Otisni knjiguOtisni knjigu

Komunikacijski i kolaboracijski alati

Komunikacijski alati

Sjedište: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
E-kolegij: Izrada online tečaja pomoću Moodle-a 2
Knjiga: Komunikacijski i kolaboracijski alati
Otisnuo/la: Gost (anonimni korisnik)
Datum: Friday, 26. April 2024., 09:52

Sadržaj i aktivnosti osme cjeline

U cjelini koja je pred vama upoznat ćete se s osmišljavanjem komunikacijskih procesa te njihovom ulogom i značenjem u odvijanju online tečaja.

Upoznat ćete se s oblicima komunikacije te s alatima za komunikaciju (forum, poruke, jmail, chat) i kolaboraciju (wiki, blog) implementiranima u sustav Loomen, njihovom svrhom te mogućnostima primjene.

Meta mala

Ciljevi osme cjeline

Nakon ove cjeline moći ćete:

  • razumjeti ulogu komunikacijskih procesa,
  • definirati sinkrone i asinkrone oblike komunikacije,
  • identificirati raspoložive alate za komunikaciju i kolaboraciju u Loomenu,
  • osmisliti i implementirati komunikacijske alate u svoj online tečaj.

Aktivnosti osme cjeline

  • Pročitajte sadržaj osme cjeline.
  • Sudjelujte u aktivnostima ove cjeline (promišljanja i vježbe).
  • Napravite Zadatak 8.
CARNet Logo

Komunikacijski i kolaboracijski alati

S obzirom na to da na uspješnost obrazovnog procesa kako u tradicionalnom, tako i u virtualnom okruženju uvelike utječe mogućnost i razina društvene interakcije između sudionika (polaznika i nastavnika/mentora te polaznika međusobno), pri izradi online tečaja posebnu pažnju treba posvetiti osmišljavanju komunikacijskih procesa te odabiru komunikacijskih i kolaborativnih alata u tečaju.

Primjenom odgovarajućeg oblika komunikacije u online tečaju polaznicima se omogućava stjecanje osjećaja pripadnosti grupi, polaznici dobivaju pomoć i podršku od mentora i/ili drugih polaznika pri svladavanju gradiva te povratnu informaciju o svom uspjehu na tečaju. Sve to pozitivno utječe na motivaciju polaznika pa tako i na njegovo daljnje aktivno sudjelovanje u obrazovnom procesu.

Komunikacija u online tečaju može teći u sinkronom ili asinkronom obliku.

Sinkroni oblici komunikacije su oni koji se odvijaju u realnom vremenu te u njima istovremeno sudjeluju svi sudionici. Videokonferencije, chat, instant messaging su oblici komunikacije tog tipa i u online tečajevima njihovo odvijanje je uglavnom unaprijed dogovoreno.

Asinkroni oblici komunikacije izvode se u različito vrijeme te se baziraju na ostavljanju poruka u nekom od alata koji podržavaju takav oblik komunikacije. Forum, elektronička pošta, blog, wiki i dr., primjer su komunikacijskih alata koji omogućavaju polazniku da ih koriste u vrijeme kada to njima najviše odgovara.

U nastavku lekcije opisat ćemo komunikacijske i kolaborativne alate dostupne u Moodle-u te njihove mogućnosti primjene u obrazovnom procesu.

CARNet Logo

Forum

Forum je jedan od komunikacijskih alata integriranih u Moodle, a koji omogućava polaznicima sudjelovanje u raspravama vezanima uz određenu temu neovisno o tome gdje se nalazili i u koje vrijeme pristupali online tečaju.

Teme na raspravama mogu biti servisnog tipa (najave, informacije, tehnički problemi) no isto tako mogu biti vezane uz nastavno gradivo.

Forum
Forum

Teme rasprava vezane uz nastavno gradivo treba voditi i prema potrebi moderirati mentor tečaja. Teme bi trebale biti zanimljive i dobro pripremljene jer im je krajnji cilj svladavanje nastavnog gradiva kod polaznika tečaja. Smatramo da ovakav oblik učenja treba poticati budući da pozitivno utječe na kritičko razmišljanje polaznika kao i na motivaciju pri učenju.

CARNet Logo

Kreiranje foruma

Forum, kao i druge aktivnosti, možete dodati svakoj temi/tjednu unutar tečaja, ovisno o vašoj procjeni i potrebama tečaja.

Samo nastavnik na tečaju može otvoriti novi forum.

Mislilac mala

Aktivnost - promišljanje:

 

Razmislite koji tip Foruma, kao i način ocjenjivanja bi bio najprikladniji u vašem online tečaju.


Dodati novi forum možemo klikom na izbornik pod nazivom Dodajte aktivnost ili resurs koji se nalazi u svakom bloku ili temi.

Otvara  se novi prozor gdje sa lijeve strane možete odabrati aktivnost ili resurs koji vam treba u ovom slučaju Forum.

Naziv i opis foruma obvezno je popuniti. 

Postavke foruma
Postavke foruma

Također možete odabrati vrstu foruma.

Opis foruma
Opis foruma

Možete odrediti hoće li svi korisnici biti pretplatnici foruma, hoće li se razlikovati pročitane i nepročitane poruke (ukoliko je korisnik postavio tu oznaku u svom profilu) kao i veličinu priloga kojeg će moći priložiti porukama.

Ukoliko planirate vrednovati komunikacija unutar foruma na raspolaganju vam je nekoliko načina ocjenjivanja:

  • prosjek ocjena,
  • broj ocijenjenih poruka (ukoliko je bitan broj poslanih poruka),
  • najveća ocjena (najveća ocjena bit će prikazana kao konačna ocjena),
  • najmanja ocjena (najmanja ocjena bit će prikazana kao konačna ocjena)
  • zbroj svih ocjena (treba paziti da zbroj ne prelazi najveću moguću ocjenu koja je određena za taj forum).

Također trebate definirati najvišu moguću ocjenu te, ukoliko želite, vremenski period ocjenjivanja.

Ocjene
Ocjene

Kao i u živom razredu i na forumu može biti sudionika koji će biti vrlo aktivni te slati veliki broj poruka. Ukoliko želite spriječiti primanje velikog broja poruka možete odrediti vremenski period u kojemu polaznik može poslati svoje poruke kao i maksimalan broj poruka koju polaznik može poslati u tom periodu. U tom će slučaju polaznik će dobiti upozorenje odnosno, zabranu slanja poruka. Vremenski period može varirati od jednog dana do jednog tjedna.

Forum s vijestima zadan je na razini sustava u svakom novootvorenom tečaju, a svi sudionici na njega su automatski pretplaćeni.

Oblik obavijesti putem e-maila, automatsku pretplatu na forum te praćenje foruma (isticanje novih poruka) sudionici mogu podesiti u svom Profilu.

Dizač mala

Aktivnost - vježba:

 

U vaš tečaj postavite Opći forum pod nazivom Moj_prvi _forum.
Sve polaznike vašeg tečaja pretplatite na forum. Proizvoljno odredite koji način ćete vrednovati komunikaciju na forumu.
Ograničite vremenski period za slanje poruka na forum na 1 tjedan.

CARNet Logo

Vrste foruma

Moodle nudi pet tipa foruma koje se odabiru u postavkama:

  • Samo jedna rasprava- sadrži samo jednu temu, pogodan je za kratke rasprave.
  • Opći forum - otvoreni tip foruma u kojem svaki sudionik može otvarati nove teme.
  • Oblik pitanja i odgovora - sudionici trebaju prvo poslati svoj odgovor da bi mogli vidjeti odgovore ostalih sudionika foruma.
  • Svaki korisnik može započeti samo jednu raspravu - omogućava samo jednu novu raspravu po sudioniku, no na nju svi mogu davati svoje odgovore.
  • Forum u obliku zajedničkog bloga - tip foruma koji funkcionira kao blog

Ukoliko želite kreirati jednostavan forum s vijestima onemogućite sudionicima otvaranje novih rasprava i odgovaranje na njih.

CARNet Logo

Otvaranje nove rasprave

Novu raspravu na forum moguće je dodati pomoću linka Dodaj novu raspravu.

Dodavanje nove rasprave
Dodavanje nove rasprave

Obvezno je upisati Naslov rasprave i Poruku. Pisanoj je poruci moguće dodati i dokument za što je predviđeno polje Prilog. Prilog možete dodati u predviđeno polje te ga umetnuti u poruku.

Možete odrediti želite li poruke s ovog foruma primati putem elektroničke pošte.

Odabirom opcije Pošaljite poruku na forum otvorena je nova rasprava i dodana popisu ostalih s ovog foruma.

Dizač mala

Aktivnost - vježba:

 

U Opći forum vašeg tečaja pod nazivom Moj_prvi _forum dodajte uvodnu raspravu. Unesite naslov rasprave i tekst poruke. Onemogućite primanje tekstova ovog foruma putem elektroničke pošte.

CARNet Logo

Uređivanje foruma

Nastavnicima je omogućeno uređivanje foruma: premještanje rasprava u druge forume, mijenjanje i brisanje poruka ili podjela rasprava na više dijelova.

Odaberite raspravu koju želite premjestiti te iz padajućeg izbornika u gornjem desnom kutu odaberite lokaciju. Odaberite Premjesti.

Premještanje rasprave
Premještanje rasprave

Podjelu rasprave napravite od poruke koja će označiti novu raspravu. Odaberite poruku te potom opciju Podijeli. Upišite naslov nove rasprave. Provjerite jesu li sve željene poruke uključene u novu raspravu.

Uređivanje foruma
Uređivanje foruma

CARNet Logo