Otisni ovo poglavljeOtisni ovo poglavlje

Hiperveze

Apsolutne hiperveze




Apsolutne hiperveze su one koje vode na isti resurs s bilo kojeg mjesta. Na primjer, isti link na CARNetove stranice se može nalazi na web stranicama nekog fakulteta, škole, a i na vašim probnim stranicama koje razvijate na svom računalu.

Apsolutne vrijednosti atributa href moraju sadržavati oznaku protokola koji će preglednik upotrijebiti da bi došao do željenog resursa, naziv domene, te sve ostale podatke za dolazak do resursa.

U lekciji Osnovni pojmovi spomenuli smo neke od protokola kojima se služimo na Internetu, pri čemu nam HTTP najčešće omogućuje dobavljanje web stranica i drugih sadržaja dostupnih s weba. Tako ćemo za kreiranje veza na neku drugu stranicu izvan našeg web sjedišta u pravilu upotrebljavati protokol HTTP, pa ćemo to definirati i u našoj hipervezi:

<a href="http://www.carnet.hr/">CARNet</a>

primjer 18

Tekst koji omeđuje ova oznaka, „CARNet”, polazište je hiperveze, te je preglednici prikazuju u pravilu podvučeno.

Izostanak oznake protokola i kosih crta znači neispravnu hipervezu. Kao što ćete vidjeti u sljedećoj lekciji, umjesto web stranice koja se nalazi na adresi www.carnet.hr preglednik će zatražiti nepostojeći dokument www.carnet.hr unutar našeg web sjedišta!

U dijelovima adrese koji se odnose na smještaj resursa na poslužitelju mogu se razlikovati velika i mala slova. Zato je najjednostavnije paziti na pisanje velikim i malih slova u cijeloj adresi.

Ne završava li adresa imenom neke određene datoteke (npr. kontakt.htm), na kraj adrese uvijek dodajemo znak „/”. U protivnom nepotrebno opterećujemo poslužitelj, koji ne zna odmah odnosi li se naš zahtjev na datoteku ili mapu.

href="http://www.carnet.hr" href="http://www.carnet.hr/"

U novom dokumentu koji ćete nazvati zadaci.htm kreirajte dvije globalne hiperveze.

Spremite datoteku, otvorite je u web pregledniku te provjerite hiperlinkove klikovima na svaki od njih.

Sjećate li se da smo vam obećali da ćete uskoro naučiti u svoje dokumente slike koje se ne nalaze u istoj mapi kao dokument? Vrijeme je za ispunjenje tog obećanja.

Pronađite na ovoj stranici logo sustava u kojem se nalazi ovaj tečaj, desnim klikom na njega otvorite okvir sa svojstvima slike te kopirajte adresu.

Uključite tu sliku u dokument zadaci.htm.

CARNet - puni naziv i logo