Otisni knjiguOtisni knjigu

Struktura online tečaja

Struktura online tečaja

Sjedište: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
E-kolegij: Izrada online tečaja pomoću Moodle-a 2
Knjiga: Struktura online tečaja
Otisnuo/la: Gost (anonimni korisnik)
Datum: Thursday, 28. March 2024., 15:22

Sadržaj i aktivnosti pete cjeline

Nakon što ste se upoznali sa sučeljem Loomena te odredili osnovne postavke vašeg tečaja, u ovom ćete poglavlju doznati više o važnosti strukture sadržaja.

Upoznat ćete se s osnovnim smjernicama koje će vam poslužiti za pripremu sadržaja i aktivnosti u vašem tečaju kako bi svi vaši polaznici pa i oni s pojedinim vrstama invaliditeta mogli kvalitetno koristiti sadržaj vašeg tečaja kao i sudjelovati u aktivnostima koje ste planirali za polaznike u svom tečaju.

Meta mala

Ciljevi pete cjeline

Polaznici će nakon ovog poglavlja moći:

  • strukturirati tečaj, poglavlje te stranicu u tečaju sukladno principima instrukcijskog dizajna,
  • objasniti i razumjeti važnost univerzalnog dizajna u kontekstu izrade online tečaja,
  • primjeniti smjernice za izradu pristupačnog tečaja prilikom izrade vlastitog tečaja,

Aktivnosti pete cjeline

  • Pročitajte sadržaj četvrte cjeline.
  • Sudjelujte u aktivnostima ove cjeline (promišljanja, vježbe, istraživanje).
  • Napravite Zadatak 5.
CARNet Logo

Važnost strukture sadržaja

Posebnu pažnju tijekom izrade sadržaja treba posvetiti njihovoj organizaciji, jer se na taj način polaznicima olakšava praćenje, razumijevanje i usvajanje nastavnog gradiva.

Izrada sadržaja

Kada govorimo o nastavnim materijalima ne mislimo samo na one tekstualne, već i na multimedijalne (slike, video animacije i silmulacije) te na interaktivne elemente (alate za komunikaciju, rječnik, kalendar, navigaciju, zadatke, vježbe, linkove na dodatne izvore itd.) koje treba implementirati u online tečaj.

Prilikom izrade online tečajeva preporuka je slijediti opća načela dobrog instrukcijskog dizajna:

  • nastavni materijali su jasno i logički organizirani,
  • na zaslonu ekrana prikazana je adekvatna količina informacija (ograničava se „skrolanje“ lekcije na jednoj web stranici),
  • prilikom prezentiranja nastavnog sadržaja koriste se kraće, jasne rečenice (očekuje se čitanje s ekrana),
  • tekst je smješten u stupac (tekst ne bi trebao zauzimati više od 50% širine ekrana, čitanje sa zaslona sporije je za 30% od čitanja sa papira),
  • važne informacije smještene su na vrhu stranice te su dodatno naglašene ,
  • pažljivo su organizirana mjesta za slike, animacije, linkove i ostale popratne sadržaje unutar stranice te sučelja alata za udaljeno učenje.

Važan segment u organizaciji nastavnih materijala tijekom izrade tečaja je i navigacija. Naime, ukoliko navigacija nije dobro riješena, može doći do dezorijentacije polaznika tečaja (npr. da ne znaju u kojoj se cjelini trenutno nalaze, s kojim dijelovima weba je ta cjelina ili vježba povezana i sl.) te u konačnici negativno utjecati na motivaciju i uspjeh na online tečaju.

Iako je organizacija, kao i navigacija online tečaja vrlo dobro riješena u samom sustavu za udaljeno učenje, poželjno bi bilo implementirati sekundarnu navigaciju povezujući stranice istog ili različitog poglavlja. Na primjer, neki važan pojam u sadržaju može se povezati sa stranicom koja je na neki način vezana uz njega.

Izrada sadržaja


U nastavku upoznat ćete se s općim principima hijerarhijskog načina organiziranja tečaja u cjelini, kao i poglavlja te pojedinačne stranice.

CARNet Logo

Struktura online tečaja

Kod tečajeva u kojima su polaznici samostalni u radu te sami određuju redoslijed obrazovnih sadržaja koje usvajaju i načine kretanja (navigacije) kroz sadržaje, potrebno je odabrati strukturu koja jasno predočava organizaciju sadržaja i čini navigaciju predvidljivom.

Kako bi se postigla preglednost i polaznicima omogućila jednostavnija navigacija, preporuča se koristiti hijerarhijsku strukturu (tzv. metaforu knjige), gdje je nastavni sadržaj podijeljen na manje cjeline, kao što su nastavna poglavlja koja se dalje dijele na stranice.

Kako bi olakšali proces učenja, preporuka je nastavni sadržaj/informacije podijeliti kao što je prikazano na slici:

Struktura online tecaja
Struktura nastavnog sadržaja

Silabus u kojem ćete skicirati hijerarhijsku strukturu tečaja treba biti poznat i definiran prije početka izrade samog sadržaja online tečaja. Pored jasno i logično definirane strukture sadržaja online tečaja, u silabusu treba biti naveden i opis obveznih elemenata tečaja o kojima ćemo nešto više govoriti u narednom potpoglavlju.

Mislilac mala

Aktivnost-promišljanje:

 

Obzirom na opis nastavnog sadržaja iz silabusa osmislite na koji način biste odredili strukturu vašeg tečaja.

CARNet Logo

Struktura nastavnog poglavlja

Kako bi se polaznicima omogućilo što uspješnije učenje, bilo bi poželjno da nastavno poglavlje sadrži sljedeće elemente:

1. Pregled ciljeva, sadržaja poglavlja i aktivnosti

Uvodna stranica u nastavno poglavlje koja sadrži ciljeve poglavlja, ukratko opisuje koje će se nastavno gradivo obrađivati te koje su nastavne aktivnosti predviđene unutar poglavlja.

2. Nastavni sadržaj

Više o nastavnom sadržaju, koji se dijeli u nastavne jedinice, pogledajte u idućem poglavlju u tečaju.

3. Sažetak

Skraćena verzija nastavnog gradiva obrađenog u nastavnom poglavlju. Uloga sažetka je naglasiti glavne/bitne dijelove koji se obrađuju u poglavlju kao i ukratko sadržajno predstaviti iduće nastavno poglavlje.

4. Samoispitivanje

Skup pitanja na kraju poglavlja koja služe za polaznikovu procjenu naučenog gradiva uvjetovanu ciljevima s početka nastavnog poglavlja.

5 . Zadaci za vježbu i provjeru znanja

Zadaci imaju vrlo važnu ulogu u online tečajevima obzirom da kroz njih polaznici mogu primijeniti naučeno gradivo u praksi, pri čemu Zadaci isto tako djeluju na motivaciju polaznika obzirom da kroz njih polaznici mogu vidjeti konkretan rezultat svoga učenja i rada, a također potiče njihovu komunikaciju s mentorom što je također važan aspekt online tečajeva. Više riječi o zadacima biti će u poglavlju Evaluacija.

Struktura nastavnog poglavlja zorno je prikazana na slici u nastavku:

Nastavni sadržaj
Struktura nastavnog poglavlja

Mislilac mala

Aktivnost-promišljanje:

 

Obzirom na opis nastavnog sadržaja iz silabusa osmislite na koji način biste odredili strukturu nastavnih poglavlja vašeg tečaja.


CARNet Logo

Struktura nastavne lekcije

Nastavna jedinica je zaokružena cjelina prezentacijskih elemenata i aktivnosti pomoću kojih se postiže realizacija jednog od podciljeva tečaja. Struktura online nastavne jedinice ne treba se bitno razlikovati od nastavnih jedinica uživo.
Nastavni ciljevi u ovom tečaju definirani su na nivou poglavlja, no ukoliko želite, možete definirati ciljeve svake nastavne jedinice.

Struktura nastavne lekcije
Struktura nastavne jedinice

Dizač mala

Aktivnost-istraživanje:

 

Posjetite Internet stranicu Learning Objects Studio, te saznajte više o Learning Objectima. Pogledajte navedene primjere.

U nastavku slijedi opis strukture nastavne jedinice. Treba napomenuti da ovakva struktura ne mora biti jednaka za sve nastavne sadržaje te pojedini elementi, ukoliko nisu prikladni, mogu izostaviti.

Osim teorijskog dijela u kojemu se prezentira novo nastavno gradivo svaka nastavna jedinica trebala bi sadržavati sljedeće elemente:

  • Opis nastavne jedinice i najava iduće - na početku autor treba ukratko opisati (jedna rečenica) što će se obrađivati te na kraju najaviti idućunastavnu jedinicu. Obratite pažnju da na taj način svaku nastavnu jedinicu stavljate u vrlo uzak kontekst određenog tečaja. ako nastavne jedinice želite koristiti kao objekte učenja i u drugim tečajevima, izostavite referenciranje na druge nastavne jedinice.
  • Poveznice – Autor treba pripremiti poveznice koje će upućivati polaznike na dodatne sadržaje o temama koje se obrađuju u tečaju. Ovi dodatni sadržaji nisu obavezni za polaznike. Ova aktivnost također promovira Internet kao izvor informacija koje se mogu primijeniti u učenju te navikava polaznike online tečaja da koriste Internet na taj način.
  • Primjeri - poželjno je da autor unutar sadržaja nastavne jedinice uključiti primjere gdje je to moguće.

Uz navedene elemente koji su integralni dio nastavne jedinice, mogu se priključiti i ovi elementi koji zajednički čine smislenu nastavnu cjelinu:

Aktivnosti:
  • Vježbe - aktivnost koja pospješuje polaznikovo usvajanje nastavnog gradiva kroz kratke vježbe vezane uz temu koja se obrađuje u nastavnoj nastavnoj jedinici. Cilj vježbi je da polaznik kroz zanimljive animacije i vlastitu aktivnost postigne bolje rezultate u usvajanju nastavnog gradiva.
  • Istraživanje - aktivnost koja pospješuje polaznikovo usvajanje nastavnog gradiva kroz proučavanje navedenih izvora u cilju stjecanja novih spoznaja.
  • Promišljanje - aktivnost koja pospješuje polaznikovo usvajanje nastavnog gradiva kroz osobni osvrt na navedene sadržaje.
  • Diskusija - aktivnost kojom se prezentira razumijevanje usvojenog nastavnog gradiva te se razmjenjuju mišljenja.
  • Rječnik - sadrži kratke definicije pojmova koji se spominju u tečaju, čime se pospješuje bolje razumijevanje nastavnog gradiva, a može se koristiti kao i kolaborativni alat.
Mislilac mala

Aktivnost-promišljanje:

 

Obzirom na opis nastavnog sadržaja iz silabusa osmislite na koji način biste odredili strukturu nastavnih jedinica vašeg tečaja.

CARNet Logo