Otisni ovo poglavljeOtisni ovo poglavlje

Tekstni elementi

Razmaci




Svi razmaci u tekstu unutar HTML-a u pregledniku se prikazuju kao jednostruki, pa čak i kada ih unesemo nekoliko (desetaka), jednako kao što se ne vide niti prelasci u novi red. U ovoj lekciji sprijateljit ćemo se s jednom novom oznakom i jednom „malom tajnom”.

Otvorite datoteku oblikovanje_teksta.htm te između ili između riječi i oznaka dodajte razmake po želji. Spremite dokument pod imenom oblikovanje_teksta_razmaci.htm.

U HTML kôd možete dodati i prijelome redaka tipkom [enter].

Otvorite u jednom prozoru preglednika polaznu stranicu, a u drugom izmijenjenu, te ih usporedite.

Nelomljivi razmak

Da biste prisilili preglednik da prikaže više uzastopnih razmaka, umjesto razmaka unutar HTML koda možete napisati poseban znak,   (nonbreaking space). Poredate li nekoliko na taj način napisanih razmaka jedan iza drugoga, svaki od njih bit će vidljiv u web pregledniku.

Vidi ti     to!

primjer 10

Upotrebom ove vrste razmaka možete izbjeći i neželjeni prijelom teksta između dviju ili više riječi.

To činimo najčešće kod niza riječi koje predstavljaju imena ili nazive, a osobito onih koje sadrže brojeve: Henrik VIII., I. svjetski rat i sl.

U dokumentu oblikovanje_teksta.htm napišite nekoliko rečenica o XX. stoljeću bez upotrebe nelomljivih razmaka.

Spremite dokument, prikažite ga u web pregledniku, te mijenjajte veličinu prozora preglednika. U jednom će vam trenutku broj „XX.” ostati u gornjem redu, a „stoljeće” u drugom. Takav tekst djeluje čudno, zar ne?

Ponovno otvorite dokument u editoru te stavite nelomljivi razmak umjesto običnog iza broja „XX.”. Spremite datoteku i ponovite pokus u pregledniku.

Predefinirani tekst

Ponekad želimo da se tekst napisan unutar HTML koda jednostavno prikazuje onako kako je napisan – sa svim razmacima i prijelazima u novi red. To ćemo postići korištenjem oznake <pre>. Sve što omeđimo ovom oznakom izgledat će upravo onako kako izgleda unutar samog koda. Ova će oznaka i promijeniti font u neki od fontova kod kojeg su svi znakovi jednake širine (npr. u Courier).

<pre>
Vidi ti to! Tko bi
rekao da ovo doista
radi!

</pre>

primjer 35

Predefinirani tekst se vrlo često upotrebljava pri pisanju dijelova programskog kôda.

U dokumentu oblikovanje_teksta.htm napišite nekoliko rečenica o svome gradu. Oblikujte tekst kreirajući poglavlja i koristeći prelazak u novi redak.

Ako se bavite programiranjem, dodajte jednu if naredbu ili petlju u svoj tekst i oblikujte je onako kako biste to učinili da pišete program.

CARNet - puni naziv i logo