Otisni ovo poglavljeOtisni ovo poglavlje

Tablice

Tablice

     

Primarna namjena tablica je svrstavanje podataka u stupce i retke. Programi manifestacija, nazočnost na predavanjima, kalendari – sve su to primjeri tablica u kojima možemo imenovati stupce i retke. Tako u programu neke manifestacije u svakom retku može biti jedan termin, u svakom stupcu jedna pozornica, a u svakoj ćeliji zbivanje u određenom terminu i na određenoj pozornici.

primjer tablice
Primjer tablice s jasnim sadržajem stupaca i redaka.

Iako su tablice namijenjene za situacije u kojima možemo imenovati svaki redak i svaki stupac, one se upotrebljavaju i u druge svrhe. Još je uvijek jedan od najjednostavnijih načina raspoređivanja sadržaja na stranicama pomoću tablica. Iako ta metoda ima svojih nedostataka, zbog svoje jednostavnosti i manje potrebe za poznavanjem CSS-a (stilova), tablice ćete naći na mnogim stranicama, i to ne samo početničkima.

Ljepota tablica je i u tome što zapravo uopće ne moraju biti vidljive – dovoljno je vrijednosti debljina rubova tablice staviti na „0”. I tako, pametnim rasporedom ćelija tablice, možemo svoje tekstove, slike, navigaciju i sve ostalo što čini našu stranicu, rasporediti tako da budu uredno poravnati..

Sada se možda pitate koji je drugi način raspoređivanja sadržaja na stranicama i zašto taj način zahtijeva poznavanje stilova. Odgovor su se krije u uvođenju potpuno novih HTML elemenata, div, koji mogu potpuno slobodno plutati po stranici, pa ih je teže ukrotiti nego tablice. Upoznajmo zato prvo tablice!

CARNet - puni naziv i logo