Otisni knjiguOtisni knjigu

Zadaće

Zadaće

Sjedište: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
E-kolegij: Izrada online tečaja pomoću Moodle-a 2
Knjiga: Zadaće
Otisnuo/la: Gost (anonimni korisnik)
Datum: Friday, 19. April 2024., 09:21

Sadržaj i aktivnosti sedme cjeline

Na stranicama poglavlja koje slijedi, upoznat ćete se sa značenjem procesa evaluacije znanja polaznika, kako tijekom tako i na kraju obrazovnog procesa. Također ćete se upoznati s raspoloživim alatima za provjeru znanja.

Meta mala

Ciljevi sedme cjeline

Nakon ove cjeline moći ćete:

  • upoznati se s alatima za evaluaciju znanja polaznika (testovi i radni zadaci) u Moodle-u,
  • pripremiti i izraditi testove znanja i radne zadatke te ih implementirati u tečaj.

Aktivnosti sedme cjeline

  • Pročitajte sadržaj sedme cjeline.
  • Sudjelujte u aktivnostima ovog poglavlja (vježba i promišljanja).
  • Napravite Zadatak 9.
CARNet Logo

Evaluacija rada polaznika

Obrazovanje putem Interneta predstavlja novu paradigmu učenja jer u odnosu na tradicionalno obrazovanje gdje je u središtu obrazovnog procesa uglavnom bio nastavnik, sada to u najvećem dijelu postaje polaznik od kojeg se očekuje izrazita aktivnost, motiviranost i samodisciplina u svladavanju gradiva online tečaja.

Prema istraživanju CARNetovog referalnog centra za metodiku i komunikaciju u e-obrazovanju, u prosjeku oko 25% polaznika ne završi online tečajeve do kraja. Odustajanje od tečaja (tzv. drop-out–rate) najčešće se događa na samom početku tečaja ali i tijekom održavanja tečaja.

Evaluacija

Evaluacija znanja polaznika tijekom i na kraju obrazovnog procesa predstavlja iznimno važan element u izradi online tečaja jer utječe na motiviranost studenata da što aktivnije sudjeluju u nastavnim procesima te samim time utječe na povećanje kvalitete procesa učenja. Evaluacija znanja polaznika može se provesti i prije samog početka tečaja u svrhu provjere predznanja polaznika kao preduvjeta za pohađanje određenog online tečaja.

Pri tome je iznimno važno da se polaznici tečaja i prije početka samog tečaja upoznaju s načinom rada na tečaju, alatima te kriterijima prema kojima će se odvijati ocjenjivanje.

Na autoru je tečaja da prema postavljenim nastavnim ciljevima definira tipove zadataka te razradi različite kriterije za procjenu uspjeha polaznika, kao npr. rezultate zadataka (individualnih ili grupnih), ispita znanja, aktivnost i zalaganje tijekom tečaja (sudjelovanje u raspravama, praćenje lekcija i sl.).

Preporuka je da zadaci budu koncipirani tako da kroz praktičan rad polaznici mogu primijeniti ono što su naučili na tečaju. Pri tome tema zadatka treba biti smislena i zanimljiva polaznicima. Preporuka je da zadatak ima nekoliko faza koje će postepeno voditi do konačnog rezultata (projektni tip zadatka) kao što u ovom tečaju polaznici kroz nekoliko faza izrađuju svoj osobni online tečaj.

Ukoliko nije moguće zadatak koncipirati na način da se faze zadatka nadograđuju jedna na drugu, treba ih koncipirati po nekom drugom načelu koje će pospješivati učenje, npr. od lakšeg ka težem, od jednostavnijeg ka složenijem ili sl. Uz sam opis zadatka autor treba definirati i broj bodova koji pojedini zadatak donosi kao i kriterije za ocjenjivanje zadatka.

U Moodle-u, autorima tečajeva na raspolaganju su sljedeći alati za provjeru znanja:

  • Testovi
  • Zadaci

Njihove mogućnosti i načini primjene opisani su u lekcijama koje slijede.

Mislilac mala

Aktivnost-promišljanje:

Pročitajte članak Metode online učenja i provjere znanja prema kognitivnom stilu učenja. Razmislite koje od navedenih metoda online učenja i provjera znanja koje se spominju u članku biste koristili u vašem online tečaju i zašto.

CARNet Logo

Uvod u Zadaće

U Moodle-u postoje dva osnovna tipa ispitivanja to su Zadaće i Testovi. Za razliku od Testova, koji su kompleksniji u mogućnostima provjere znanja, Zadaće je jednostavnije postaviti. Zadaće omogućuju polaznicima jednostavno dodavanje datoteka raznih oblika, od dokumenata, prezentacija, slika te kraćih video zapisa.

Zadaće se ne moraju uvijek koristiti na način da se u njih dodaju datoteke. Mogu se koristiti i za vođenje evidencije o nekom drugom načinu ispitivanja. To mogu biti uobičajeni testovi ili zadaće koje se predaju u pisanom obliku. Do Moodle verzije 2.3 zadaće su bile podjeljenje na četiri točno određena tipa, ali od verzije 2.3 sve su zadaće ujedinjene pod jednim tipom.

Kreiranje zadaće

Zadaće je relativno jednostavno i brzo kreirati tako da polaznici u kratkom roku mogu početi slati svoje odgovore.

Odabirom linka Omogući izmjene u bloku Administracija kolegija, u središnjem stupcu iz skočnog izbornika odaberite Zadaće.

Dodavanje zadaće
Kreiranje zadaće

U osnovnoj instalaciji Moodlea (<2.3) postojela su četiri načina predaje zadaće. Radi kompatibilnosti sa starijim verzijama ovi tipovi zadaća su zadržani i u novijim verzijama.

  • Napredni upload datoteka - napredna predaja datoteka
  • Online tekst - jednostavan tekst
  • Predajte ddatoteku - jednostavna predaja datoteka
  • Offline aktivnost - zadaća se predaje u pisanom obliku

Odabirom željene aktivnosti dodajemo zadaću u naš tečaj.

CARNet Logo

Postavke alata Zadaće



U Općim postavkama postavlja se ime zadaće te opisa koji će polaznici dobiti prilikom pristupa u zadaću.

Opće postavke zadaće
Opće postavke

Zadaći trebamo dodijeliti naziv kao i opis očekivanih aktivnosti polaznika. Možemo izabrati vrijeme dostupnosti zadaće polaznicima te odrediti mogućnost predaje nakon isteka zadanog vremena te naravno da li da je obavijesti nastavnik nakon predaje zadaće.

Zajedničke postavke
Zajedničke postavke

U opciji Submission settings određujemo da li se zadaća rješava upsivanje teksta u za to predviđeni obrazac na web stranici ili se treba predati nekakava datoteka s rješenjem. Isto tako trebamo znati koliko je najveći broj datoteka koje polaznik može predati te da li im dozvoljavamo da upišu neke komentrate/napomene prilikom predaje datoteke.

Postavke predaje
Postavke predaje

Radi bolje razmjena informacija sustav omogućava polazniku da ostavlja povratne informacije o svakoj datoteci koje preda, a isto tako i nastavniku da odgovori na te informacije.

Postavke povratne informacije
Postavke povratne informacije

U dijelu Ocjena određuje se maksimalna ocjena koju polaznik može dobiti za uspješno riješenu zadaću. Od verzije 2.3 omogućeno je osim jednostavnog upisivanja ocjena na osnovu nastavničkog kriterija i napredniji način ocjenjivanja. Odaberemo li Marking quide nastavnik mora zadati kriterije prilikom ocjenjivanja te na taj način doći do konačne ocjene jednostavnim odabirom ispunjava li zadaća zadane kriterije ili ne.

Napredno ocjenjivanje zadaće
Napredno ocjenjivanje zadaće

Kao i do sada moguće je ograničiti pristup zadaći samo na članove određene grupe polaznike, ali sada je moguće i još više unaprijediti ograničenje dostupnosti za polaznike.

Ograniči dostupnost
Ograniči dostupnost

Ograničenje dostupnosti se može podesiti tako da se ograniči pristup zadaći samo u određeni datum, ili kao uvjet može biti ocjenja iz nekog drugog testa ili zadaće ili po nekom drugom uvjetu kako želimo. Na taj način mogu se kreirati individualne zadaće primjerice za polaznike koji su postigli izvanredan uspjeh u prethodnom testu omogućimo im da još više usvoje gradiva ili za polaznike koji nisu postigli dobar uspjeh omogućiti pristup zadaći koji će im omogućiti usvajanje gradiva primjerenije njihovom znanju.

Vraćanje zadaća na početnu vrijednost (Reset) se vrši u bloku Administracija kolegija - Reset - uključite Napredne postavke kako biste vidjeli mogućnost reseta Zadaća.

CARNet Logo

Napredno ocjenjivanje

U dijelu Napredno ocjenjivanje moguće je napraviti naprednu shemu ocjenjivanja za zadaće. Primjerice Marking guide. Ukoliko već smo prije koristili napredno ocjenjivanje možemo učitati obrazac, ali ako nismo onda moramo izabrati mogućnost Define new grading form from scratch.

Marking guide
Marking guide

Nakon toga ćemo u obrazac napisati imena kriterija koje ocjenjujemu i način na koji polaznici će vidjeti opise.

Opis marking guide
Opis marking guide

Više o marking guide pogledajte na http://docs.moodle.org/23/en/Marking_guide.

Rubrics

Vrlo slično kao i Marking guide tako i za Rubrics ocjenjivanje treba odrediti neke kriterije koje riješena zadaća mora ispuniti.

Rubrics
Rubrics

Nakon toga se ocjena računa pomoću forumule. Više informacija pogledajte na http://docs.moodle.org/22/en/Rubrics.

CARNet Logo

Predaja zadaće

Polaznik predaje zadaću na način da otvori zadaću te klikne na Predaj zadaću

Predaja zadatka
Predaja zadatka

nakon toga mu se otvara novi prozor gdje se može Drag&Drop metodom predati zadaća na ocjenjivanje.

Drag&Drop
Drag&Drop

Kada se doda datoteka dobije se slijedeći ekran:

Predaja zadatka
Predaja zadatka

Nakon što se klikne na Pohrani promjene zadaća je predana na ocjenjivanje te će u skladu s postavkama zadaće nastavnik moći dobiti e-mail s obavijesti kako je zadaća predana te se se pojaviti i obavijest u zadaći oko predane Zadaće.

Status zadaće polaznik
Status zadaće polaznik

Polaznik može dodati i neki komentar u svezi predane zadaće.

Nastavnički pogled

Status zadaće nastavnik
Status zadaće nastavnik

Nastavnik vidi kako je predana zadaće te klikom na View/grade all submission može pristupiti ocjenjivanju zadaće klikom na kvačicu u koloni Ocjena.

Logo