Otisni ovo poglavljeOtisni ovo poglavlje

Uvod u Internet

O ovom poglavlju

Danas je mnogima od nas život gotovo nezamisliv bez Interneta. Koristimo se njime na poslu, kod kuće, privatno i poslovno, za zabavu i opuštanje, učenje i usavršavanje, obavljanje poslovne komunikacije i sl. No, možete li doista reći da znate što je to Internet?

Jedna od zgodnijih definicija koje ste vjerojatno čuli jest i „Internet je mreža svih mreža”. Govori li vam to išta? Nama, iskreno, baš i ne. Vjerojatno ste čuli i to da je Internet globalna mreža. To je također točno. Svejedno, ne govori nam gotovo ništa. Možda ste negdje čuli i to da je Internet globalna računalna mreža nastala u šezdesetim godinama prošloga stoljeća. Nakon ovih definicija možemo se upitati gdje mi to uopće želimo objaviti svoje stranice.

Poglavljem „Uvod u Internet” željeli bismo vas podsjetiti što je to Internet, a što web, te što osim weba možete očekivati na Internetu. Uvest ćemo još nekoliko pojmova koji će nam pomoći u daljnjem sporazumijevanju na ovom tečaju, a oni malo znatiželjniji pronaći će u posljednjem, bonus, poglavlju ponešto o samoj povijesti Interneta.

Ishodi učenja

Nakon ovog poglavlja trebali biste:

  • razlikovati Internet od weba
  • nabrojati nekoliko usluga Interneta koje nisu WWW
  • razlikovati pojmove klijent i poslužitelj, kao i dva značenja riječi klijent i dva značenja riječi poslužitelj
  • upotrebljavati pojmove „web stranica” i „web sjedište” u ispravnom značenju
  • razlikovati IP adrese od simboličkih adresa, uočavati pojedine dijelove simboličkih adresa te razumjeti njihovo značenje
  • opisati postupak dobavljanja web stranica, a osobito poruke o nepostojećim stranicama.

Aktivnosti u ovom poglavlju

Osim tekstova za vas smo pripremili niz pitanja od kojih će vas neka podsjetiti na vlastita iskustva s Internetom, neka će naglasiti sadržaje iz ovog poglavlja, a neka, vjerujemo, iznenaditi.

Zato nemojte preskakati pitanja, koliko god vam jednostavno izgledala.

CARNet - puni naziv i logo