Otisni ovo poglavljeOtisni ovo poglavlje

Slike na web stranicama

Bonus: Programi za obradu slika

Photoshop, Paint Shop Pro, GIMP i Paint.NET među najpopularnijim su programima za obradu grafike i pripremu grafičkih elemenata za web. Ukratko ćemo vam predstaviti ova četiri programa, ali ne zaboravite da postoji i mnoštvo drugih programa za obradu grafike. Na vama je da odaberete svog favorita.

Komercijalni programi

Program Adobe Photoshop je najpopularniji program ove vrste, svojevrsni standard u grafičkoj industriji. Nudi mnoštvo mogućnosti, no njegova izuzetno visoka cijena i složenost uporabe čine ga neprivlačnim većini kućnih korisnika.

Jednostavnija verzija programa Photoshop zove se Photoshop Elements i zadovoljava potrebe većine korisnika.

ikona programa Photoshop ikona programa Photoshop Elements
Ikone programa Photoshop i Photoshop Elements.

Među ostalim komercijalnim programima ističu se dva programa tvrtke Corel. Prvi je Corel PhotoPaint, dio paketa raznovrsnih programa Corel DRAW, a drugi je razvijen iz malog shareware programa i postao omiljen alat kućnih korisnika, ali i profesionalaca. To je PaintShop Pro koji sadrži mnoštvo mogućnosti i mnogo je jednostavniji za uporabu od Photoshopa i PhotoPainta, a odlikuje se i prihvatljivom cijenom.

Besplatni programi

GIMP je besplatan program vrlo dobrih mogućnosti, no do verzije 2.6 korisnicima operacijskog sustava Windows isprva poprilično kompliciranog sučelja.

ikona programa The GIMP
Ikona programa The GIMP.

GIMP možete naučiti upotrebljavati na našem online tečaju „Obrada slike pomoću GIMP-a”.

Paint.NET jednostavan je program manjih mogućnosti od ranije navedenih, ali zato i potpunim početnicima jednostavniji za svladavanje.

ikona programa Paint.NET
Ikona programa Paint.NET.

Program Paint.NET je opisan u okviru materijala za rad s CARNetovim CMS-om.

Među ostalim programima za obradu slika ističu se Photoscape, te preglednici slika s mogućnošću jednostavne obrade (Picasa, IrfanView i drugi).

Provjerite imate li na svom računalu instaliran neki od grafičkih programa. Možda ste dobili neki program sa skenerom ili fotoaparatom?

Ako nemate, preporučamo da instalirate neki od besplatnih programa.

CARNet - puni naziv i logo