Otisni knjiguOtisni knjigu

Upravljanje tečajem

Upravljanje tečajem

Sjedište: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
E-kolegij: Izrada online tečaja pomoću Moodle-a 2
Knjiga: Upravljanje tečajem
Otisnuo/la: Gost (anonimni korisnik)
Datum: Tuesday, 23. April 2024., 14:42

Sadržaj i aktivnosti desete cjeline

U ovoj cjelini upoznat ćete se s postupkom izrade sigurnosne kopije tečaja te postupkom vraćanja kopije u tečaj. U nastavku cjeline opisan je postupak vraćanja tečaja u počeno stanje u slučajevima višekratnog korištenja.

Meta mala

Ciljevi osme cjeline

Nakon ove cjeline polaznici će moći:

  • izraditi sigurnosnu kopiju tečaja te ju koristiti prema potrebi,
  • vratiti tečaj u početno stanje prije ponovnog korištenja.

Aktivnosti desete cjeline

  • Pročitajte sadržaj desete cjeline.
  • Sudjelujte u aktivnostima ove cjeline (vježba, promišljanje).
CARNet Logo

Izrada sigurnosne kopije tečaja

U bloku Postavke > Administracija kolegija Backup omogućava izradu sigurnosne kopije tečaja koja će sadržavati sve ili samo neke aktivnosti i resurse tečaja. Sigurnosne kopije omogućavaju i prebacivanje pojedinih resursa i aktivnosti u drugi tečaj.

Blok postavke backup
Blok postavke backup

Klikom na link Backup, otvara se sučelje za odabir podataka sigurnosne kopije. Sučelje prikazuje navigacijsku traku za izradu sigurnosne kopije u nekoliko koraka:

Inicijalne postavke - klikom na kućicu odaberite glavne elemente koje želite u sigurnosnoj kopiji - aktivnosti, blokove i/ili filtre.  Primijetit ćete da za neke od njih, primjerice Obuhvati raspodjelu korisničkih uloga nemate mogućnost odabira dok su Obuhvati upisane korisnike i Anonimiziraj korisničke podatke označeni crvenim križićem.Riječ je o elementima koji se odnose na podatke korisnika tečaja.

Inicijalne postavke backupa
Inicijalne postavke backupa

Zbog sigurnosnih razloga, ulozi nastavnika u CARNetovom sustavu za online učenje nije ponuđena mogućnost pohrane korisničkih podataka, iako ona unutar sustava postoji. Sigurnosna kopija sadržavat će stoga aktivnosti i resurse koje ste odabrali no, bez korisničkih unosa za aktivnosti poput poruka i foruma i podataka o korisničkim računima polaznika.

Prvi element izbora u inicijalnim postavkama pod nazivom IMS Common Cartridge (IMS paket) omogućava izradu sigurnosne kopije napravljene u skladu s IMS specifikacijom za pakiranje sadržaja. Takvu sigurnosnu kopiju možete potom unijeti i raspakirati u Moodle tečaju pomoću resursa IMS paket.

Nakon što ste odabrali elemente u prvom koraku odaberite gumb Nastavi.

Postavke sheme - sustav je automatski predložio uključivanje svih aktivnosti i resursa u sigurnosnu kopiju. Ako ne želite pohraniti sve odabrane podatke, listu prilagodite na način da pojedini element ili cijelu temu isključite klikom na kvačicu pored njihovog naziva. aktivnosti ili resursa. U desnom stupcu nalaze se obavijest o nemogućnosti pohrane korisničkih informacija za odabrane aktivnosti i resurse. Odaberite gumb Nastavi.

Postavke sheme backupa
Postavke sheme backupa

Potvrda i pregled - budućem .mbz dokumentu (.mbz je ekstencija sigurnosne kopije u verziji Moodle-a 2.0 i više) sustav je već dodijelio naziv koji možete promijeniti jednostavnim upisom željenog naziva u polje Ime datoteke.

Ime backup datoteke
Ime backup datoteke

U prozorima Postavke backup procedure i Obuhvaćeni objekti provjerite da li su kopijom obuhvaćeni svi željeni elementi (zelena kvačica). Ako niste zadovoljni vratite se korak unazad odabirom gumba Prethodno na dnu ekrana ili odabirom željenog koraka u navigcijskoj traci na vrhu ekrana. 

Ako ste zadovljni odabirom elemenata, za nastavak procedure odaberite gumb Izvrši backup.

Potvrda i pregled backupa
Potvrda i pregled backupa

Završeno - ukoliko je proces bio uspješan na dnu stranice bit će prikazana poruka Backup datoteka je uspješno stvorena.

Backup dovršen
Backup dovršen

Ukoliko je backup izvršen uspješno odaberite Nastavi. Prikazuje se prozor Uvezi backup datoteku s mogućnošću uvoza backup datoteke s računala te obnovu u postojećem tečaju.

Uvezi backup datoteku
Uvezi backup datoteku

U Prostor za backup kolegija spremaju se sigurnosne kopije u koje su uključeni korisnički podaci. Takav backup može napraviti samo administrator sustava.

Prostor za backup kolegija
Prostor za backup kolegija

Privatni korisnički prostor za backup je prostor za sigurnosne kopije koje kreira nastavnik i one ne obuhvaćaju korisničke podatke. U popisu se prikazuje najnovija te prethodno kreirane sigurnosne kopije.

Privatni prostor za backup datoteke
Privatni prostor za backup datoteke

Sve sigurnosne kopije su .mbz dokumenti. Sigurnosne kopije dostupne su i preko linka Obnovi u bloku Administracija. Pored svakog .mbz dokumenta nalaze se informacije o vremenu kreiranja, veličini te mogućnosti za njegovo preuzimanje ili obnovu u tečaju (Vraćanje kolegija). Preporuka je dokument dodatno pohraniti i na vanjski medij za pohranu.

Pomoću gumba Uredi backup datoteke pristupate prozoru za uređenje sigurnosnih kopija. Pomoću gumba Dodajte, možete učitati nove sigurnosne kopije ili ih preuzeti na računalo odabirom Preuzmi sve. Za dodatno uređivanje podataka  kliknite na sigurnosnu kopiju te upišite željene podatke: ime kopije i autora. Ako sigurnosnu kopiju želite izbrisati odaberite gumb Obriši a potom Nadogradi. Ne zaboravite pohraniti promjene.

Uređivanje backup datoteke
Uređivanje backup datoteke

Dizač mala

Aktivnost - vježba:

 

Izradite sigurnosnu kopiju vašeg tečaja te ju pohranite lokalno na vaše računalo.

Nakon što demo tečaj koji ste izradili tijekom pohađanja tečaja Izrada online tečaja pomoću Moodle-a bude izbrisan, tečaj ćete, ukaže li se potreba, moći vratiti učitavanjem sigurnosne kopije u novi, prazni tečaj u Moodle-u. Za otvaranje novog tečaja potrebno je popuniti Zahtjev za izradu vlastitog tečaja s kojim ste se već susreli prilikom otvaranja demo tečaja.

Želite li sačuvati dio podataka koji nije obuhvaćen sigurnosnom kopijom primjerice ocjene ili diskusije, sadržaj stranice možete spremiti kao bilo koji drugi sadržaj s Interneta - u .html, .txt ili .mht formatu, odabirom funkcije File – Save as… u pregledniku.

Mislilac mala

Aktivnost - promišljanje:

 

Prilikom izrade tečaja, a pogotovo prilikom njegovog održavanja, poželjno je svakodnevno raditi sigurnosne kopije tečaja – kako bi se izbjegao gubitak podataka u slučaju kvara poslužitelja. Razmiliste zbog kojih bi još razloga bilo poželjno izraditi kopiju tečaja?

CARNet Logo

Vraćanje sigurnosne kopije

Nakon što je administrator odobrio vaš novi tečaj u bloku Postavke > Administracija kolegija  odaberite link Vraćanje kolegija. Pomoću gumba Odaberite datoteku pronađite sigurnosnu kopiju koja se nalazi na vašem računalu ili mediju za pohranu i prenesite na poslužitelj. U prozoru se pojavljuje ime datoteke. Odaberite Vraćanje kolegija.

Nova backup datoteka
Nova backup datoteka

Slično kao kod izrade sigurnosne datoteke u sučelju je prikazana navigacijska traka za izradu sigurnosne kopije u nekoliko koraka:

Potvrdi - sustav prikazuje elemente tečaja pohranjene u sigurnosnoj kopiji. Odaberite Nastavi.

Detalji kolegija
Detalji kolegija

Odredište - S obzirom da kopiju obnavljate unutar praznog tečaja odaberite mogućnost Dodaj podatke iz backup datoteke u ovaj kolegij. Odaberite Nastavi.

Vrati u ovaj kolegij
Vrati u ovaj kolegij

Postavke - Sustav prikazuje elemente obuhvaćene sigurnosnom kopijom te omogućava odabir za obnovu u tečaju. Nakon odabira elemenata odaberite Nastavi.

Vrati postavke
Vrati postavke

Shema - u ovom koraku odaberite naziv i kraticu kolegija te Ne za kopiranje starih postavki tečaja, osim u slučaju ako iste postavke želite koristiti i u novom tečaju. Takva je postavka primjerice, datum početka nastave. Odaberite one aktivnosti i resurse iz sekcija koje želite obnoviti u tečaju i odaberite Nastavi.

Postavke kolegija u backupu
Postavke kolegija u backupu

Pregled - prikazani su svi elementi koje ste odabrali za obnovu u novom tečaju. Ako ste zadovoljni odabirom elemenata odaberite Pokreni postupak vraćanja.

Završeno - sustav prikazuje poruku o uspješno kreiranoj sigurnosnoj kopiji.

Backup izvršen

Backup izvršen

Kada kopiju obnavljate tečaju u kojem već postoji sadržaj razmislite želite li podatke dodati postojećima ili odabrati  prethodno brisanje podataka (Obriši sadržaj ovog kolegija i potom vrati ove podatke). Ulozi nastavnika u CARNetovom sustavu za online učenje nije ponuđena mogućnost kreiranja potpuno novog kolegija automatizmom, iako ona unutar sustava postoji. Za otvaranje novog kolegija potrebno je popuniti Zahtjev za izradu vlastitog tečaja a tek potom obnoviti tecaj učitavanjem sigurnosne kopije. 

Vrati u neki postojeći kolegij
Vrati u neki postojeći kolegij

CARNet Logo

Vraćanje tečaja u početno stanje

Ako se isti tečaja koristi višekratno, odabirom mogućnosti Reset u bloku Postavle > Administracija kolegija, tečaj se može pripremiti za novu skupinu polaznika za koje je potrebno obrisati podatke i unose prethodnih polaznika odnosno, vratiti na početno stanje.

Reset

Pomoću ove mogućnosti, odabirom kućice za svaki ponuđeni element tečaja, na početno stanje je moguće postaviti:

  • Opće postavke tečaja - datum početka tečaja, događaje u kalendaru, zapise (logove), bilješke, komentare, podatke o završenosti tečaja te veze između blog zapisa i tečaja)
  • Uloge - ispis korisnika na tečaju u odabranoj ulozi, posebnih izmjena ovlasti na tečaju i svih lokalno dodijeljenih uloga
  • Popis ocjena - brisanje svih stavki i kategorija i svih ocjena
  • Grupe - brisanje svih grupa i groupinga
  • Forume - brisanje svih objava na forumima te pretplata na forume
  • Lekcije - brisanje svih pokušaja rješavanja lekcija
  • Testove - odgovore u testovima
CARNet Logo