Otisni knjiguOtisni knjigu

Rad s multimedijom

Rad s video i audio zapisima, slikama...

Sjedište: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
E-kolegij: Izrada online tečaja pomoću Moodle-a 2
Knjiga: Rad s multimedijom
Otisnuo/la: Gost (anonimni korisnik)
Datum: Saturday, 20. April 2024., 16:36

Rad s multimedijom

Pod pojmom dodavanja multimedijalnih sadržaja u moodle tečaj misli se na dodavanje video zapisa, audio zapisa, slika ili poveznica na te sadržaje.

Multimedijalne elemente mogu dodati i nastavnik i polaznik tečaja sa svrhom povećanja atraktivnosti sadržaja i lakšeg usvajanja gradiva. Nastavnici tako mogu dodati video zapis u lekciji ili kvizu, dok polaznik može recimo dodati sliku na forumu, rječniku ili bazi. Uz određena ograničenja moguće je dodati i kod web sjedišta kao što su Google Maps ili Voki.

Kako bi se audio i video zapisi mogli reproducirati u odgovarajućim programima potrebno je da administrator uključi „Multimedia plugins filter“. Također administrator može omogućiti i dodavanje sadržaja iz multimedijalnih repozitorija kao što su YouTube ili Flickr.

CARNet Logo

Video zapisi

Dodavanje video zapisa u tečaj je vrlo korisno jer omogućava polaznicima da pogledaju snimljena predavanja koja su eventualno propustili, pogledaju upute, demonstracije primjera, simulacije i slično.

Poželjno je video zapis pohraniti u Moodle, na poslužitelj, jer je tako lakše upravljanje materijalom. U slučaju nedovoljno prostora na disku poslužitelja ili ograničenjima u vezi veličine pohranjenih datoteka prikladno je pohranjivanje video zapisa u repozitorij kao što su YouTube ili Vimeo i njihovo povezivanje u tečaj. U tom slučaju treba voditi računa o postavkama privatnosti i dijeljenja video materijala pri njihovom postavljanju u repozitorije.

Način prikaza video materijala

  • Povezivanje video zapisa koji je smješten negdje na webu
    Ako je video smješten online (npr. na youtube-u) može se jednostavno dodati poveznica na tu web stranicu izabirući Dodaj aktivnost ili resurs>Poveznica i kopiranje url adrese u Vanjska poveznica.
  • Postavljanje video zapisa kojeg polaznici mogu preuzeti
    Ovu opciju koristite kada želite postaviti video zapis u moodle i omogućiti polaznicima da ga preuzmu na vlastito računalo.

    Izaberite Dodaj aktivnost ili resurs>Datoteka

    Dodavanje datoteka obrađeno je u dijelu Upravljanje datotekama.

    Uz napomenu da će se video zapis prikazivati u programima koje korisnik koristi na svom računalu, što znači da se može desiti da korisnik ne bude u mogućnosti reproduciranja video zapisa zbog problema s formatima i programima za reprodukciju.

  • Ugrađivanje video zapisa u Moodle
    Moodle ima ugrađen vlastiti program za reprodukciju video zapisa i ako je administrator omogućio filter za multimediju video zapisi koji su umetnuti u tekst editor prikazivat će se direktno u Moodle-u.

    Video se može umetnuti svugdje gdje je dostupan Moodle-ov editor kao na primjer u Natpis, Datoteku, Stranicu, Ispit, Lekciju....

Upotreba Moodle Media ikone:

Ovisno o mjestu gdje želite dodati video zapis u „Omogući izmjene“ modu odaberite opciju „Nadogradi“ ako želite da to bude na već postojećoj stranici ili možete odabrati Dodaj aktivnost ili resurs ako stvarate novi element.

Odaberite Moodle Media ikonu:

slika media ikone

a zatim Pronađi ili postavi sliku, video ili applet nakon čega se pojavljuje prozor za Odabir datoteke :

prozor odabir datoteke
Prozor odabrane datoteke

Izabirite opciju Prenesi datoteku ako želite prebaciti video zapis pohranjen na vašem računalu ili odaberite neki od ponuđenih repozitorija (popis kojih ovisi o administratorskoj postavci).

Popunite polja: ime datoteke, autora i izaberite odgovarajuću licencu i zatim kliknite na Prenesi datoteku na poslužitelj .

Video zapis će se pojaviti u Preview prozoru i nakon Umetni pojavljuje se poveznica u editoru.

slika skokaslika poveznice

Na dnu stranice odaberite Pohrani i vrati se na stranicu kolegija ili Pohrani i prikaži što nas vodi na stranicu kolegija na kojoj se sada nalazi poveznica kojom pokrećemo video zapis.

Upotreba poveznice

Iako korištenje poveznice nema prednosti u odnosu na korištenje Media ikone spominjemo ga zbog popularnosti u starijim inačicama Moodle-a.

      • Ovisno o mjestu gdje želite dodati video zapis u Omogući izmjene modu odaberite opciju Nadogradi ili Dodaj aktivnost ili resurs ako stvarate novi element.
      • U editoru napišite tekst koji će biti poveznica i označite ga
      • odaberite Umetni/uredi poveznicu (može se odabrati samo ako ima označenog teksta)

umetni/uredi poveznicu

      • Kliknite na ikonu pored URL poveznice polja

izabiranje datoteke

Otvara se prozor za izabiranje datoteke. Slijedite uputstva za dodavanje/odabiranje vašeg video zapisa isto kao i kod korištenja Moodle media ikone.

Naziv odabrane datoteke će se pojaviti u URL poveznica > Umetni

url poveznice

      • Nakon Pohrani i vrati se na stranicu kolegija ili Pohrani i prikaži vraćamo se na stranicu kolegija s poveznicom na video zapis.

CARNet Logo

Ugrađivanje koda za prikaz video zapisa

Na web sjedištima za dijeljenje video sadržaja pronađite ugrađeni kod video zapisa kojeg želite prikazati. Kopirajte taj kod.

Primjer: mod.carnet.hr

slika embedanje koda
Slika embedanje koda

ili video zapis sa www.youtube.com

Slika kopiranje koda
Slika kopiranje koda

Ovisno o mjestu gdje želite dodati video zapis u Omogući izmjene modu odaberite opciju Nadogradi ili Dodaj aktivnost ili resurs.

Odaberite ikonu HTML

Slika html ikone
Slika html ikone

Zalijepite kopirani kod:

Zalijepi kod
Zalijepi kod

Na dnu prozora kliknite Obnovi

Video će biti prikazan u prozoru i nakon Pohrani i prikaži pojavljuje se u kolegiju

Slika gotovo ubacivanje koda video zapisa
Slika gotovo ubacivanje koda video zapisa

CARNet Logo

Audio zapis

Ovdje obrađujemo audio zapise koje predavač može dodati u tečaj kako bi polaznicima olakšao praćenje propuštenih predavanja, učenje uz podcasts ili usavršavanje stranog jezika slušanjem izvornih govornika.

Procedura dodavanja audio zapisa vrijedi kao i za dodavanje video zapisa jedino se ovdje radi o drugim formatima i programima za reprodukciju.

Kao i kod video zapisa potrebno je da moodle administrator uključi Multimedia plugins filter kako bi se mogli reproducirati audio zapisi.

Vrste audio (zvučnih) zapisa

Ove vrste audio datoteka podržava moodle. Ako želite da se zvučni zapis reproducira u vlastitom programu koji je ugrađen u moodle tj. na samoj stranici tečaja izaberite mp3 format.

  • .mp3
  • .aac
  • .wma (Windows Media Audio)
  • .ra (Real Media)

Načini prikaza audio zapisa

Povezivanje zvučnog zapisa koji je smješten online

  • Ako se u tečaj dodaje zapis koji se nalazi na nekom web sjedištu kao što je rod.carnet.hr (CARNetov Radio on Demand) vrlo jednostavno je ubaciti poveznicu na određenu stranicu Dodaj aktivnost ili resurs>Poveznica i kopiranje url adrese u Vanjska poveznica.

Postavljanje audio zapisa kojeg polaznici mogu preuzeti

  • Ovu opciju koristite kada želite postaviti audio zapis u moodle i omogućiti polaznicima da ga preuzmu na vlastito računalo.
  • Izaberite Dodaj aktivnost ili resurs>Datoteka
  • Više o dodavanju datoteka pročitajte u poglavlju....
  • Uz napomenu da će se audio zapis prikazivati u programima koje korisnik koristi na svom računalu, a što može dovesti do nemogućnosti reproduciranja audio zapisa zbog problema s formatima i programima za reprodukciju.

Ugrađivanje audio zapisa u Moodle

  • Moodle ima ugrađen vlastiti program za reprodukciju audio zapisa i ako je administrator omogućio filter za multimediju audio zapisi koji su umetnuti u tekst editor prikazivat će se direktno u Moodle-u.
  • Isto kao i video zapis audio se može umetnuti svugdje gdje je dostupan Moodle-ov editor kao naprimjer u Natpis, Datoteku, Stranicu, Ispit, Lekciju....u nastavku se opisuje kako to napraviti.
CARNet Logo

Ugrađivanje audio zapisa u tečaj


Upotreba Moodle Media ikone:

Ovisno o mjestu gdje želite dodati audio zapis (koji mora biti u mp3 formatu) u Omogući izmjene modu odaberite opciju Nadogradi ako želite da to bude na već postojećoj stranici ili možete odabrati Dodaj aktivnost ili resurs ako stvarate novi element.

Odaberite Moodle Media ikonu:

Media ikona
Media ikona

a zatim Pronađi ili postavi sliku, video ili applet nakon čega se pojavljuje prozor za Odabir datoteke :

Odabir datoteke
Odabir datoteke

Izabirite opciju Prenesi datoteku ako želite prebaciti mp3 datoteku pohranjenu na vašem računalu ili odaberite neki od ponuđenih repozitorija (popis kojih ovisi o administratorskoj postavci).

Popunite polja: ime datoteke, autora i odgovarajuću licencu i zatim kliknite na Prenesi datoteku na poslužitelj .

Audio zapis će se pojaviti u Preview prozoru:

Slika preview audio
Slika preview audio

i nakon Umetni pojavljuje se poveznica u editoru:

Poveznica u editoru
Poveznica u editoru

  • Nakon Pohrani i vrati se na stranicu kolegija ili Pohrani i prikaži vraćamo se na stranicu kolegija s poveznicom na mp3 zapis. Klikom na poveznicu pokreće se audio zapis:

Pokretanje audia
Pokretanje audia

Upotreba poveznice

Ovaj način se opisuje u poglavlju o umetanju video zapisa i nema prednosti u odnosu na upotrebu Media ikone osim što se koristila u starijim inačicama Moodle-a.

Ugrađivanje koda kojim se reproducira online mp3 zapis

  • Neka web sjedišta prikazuju ugrađeni kod koji omogućuje reprodukciju mp3 zapisa s tog sjedišta u vašem tečaju. Izaberite adresu i kopirajte kod mp3 zapisa kojeg želite ugraditi.

Na stranici rod.carnet.hr nakon izabrane teme pojavljuje se „Embed HTML kod“

Umetanje koda
Umetanje koda

  • Ovisno o mjestu gdje želite dodati audio zapis u Omogući izmjene modu odaberite opciju Nadogradi ili Dodaj aktivnost ili resurs.
  • Odaberite ikonu HTML

HTML ikona
HTML ikona

  • Zalijepite kopirani kod:

Zalijepi kôd
Zalijepi kôd

  • Na dnu prozora kliknite Obnovi
  • Nakon Pohrani i prikaži pojavljuje se u kolegiju

Reprodukcija audio zapisa
Reprodukcija audio zapisa

CARNet Logo

Slike


Slike se mogu dodavati u tečaj iz raznih izvora korištenjem ikone Umetni/uredi sliku u tekst editoru. Slike se mogu dodavati u sadržaju lekcija, kvizovima, zadacima, forumima.

Moodle podržava .jpg, .png, .gif formate slika.

Dodavanje i prikaz slika pohranjenih na vašem računalu

Veličinu slike koju želimo dodati bolje je definirati prije dodavanja u tečaj.

  • U Omogući izmjene modu odaberite Dodaj aktivost ili resurs gdje želite dodati sliku (npr. na stranicu, natpis) i odaberite ikonu Umetni/uredi sliku

Dugme umetni sliku
Dugme umetni sliku

  • U slijedećem prozoru odberite Pronađi ili postavi sliku

Pronadi ili postavi sliku
Pronadi ili postavi sliku

  • Otvara se prozor za pronalaženje datoteke i odaberite sliku s vašeg računala ili iz ponuđenih repozitorija.

Slika odabir datoteke
Slika odabir datoteke

Nakon Prenesi datoteku na poslužitelj dodajte Opis slike (1)->Umetni(2)

Opis slike i umetanje
Opis slike i umetanje

  • Pohrani i prikaži i slika se pojavljuje u tečaju.

Dodavanje slike već objavljene na webu

  • Ako imate slike koje su već objavljene online možete ih prikazati u tečaju bez dodavanja u Moodle. Ako slika bude nedostupna na webu u vašem tečaju će se pojaviti X umjesto nje. Upotreba ovakvih poveznica na slike koje nisu vaše nije preporučljivo.
  • Procedura dodavanja je ista kao i u prethodnom primjeru osim što se u prozoru Umetni/uredi sliku zalijepi URL slike koju želite dodati. Dodajte Opis slike -> Umetni -> Pohrani i prikaži
CARNet Logo

Promjena postavki umetnute slike


  • Izaberite Uredi u Omogući izmjene modu, označite sliku u editoru (lijevi klik mišem) i odaberite Umetni/uredi sliku.
  • Kod prozora Umetni/uredi sliku dostupne su dvije dodatne kartice za podešavanje izgleda slike: Izgled i Napredno.

Uredi sliku
Uredi sliku

Izgled

  • Izaberite Poravnanje slike u odnosu na tekst. Okvir sa slikom stabla je primjer kako će to izgledati na stranici tečaja.

Uređivanje izgleda slike
Uređivanje izgleda slike

  • Ako želite promijenite dimenzije slike odaberite vrijednost u pikselima i opciju Zadrži proporcije. Ovako možete provjeriti koliko prostora zauzima slika na stranici i naknadno korigirati.
  • Po želji dodajte prazan prostor i okvir oko slike (u pikselima), a upisivanjem vrijednosti za okvir pojavljuje se mogućnost upisa stila okvira (vrsta linije i boja) .

Dobra praksa kod umetanja slika na stranicu je mogućnost da se klikom na sliku ona otvara povećana u novom prozoru.

U editoru se desnim klikom miša na sliku odabire Umetni/uredi poveznicu i izabire putanja do iste slike. Naravno, slika na stranici prethodno je smanjena u odnosu na original, u suprotnom efekt neće biti vidljiv. Evo primjer:

Manja i veća slika
Manja i veća slika

Napredno

  • Ova kartica daje mogućnost postavljanja alternativnih slika za slučaj prijelaza pokazivača miša preko područja slike i van slike. Mogu se dodati i Razno opcije kao što su naslov slike, poveznica na duži opis slike...
  • Ako želite da se prelaskom miša preko slike pojavljuje druga slika, a zatim opet vrati izvorna, postavite za prelazak miša preko slike url nove slike, a za izlazak miša van slike url izvorne slike.

Napredno uređivanje slike
Napredno uređivanje slike

Primjer druge slike prijelazom miša:

Primjer mouse over
Primjer mouse over

CARNet Logo