Otisni knjiguOtisni knjigu

Alati za izradu sadržaja

Sadržaj

Sjedište: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
E-kolegij: Izrada online tečaja pomoću Moodle-a 2
Knjiga: Alati za izradu sadržaja
Otisnuo/la: Gost (anonimni korisnik)
Datum: Saturday, 20. April 2024., 13:33

Izrada poveznica na web dokument

Kako biste polazniku olakšali istraživanje, u tečaj je moguće dodati poveznicu na internetsku stranicu, a moguće je čak i učitati samo pojedini dio stranice (npr. sliku, video itd.).

Nakon klika na opciju Dodajte aktivnost ili resurs u cjelini u kojoj želite postaviti poveznicu, iz izbornika resursa, odaberite opciju Poveznica i kliknite na gumb Dodajte.

Dodajte aktivnost ili resurs
Dodajte aktivnost ili resurs
Odabir resursa poveznica
Odabir resursa poveznica

Crvenom zvjezdicom u obrascu označena su obavezna polja koje vaša poveznica mora imati - ime, opis i adresu poveznice (Vanjska poveznica) za koju želite da se pojavi na stranici.

Ispunjavanje obrasca za dodavanje poveznice
Ispunjavanje obrasca za dodavanje poveznice

Način prikaza stranice koju dohvaćate odaberite u prozoru Opcije, u padajućem izborniku Prikaz.

Odaberete li opciju Automatski, Moodle će automatski samostalno odlučiti koji je najbolji način prikaza zadane stranice.

Odaberete li opciju Ugradi, stranica se otvara u istom prozoru, uz prikaz Moodle elemenata (naslov, blokovi itd.).

Odaberete li opciju Otvori, stranica se otvara u istom prozoru, bez Moodleovih elemenata.

Odaberete li opciju U pop up prozoru, stranica se otvara u zasebnom prozoru.

Ukoliko s neke stranice želite preuzeti samo dio multimedije, npr. sliku, umjesto unosa poveznice u sekciji Sadržaj, potrebno je kliknuti na gumb Odaberite poveznicu.

Odaberi poveznicu
Odaberi poveznicu

Potom u lijevom izborniku odaberite mogućnost Preuzimanje s URL adrese, a u polje URL upišite internetsku adresu s koje će te preuzimati sadržaj, nakon čega je potrebno kliknuti na Preuzimanje.

Unos adrese za preuzimanje
Unos adrese za preuzimanje

S navedene se stranice preuzimaju njeni multimedijski elementi. Iz izbornika odaberite onaj element koji želite podijeliti s polaznicima.

Odabir datoteke
Odabir datoteke


Na sličan je način moguće pretraživati i preuzeti video uratke sa servisa Youtube. Nakon klika na gumb Odaberite poveznicu..., u lijevom izborniku odaberite Youtube video, pretražite servis po željenim parametrima i odaberite video iz izbornika koji želite podijeliti s polaznicima.

CARNet Logo

Izrada web stranica

Ukoliko želite sami kreirati dokument unutar Moodle sustava iz popisa resursa u izborniku Dodaj aktivnost ili resurs... odaberite opciju Stranica.

Kao i za ostale resurse trebate odrediti ime dokumenta, opis dokumenta i sadržaj.

U polje s oznakom Sadržaj stranice možete staviti gotove tekstove, editirati ih pomoću HTML editora, umetati slike, tablice, linkove.

Posebnu pažnju obratite prilikom umetanja slike. Kao i ostali dokumenti, slika treba biti pohranjena u datotekama tečaja nakon čega ju možete dodati web stranici.

Nakon što ste pohranili promjene, vaš web dokument postaje vidljiv na središnjem sučelju sustava. Naknadne promjene u web dokumentu moguće su odabirom ikone Nadogradi.

Dizač mala

Aktivnost - vježba:

 

U sustav Moodle učitajte fotografiju po izboru.
Kreirajte web dokument pod nazivom Moj _prvi_web_doc. Napišite sažetak dokumenta, te uz glavni tekst web dokumenta umetnite sliku. Podesite postavke stranice na način da se dokument otvara u zasebnom prozoru.
Pohranite promjene te provjerite izgled stranice.

CARNet Logo

HTML editor

Za izradu i uređivanje web sadržaja u Moodle je ugrađen HTML editor koji radi po principu WYSIWYG (What You See Is What You Get). Na taj način korisnik bez poznavanja HTML koda na jednostavan i intuitivan način može oblikovati sadržaj, a konačni rezultat je odmah vidljiv. Tekst se može formatirati, mijenjati stil i veličina slova, umetati tablice, poveznice (linkovi), slike i multimediju.

HTML editor
HTML editor

U alatnoj traci editora nalaze se slijedeći alati za unos/oblikovanje web sadržaja:

Formatiranje teksta
Alati za formatiranje teksta

Kopiranje iz Worda
Kopiranje teksta

Umetanje lista i uvlaka
Umetanje lista i uvlaka

Umetanje linkova 
Umetanje linkova(poveznica)

Umetanje slika, tablica...
Umetanje slika, multimedije, jednadžbi, znakova i tablica

HTML kod i pravopis
HTML uređivač i provjera pravopisa

Pomoću opcije prikaza HTML uređivača u svakom trenutku izrade sadržaja možemo vidjeti i editirati HTML kod.

HTML uređivač
Prikaz HTML koda

CARNet Logo

Izrada natpisa

Oznake omogućavaju dodavanje manjeg teksta ili slike tečaju. Mogu poslužiti kao uvodni tekst ili naslov dijela sadržaja.

Tekst oznake
ekst oznake

Kliknite na Dodajte aktivnost ili resursnakon čega iz popisa resursa odaberite Natpis.

U polje Tekst natpisa možete upisati tekst, urediti ga ili umetnuti sliku.

Ukoliko želite da oznaka bude vidljiva samo nastavnicima, iz padajućeg izbornika Vidljivo trebate odabrati opciju Skrij.

CARNet Logo

Prikaz mape

Sadržaj je moguće prikazati i prikazom mapa.

Omogućite izmjene te s popisa resursa u izborniku Dodajte aktivnost ili resurs odaberite opciju Mapa. Možete upisati ime mape i opis.

Datoteke u mapu dodajete tako da u polju Datoteke kliknete na Dodajte.

Datoteke je s računala u mapu moguće prenijeti tako da ih označite na računalu i mišem povučete u prostor za dodavanje datoteka.

Dodane datoteke moguće je sortirati u dodatnu mapu koju stvarate klikom na Stvorite mapu.

CARNet Logo

Lekcija

Lekcija predstavlja jedan od složenijih alata za izradu interaktivnih nastavnih sadržaja a nalazi se na popisu aktivnosti. Njezina složenost ogleda se u nizu opcija te načina na koje nastavnik može odrediti dinamiku i način svladavanja sadržaja. Naime, Lekcija se sastoji od nekoliko HTML stranica nastavnih materijala koji su međusobno povezani pitanjima koji od polaznika zahtjeva odabir pojedinog odgovora, a mogu biti jednostavnog ili složenog oblika.

U Lekcijama jednostavnijeg oblika, od polaznika se može zahtijevati da za prelazak na naredni nastavni sadržaj samo klikne na opciju Nastavi (Continue button), dok se kod onih složenijeg oblika pitanjima nakon nekog nastavnog sadržaja provjerava polaznikovo razumijevanje sadržaja. Odabirom točnog odgovora, polaznik prelazi na naredni nastavni sadržaj dok se u slučaju netočnog odgovora, polaznik vraća na prethodni nastavni sadržaj.

Dodavanje aktivnosti Lekcija

Dodavanje aktivnosti Lekcija u tečaju, uz određenu nastavni sadržaj ili vremenski period, moguće je odabirom opcije Dodajte aktivnost ili resurs u bloku/tjednu u kojem želimo lekciju smjestiti. U obrascu koji se otvori odaberite Lekcija.

Dodavanje lekcije
Dodavanje lekcije

Po odabiru opcije, u dijaloškom okviru za određivanje postavki Lekcije koji se potom otvara, možete odrediti ime lekcije i ostale ponuđene opcije - vremenski limit pregledavanja sadržaja (povezan s pitanjima u lekciji), maksimalan broj odgovora, tip lekcije (da li će se ocjenjivati ili ne), mogu li studenti ponovno pristupiti sadržaju, mijenjati odgovore itd.

Postavke lekcije
Postavke lekcije

U daljnjim postavkama aktivnosti lekcija ukoliko želite lekciju u obliku slide showa odredite postavke visine i širine prozora te boju pozadine (potrebno je upisati šifru boje). Također lekciju je moguće zaštititi zaporkom te odrediti vrijeme u kojem će biti dostupna - datum i sat.

Napredak polaznika može ovisiti o rezultatima kod svladavanja prethodnih lekcija. Želite li uvjetovati napredovanje studenata, potrebno je podesiti opciju Dependent.

Dodatno je u lekciji moguće postaviti pop-up prozor ili link na aktivnosti.

Na kraju obrasca su postavke za praćenje dovršenosti gdje je moguće omogućiti praćenje dovršenosti za ovu aktivnost.

Nakon spremanja postavaka, klikom na opciju Pohrani i prikaži, alat Lekcija nudi pet mogućnosti za unos, odnosno strukturiranje sadržaja:

  • Uvoz pitanja - unos pitanja vezanih uz nastavni sadržaj iz eksterne datoteke (format datoteke se bira iz padajućeg izbornika podržanih formata u Moodle-u).
  • Uvoz PowerPoint datoteke - unos PowerPoint prezentacije (isključivo u .htm ili .html obliku).
  • Dodaj grupu pitanja - unos grupe pitanja
  • Dodaj tablicu grananja - dodavanje tablice gje je moguće definirati razne grane ili smjerove tijekom lekcije koje zavise o napretku tijekom lekcije
  • Dodaj novu stranicu sa pitanjem - dodavanje stranice s pitanjima vezanih uz određeni sadržaj (mogućnost odabira više tipova pitanja).

Unos pitanja u lekciju
Unos pitanja u lekciju

CARNet Logo

Knjiga

Kao jedan od načina prikaza sadržaja u Moodle-u je i Knjiga (Book) koju koristimo za prikazan većeg dijela sadržaja u ovom tečaju. Book je vrlo jednostavan alat. Najprije klikom na Dodaj aktivnost ili resurs dodajte Knjigu iz izbornika s popisom resursa i aktivnosti te uredite njezine postavke.

Najprije odredite ime i upišite kratak sažetak sadržaja knjige. Ako poglavlja knjige želite numerirati u padajućem izborniku Numeriranje poglavlja odaberite jedan od ponuđenih načina: brojevi, natuknice (bulleti) ili uvučeno. Klikom na kućicu pored mogućnosti Prikaži opis na naslovnici kolegija omogućit ćete izmjenu naslova poglavlja. ako želite, na samom kraju definirajte postavke dovršenosti i spremite promjene. Sustav će automatski prikazati prozor za uređivanje poglavlja.

Prilikom uređivanja poglavlja možete koristiti ugrađeni HTML uređivač. Postavke za uređivanje teksta možete provjeriti u svom profilu. Ako unosite gotove, unaprijed kreirane datoteke Moodle će sam preuzeti sve potrebne elemente iz datoteke i prilagoditi ih za pravilan prikaz u tečaju. Datoteke se u Knjigu unose u kompirmiranom (zip) formatu.

Uvoz knjiga
Uvoz knjiga

Na ovaj način možete kreirati i podpoglavlja, tako da prilikom unosa sve html datoteke imaju na kraju imena _sub kao oznaku da je ta datoteka podpoglavlje, primjerice imedatoteke_sub.html. Ne zaboravite prilikom kreiranja .zip datoteke priložiti i sve multimedijske datoteke koje koristite u knjizi.

Ukoliko imate problema s prikazom i uporabom ugrađenog HTML uređivača pokušajte promijeniti Internetski preglednik. Otvorite HTML uređivač u drugom pregledniku od onog koji uobičajeno koristite te pokušajte urediti tekst. Preporučeni preglednici su Internet Explorer, Mozilla Firefox i Google Chrome.

CARNet Logo