Otisni ovo poglavljeOtisni ovo poglavlje

Uvod u HTML

Notepad++ – primjer tekstnog editora


 

Ako ste odlučili ovaj tečaj provesti u editoru Notepad++ ili nekom drugom tekstnom HTML editoru, ovo je lekcija za vas. Primjeri važnih funkcija odnose se na editor Notepad++, ali se oni mogu lako prenijeti na mnoge druge editore.

Notepad++ - ikona
Ikona programa Notepad++.

Provjerite imate li program Notepad++ na svojem računalu. Ako ne, preuzmite ga s web sjedišta autora.

Ako vaši kolege hvale neki drugi tekstni editor, možete i njemu dati šansu, te ga tekođer instalirati.

Prisjetimo se, glavna je razlika između običnih tekstnih editora i tekstnih HTML editora u prepoznavanju sintakse u potonjima. Tako Notepad++, kad svoj uradak spremite s ekstenzijom .htm, pretpostavlja da je riječ o HTML datoteci te prepoznaje ključne detalje kôda.

Notepad++ – bojanje sintakse
Osnovni HTML kôd napisan u editoru Notepad++
s plavo istaknutim elementima jezika HTML.

Osim bojanja, tu su i razne mogućnosti uvlačenja teksta, pri čemu za uvlačenje preporučamo upotrebu tipke [tab] umjesto uzastopnih razmaka. U praćenju početaka i krajeva elemenata može vam pomoći sparivanje početnih i završnih oznaka elemenata prikazano na sljedećoj slici.

Notepad++ – sparivanje početne i završne oznake
Oznaka unosa se nalazi na završnoj oznaci </body>,
a editor nam pomaže ističući i početnu oznaku.

Konačno, kao treću vrlo važnu pomoć koju možete dobiti od editora navodimo niz funkcija izbornika Uređivanje koji izlazi iz okvira uobičajenog skupa funkcija Izreži-Kopiraj-Zalijepi i pruža pomoć u radu s tekstnim dokumentima pisanim u jezicima kao što je, na primjer, HTML. Dodatnu efikasnost možete postići tako da uočite i zapamtite tipkovničke prečace za funkcije koje smatrate najkorisnijima u svom radu.

Prilagodite veličinu prikaza dokumenta na isti način na koji to činite u web preglednicima, kombinacijom [ctrl] + okretanje mišjeg kotačića.

Proučite izbornike Pokrenuti i Uređivanje te u svakom nađite barem po jednu funkciju koja bi vam mogla koristiti.

Ovom se zadatku možete vratiti i tijekom tečaja, a dobro je istražiti i druge funkcije editora.

CARNet - puni naziv i logo