Otisni knjiguOtisni knjigu

Ocjene

Upravljanje ocjenama

Sjedište: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
E-kolegij: Izrada online tečaja pomoću Moodle-a 2
Knjiga: Ocjene
Otisnuo/la: Gost (anonimni korisnik)
Datum: Friday, 29. March 2024., 11:51

Upravljanje ocjenama

U bloku Administracija kolegija nalazi se link Ocjene. Njegovim odabirom otvara se tablica s popisom polaznika, aktivnosti koje se u tečaju vrednuju te ocjena, ukoliko su aktivnosti ocjenjene. Ovaj prikaz predstavlja osnovni prikaz ocjena odnosno Izvještaj ocjenjivača.

Prikazane podatke moguće je posložiti abecedno odabirom linkova Ime/Prezime te po određenom test/zadaći čiji nazivi nalaze u retku iznad stupca s popisom polaznika. Nazivi aktivnosti koji se nalaze u tablici također predstavljaju zasebne linkove preko kojih je moguće pristupiti sučelju za njihovo ocjenjivanje, upis komentara ili ažuriranje.

Izvještaj ocjenjivača
Izvještaj ocjenjivača

Odabirom imena polaznika u lijevom stupcu otvara se Profil polaznika u kojem su nastavniku dostupni osnovni podaci o polazniku kao i unosi na forume u tečaju, javni unosi u blog, bilješke i izvještaj o aktivnosti na tečaju.

Osim Izvještaja ocjenjivača, izbornik ocjena nudi i dodatne mogućnosti od kojih ćemo navesti neke:

Izvještaj o ishodima učenja sadrži podatke o ishodima učenja (ukoliko smo ih naveli u tečaju).

Izvještaj o ishodima učenja
Izvještaj o ishodima učenja

Pregledni izvještaj – polaznicima služi kao pregled svih tečajeva na koje su upisani uz prikaz trenutne vrijednosti konačne ocjene za svaki tečaj. Nastavniku se ovdje prikazuje popis tečajeva na kojima je i sam sudionik kao i ocjena, ukoliko je na nekom od tečajeva prijavljen kao polaznik.

Izvještaj o korisniku – detaljan prikaz ocjena po aktivnostima, postotka ostvarene ocjene u odnosu na maksimalnu moguću te prikazi povratne informacije nastavnika na predane zadatke i testove. Padajući izbornik u gornjem desnom uglu sučelja omogućava prikaz podataka za odabranog polaznika ili sve polaznike tečaja odjednom.

Izvještaj o korisniku
Izvještaj o korisniku

Kategorije i stavke - Jednostavan prikaz – jednostavan prikaz aktivnosti (testova, zadatka,...) koje se mogu ocijeniti.

Kategorije i stavke -Složeni prikaz - složeniji prikaz aktivnosti (testova, zadataka, ...) koje se mogu ocijeniti i posebnih kolona za unos i izračun (ukoliko su kreirane). Omogućava nastavniku dodavanje, uređivanje i premještanje kategorija i aktivnosti za ocjenjivanje te uređivanje postavki izračuna.

Izračun
Izračun

Kategorije omogućavaju lakše upravljanje aktivnostima koje se ocjenjuju pa je primjerice, testove moguće staviti u jednu kategoriju a zadatke u drugu. Ova je mogućnost posebno korisna ako u tečaju postoji puno aktivnosti za ocjenjivanje.

Puni prikaz
Puni prikaz

Ispod sučelja s prikazanim kategorijama nalaze se opcije: Dodajte kategoriju, Dodaj stavku za ocjenjivanje i dodaj stavku ishoda učenja.

Dodaj kategoriju
Dodaj kategoriju

Dodavanje nove kategorije dostupno je preko opcije Dodaj kategoriju nakon čega je potrebno podesiti ime kategorije, način izračuna ocjena i ostale stavke. Možemo je urediti u slučaju na primjer ukoliko nastavnik želi dobiti izračun ocjena samo određenih aktivnosti u kategoriji onda ćemo kreirati posebnu stavku za ocjenjivanje. Više informacija nalazi se u lekciji Uvod u Zadaće.

Stavka za ocjenjivanje
Stavka za ocjenjivanje

Opcija Dodaj stavku za ocjenjivanje služi za dobivanje prazne kolone u ocjenama u koju možemo ručno upisati ocjenu. Ovo je posebno korisno kod zadatka tipa Off line aktivnost gdje ne postoji mogućnost automatskog određivanja ocjene.

Ishodi učenja
Ishodi učenja

Na ovaj način možemo dodati nove ishode učenja ukoliko su nam potrebni.

Logo

Ocjene u testovima

Testovi se ocjenjuju automatski, odmah nakon što polaznik potvrdi slanje. Ocjene za svako pitanje te maksimalan broj bodova određuje nastavnik nakon dodavanja pitanja testu. Mogućnosti pristupa ocjenjenom testu dostupne su osim preko linka Ocjene i preko ulaska u test kojeg je netko već riješio.

Rješen test
Rješen test

Maksimalan broj bodova može se razlikovati od ukupnog zbroja ocjena određenih za pitanje. Bitno je naglasiti da je prilikom promjene bodova u pojedinom pitanju potrebno promjeniti i maksimalnu ocjenu koja se može dobiti u testu (to se ne zbraja automatski!) te odabrati opciju Pohrani.

Testovi
Testovi

U bloku Navigacija pod nazivom testa postoji link Rezultati u kojem su četiri mogućnosti:

  • Ocjene - nastavnik vidi u tabličnom prikazu sve polaznike i njihove pokuša prilikom rješavanja testa.

Ocjene
Ocjene

  • Odgovori - prikazuje se popis polaznika sa svim odgovorima koje su dali:

Odgovori
Odgovori

  • Statistika - gdje se mogu analizirati pitanja i odgovori te možda se ustanovi na osnovu više krivih ili točnih odgovora da je neko pitanje krivo postavljeno. Nastavnik na osnovu statistike može radi na poboljšanju pitanja i odgovora.
  • Ručno ocjenjivanje - tu se mogu ručno ocjeniti pitanja koja se nisu automatski ocjenila (tipa esej).

CARNet Logo

Ocjene u zadacima

Ocjene zadataka određuju se u postavkama svakog zadatka. Odabirom linka Naziv zadatka otvara se sučelje u kojem možemo vidjeti koliko je riješenih zadaća do sada te do kada se trejbaju zadaće predati.

Ocjenjivanje zadaće
Ocjenjivanje zadaće

Odabirom linka View/grade all submissions za odabrani zadatak, otvara se sučelje s imenima polaznika koji su predali zadaću. Na istom sučelju se mogu i omogućiti ponovne predaje za pojedinog polaznika, a isto tako i zaključati predaja za pojedinog polaznika.

Ocjene zadaće
Ocjene zadaće

Klikom na polje Ocjena otvara se mogućnost upisa ocjene za određeni zadatak.

Ocjena zadaće
Ocjena zadaće

U bloku Administracija kolegija potrebno je odabrati Ocjene, a potom iz padajućeg izbornika Kategorije i stavke - Jednostavni ili Puni prikaz. Dostupna je tablica tablica s popisom svih aktivnosti. U zadnjem retku tablice nalazi se Ukupna ocjena za kolegij koji u stupcu Akcije nudi opciju kalkulatora (Uredi izračun za Ukupna ocjena za kolegij).

Dizač mala

Aktivnost-vježba:

Ako recimo želite izračunati prosjek ocjena za Zadatak 1 i Prvi ispit, formula je sljedećeg oblika:

=average([[1]];[[ispit1]])

gdje broj 1 označava Zadatak 1 a ispit1 označava Prvi ispit.
Odaberite kalkulator, a potom u prozoru Calculation upišite forumulu koristeći ID brojeve aktivnosti.

Prosjek ovih ocjena bit će izračunat za svakog studenta i prikazan u posebnom stupcu.
ID broj može biti i slovna oznaka ili kombinacija brojeva i slova, kao što je slučaj u ID broju za Prvi ispit.

CARNet Logo