Otisni knjiguOtisni knjigu

Daljnja edukacija o Moodle-u

Što i kako dalje?

Sjedište: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
E-kolegij: Izrada online tečaja pomoću Moodle-a 2
Knjiga: Daljnja edukacija o Moodle-u
Otisnuo/la: Gost (anonimni korisnik)
Datum: Thursday, 18. April 2024., 21:40

Sadržaj i aktivnosti devetog poglavlja

Poglavlje pred vama posljednje je poglavlje u ovom tečaju. Kroz njegov sadržaj informirat ćete se o dodatnim izvorima putem kojih možete proširiti svoje postojeće znanje i vještinu rada u Moodle-u.

Meta mala

Ciljevi devetog poglavlja

Nakon ovog poglavlja polaznici će moći:

  • identificirati izvore putem kojih možete proširiti svoja znanja i vještine rada s Moodle alatima kao i upoznati primjere dobre prakse u izradi i primjeni Moodle-a u obrazovanju,
  • uključiti se u zajednicu korisnika Moodle alata.

Aktivnosti devetog poglavlja

  • Pročitajte sadržaj devetog poglavlja.
  • Posjetite i pretražite navedene izvore.
  • Sudjelujte u izgradnji wikija Dodatni izvori o Moodle-u.
  • Sudjelujte u diskusiji na temu Što sam naučio/la i kako ću naučeno primijeniti u praksi.
CARNet Logo

Saznajte više o sustavu Moodle i njegovoj upotrebi

Tečaj Izrada online tečaja pomoću Moodle-a 2.0 koji ste pohađali predstavio vam je osnovne informacije o sustavu Moodle i modulima koji se najčešće koriste pri osmišljavanju i izradi tečaja u sustavu Moodle.

Ukoliko želite dodatno upoznati sustav za učenje na daljinu Moodle i mogućnosti njegove primjene u obrazovnim aktivnostima, preporučujemo da posjetite stranice Moodle organizacije na adresi http://moodle.org.

Linkovi na naslovnici Moodle Org

Na naslovnoj stranici organizacije Moodle možete pronaći šest poveznica: O Moodle-u, Novosti, Podrška, Zajednica, Razvoj i Preuzimanje. Ovdje ćemo navesti one sadržaje koji bi vam mogli biti zanimljivi iz perspektive učitelja/nastavnika, a ostale dijelove web središta možete istraživati sami.

Na stranici O Moodle-u https://moodle.org/about/ možete pronaći demonstracijske stranice koje vam omogućuju istraživanje Moodle-a u ulozi nastavnika, studenta pa čak i administratora. Pri tome se ne trebate bojati da ćete nešto pokvariti – stranice se resetiraju svakih sat vremena.

Na stranici Podrške https://moodle.org/support/ naći ćete puno korisnih informacija. U poglavlju Dokumentacija nalaze se poveznice na Moodle Docs – stranice koji sadržavaju informacije i upute za korištenje Moodle-a. Stranice su grupirane prema temama. Tu također možete potražiti odgovore na vaša pitanja putem FAQ (eng. frequently asked questions – često postavljana pitanja) i to prema pojedinim kategorijama. Možete se uključiti u diskusijske forume vezano uz pojedine teme o sustavu Moodle i njegovoj upotrebi.

S obzirom da je riječ o internacionalnoj mreži Moodle korisnika, za korištenje većeg djela moodle.org web stranica potrebno je poznavanje engleskog jezika. No, tamo ćete pronaći i stranice s jednim dijelom dokumentacije na hrvatskom jeziku i to na adresi http://docs.moodle.org/hr.

Preko stranice Zajednice https://moodle.org/community/ možete pristupiti već spomenutim diskusijskim forumima, te se tako uključiti u razmjenu iskustava s drugim korisnicima unutar razgranate mreže Moodle korisnika. U trenutku pisanja ovih redaka Moodle zajednica se sastoji od više od 1,2 milijuna registriranih korisnika u 213 zemalja, a govore na 80-ak različitih jezika. Ovdje se nalazi i kalendar konferencija korisnika Moodle-a, tzv. MoodleMoots.

Upotreba sustava Moodle u obrazovanju

Za više informacija o upotrebi sustava Moodle u obrazovanju posjetite stranice Moodle organizacije na adresama:

http://docs.moodle.org/23/en/Teaching_with_Moodle

i

http://docs.moodle.org/23/en/Moodle_manuals.

Na spomenutim stranicama ćete pronaći različite vodiče za nastavnike, studije slučajeva o upotrebi sustava Moodle u radu s učenicima/studentima, često postavljana pitanja nastavnika s odgovorima, primjere dobre prakse upotrebe Moodle-a u nastavnom procesu i mnoge druge korisne informacije.
CARNet Logo