređivati po volji, upisom naslova i kreiranjem željenog sadržaja. U tečaju možete dodati neograničen broj HTML blokova.

jmail

Za razliku od Poruka, jmail služi isključivo za privatnu komunikaciju polaznika istog tečaja. Alat radi na principu e-mail adresa no, ne omogućava primanje i slanje poruka izvan Moodle okruženja. U bloku je dostupan link Vidi Inbox te poruka o pristigloj pošti.  Nakon odabira Inboxa i pristupanja sučelju možete kreirati nove poruke, pretince, pretražiti poštu ili izraditi skicu. Za pristup mailboxu drugog tečaja iz padajućeg izbornika My Mailboxes odaberite naziv željenog tečaja.

Komentari

Blok možete dodati na bilo koju stranicu unutar sustava i omogućava jednostavan unos komentara sudionika tečaja. Komentar upisujete u prozor za unos teksta uz obavezan odabir mogućnosti pohrani komentar nakon čega se tekst pojavljuje ispod naslova bloka. Broj komentara po stranici određuje administrator sustava i trenutno iznosi 15.  Blok možete iskoristiti za međusobno komentiranje polaznika na nekoj aktivnosti.

Korisnici online

Prikaz trenutno prijavljenih sudionika tečaja.

Nedavna aktivnost

Prikaz promjena i aktivnosti koje su se dogodile nakon zadnjeg pristupanja polaznika sustavu.

Nove obavijesti

Prikaz najnovijih vijesti iz foruma Opće vijesti i najave. Najčešće je riječ o najavama ili uputama nastavnika polaznicima tečaja. U bloku je dostupna mogućnost za dodavanje nove ili pregled prošlih tema.

Opis kolegija/sustava

Prikaz kratkog sažetka tečaja koji ste unijeli u polje Sažetak, u Postavkama tečaja. Odabirom konfiguracije ovog bloka otvaraju se Postavke tečaja.

Osobne datoteke korisnika

Omogućava jednostavan i brz pristup osobnim datotekama polaznika koje su dostupne i u korisničkom profilu. U bloku se prikazuju kreirane mape i dokumenti.

Polaznici

Prikaz popisa svih sudionika tečaja. Odabirom linka Sudinici ispod naslova bloka otvara se sučelje s popisom polaznika tečaja.

Poruke

Blok Poruke omogućava jednostavno i brzo pristupanje alatu poruka, inače dostupnima u profilu korisnika. Jedan od načina komunikacije u sustavu Moodle. Poruke omogućavaju komunikaciju među sudionicima istog tečaja, ali i među svim korisnicima CARNetovog sustava Moodle. U ovom bloku imamo prikaz novih nepročitanih poruka.

Pretraži forume

Unosom određenog pojma u prozor za pretraživanje vrlo jednostavno možemo pronaći temu ili raspravu u kojoj se traženi pojam spominje.

Rezultati testa

Prikaz rezultata testa. Način prikaza rezultata podešava se u konfiguraciji bloka.

Slučajni odabir iz rječnika

Ako je u tečaju kreiran rječnik, preko ovog bloka možemo prikazati neke pojmove. Način odabira pojmova podešava se u konfiguraciji bloka.

RSS klijent

Omogućava praćenje vijesti s portala koje odaberemo kao RSS izvor.

Samostalni dovršetak

U bloku se nalazi link koji polaznicima omogućava da sami potvrde završetak tečaja. Status samostalnog dovršetka vidljiv je u bloku Stupanj dovršenosti kolegija.

Sekcije

Pri izradi tečaja sadržaj se najčešće dijeli u poglavlja ili tjedne, ovisno o odabiru oblika tečaja u Postavkama. Blok omogućava brz i direktan pristup tim cjelinama.

Stupanj dovršenosti kolegija

Nakon odabira linka Prikaži izvješća kolegija otvara se tablica s prikazom uvjeta za dovršetak kolegija te njihov status za svakog polaznika tečaja.

Web pristupačnost

Omogućava prilagođavanje prikaza stranice slabovidnim osobama. Dodavanjem ovog bloka otvaraju nam se mogućnosti povećanja i smanjivanja slova, mijenjanja kontrasta slova i pozadine. Kada jednom podesimo prikaz onako kako nam odgovara postavke možemo sačuvati.


Zajednica

Omogućava pretraživanje tečajeva koje su korisnici Moodle sustava u svijetu dali zajednici na korištenje. Korisnici pristupaju javnim poslužiteljima na kojima su tečajevi smješteni. Tečajeve mogu pretraživati po različitim kriterijima. Ovisno o razini prava koje je definirao vlasnik, tečajeve možete preuzeti i obnoviti u vlastitom tečaju ili se na njih upisati.

CARNet Logo

Kalendar

Kalendar predstavlja pomoćni sadržaj u tečaju koji polazniku pomaže pri praćenju tempa rada i pridržavanju zadanih rokova u online tečaju. U njemu je navedeno vrijeme predviđeno za početak i završetak cjelokupnog tečaja kao i pojedinih nastavnih aktivnosti unutar tečaja. Datume u kalendar unosi predavač, ovisno o datumu početka tečaja.

Kalendar se nalazi na popisu blokova. Iako je njegov primarni prikaz jednak prikazu ostalih blokova, u lijevom ili desnom stupcu, odabirom naslova mjeseca ili događaja njegov se prikaz širi na veličinu cijelog ekrana.

Kalendar 1
Kalendar 1


Kalendar2
Kalendar2

Osnovni prikaz kalendara obuhvaća trenutni mjesec s događajima, dok detaljan prikaz obuhvaća tri mjeseca: trenutni, prošli i sljedeći.

Kalendar mjesečni prikaz
Kalendar mjesečni prikaz

Unosi u kalendar mogu biti automatski ili ručni. U lekciji Chat spomenuto je da se definirano vrijeme za početak automatski prikazuje u kalendaru. Važno je znati da se automatski prikaz početnog i završnog datuma svakog testa također prikazuje u kalendaru jednako kao i krajnji rok za predaju zadataka. Ako u postavkama testova i zadataka niste podesili datume, kalendar ih neće prikazati.

Za ručni unos događaja odaberite širi prikaz kalendara a potom i mogućnost Novi događaj u gornjem desnom uglu prozora. Nakon odabira mogućnosti, otvara se prozor za unos novog događaja.

Kalendar novi događaj
Kalendar novi događaj

U prozor za unos novog događaja upišite ime događaja, opis, termin, trajanje te ponavljanje, ukoliko će ga biti.

Kalendar novi događaj 2
Kalendar novi događaj 2

Vrste događaja u kalendaru:

  • Globalni događaji - događaji koji se odnose na cijeli sustav i sve korisnike. Najčešće je riječ o promjenama kao što su, primjerice, nova verzija Moodle-a, tehničke poteškoće prilikom pristupa i slično.
  • Događaji unutar kolegija - događaji koji se odnose na kolegij i sve polaznike kolegija; obavijesti o rokovima za predaju zadataka ili dostupnosti testova.
  • Grupni događaji - obavijesti namijenjene grupama polaznika kreiranih na kolegiju. To mogu biti obavijesti vezane za zajedničke aktivnosti, zadatke.
  • Korisnička događanja - privatni unosi polaznika tečaja; podsjetnici, planovi, bilješke.

Globalne događaje može dodati samo administrator sustava. Događaje na razini kolegija i grupne događaje unosi predavač, dok korisnička događanja mogu unositi polaznici.

Odabirom gumba Postavke možete promijeniti postavke kalendara: oblik prikaza vremena (12 ili 24), odrediti koji će dan u tjednu biti prvi prikazan, najveći broj budućih događaja, vremenski period prikaza budućih događanja te filter.

Kalendar postavke
Kalendar postavke

CARNet Logo

Rječnik

Alat Rječnik sadrži abecedni popis ključnih pojmova navedenih u sadržaju lekcija tečaja te kratke definicije pojmova ograničene na stručne izraze spomenute u tečaju. Značenje ključnih pojmova u tečaj može unijeti sam autor odnosno predavač, no pojmove i njihova značenja u rječnik mogu unositi i sami polaznici. To je najveća prednost alata Rječnik jer pomoću njega možete osmisliti kolaborativne načine rada u grupi polaznika te na taj način potaknuti polaznike da još aktivnije sudjeluju u obrazovnom procesu. (npr. svakom polazniku možete dodijeliti zadatak da unese jedan ključni pojam u rječnik i njegovo pojašnjenje kao i da komentira već postojeće unesene pojmove.)

Želite li izraditi Rječnik te na taj način obogatiti sadržaj vašeg tečaja, pronađite ga i odaberite iz popisa aktivnosti i resursa.

Rječnik
Rječnik

U dijelu općih postavki upišite ime rječnika i opis, a potom odredite druge postavke. Pažnju posebno usmjerite na opciju Vrsta rječnika s obzirom na to da u tečaju može postojati više rječnika od čega samo jedan središnji, a neograničeni broj sekundarnih rječnika.

Vrsta rječnika
Vrsta rječnika

Središnji rječnik može sadržavati pojmove sekundarnih rječnika koji služe određenim nastavnim cjelinama. Središnji rječnik može editirati samo predavač, dok sekundarni dopuštaju unose i komentare studenata.

Ovisno o Obliku prikaza pojmovi u rječniku bit će prikazani s više ili manje popratnih informacija, primjerice: ime i prezime autora ili datum zadnje izmjene. Ukoliko niste sigurni koji oblik odabrati odvojite malo vremena, isprobajte mogućnosti i odaberite oblik koji vam najviše odgovara.

Oblik prikaza rječnika
Oblik prikaza rječnika

Za nove pojmove u rječniku koje su kreirali drugi autori, primjerice polaznici, u postavkama rječnika možete odabrati automatsku potvrdu i objavu u rječniku (Uvijek automatski potvrdi pojam). Ako ne želite objavu bez provjere, u postavkama možete odrediti i poseban oblik prikaza pojmova prilikom odobravanja za objavu u rječniku. Oblik prikaza odabire se u padajućem izborniku Approval display format (Oblik prikaza prilikom odobrenja). Predavač primjerice može odabrati prikaz uz navođenje autora kako bi vidio podatke o autoru i tek onda objavio pojam.

Pojam koji čeka odobrenje
Pojam koji čeka odobrenje

Mogućnost automatskog linkanja unosa omogućit će poveznicu rječnika na sadržaj. Svi pojmovi obuhvaćeni rječnikom bit će označeni, a njihova definicija lako dostupna.

Opcija vidljivosti omogućit će skrivanje rječnika do trenutka kada ga želite objaviti.

Kreirani rječnik omogućava dodavanje novih pojmova, njihov pregled po abecedi, kategorijama, sortiranje prema posljednjoj izmjeni i datumu kreiranja te autorima.

Rječnik moodle
Rječnik moodle

Mislilac mala

Aktivnost-promišljanje:

 

Obzirom na temu vašeg tečaja kojeg izrađujete, razmislite o mogućnosti osmišljavanja aktivnosti kolaborativnog načina izrade rječnika od strane vaših polaznika u vašem tečaju.

CARNet Logo