Otisni ovo poglavljeOtisni ovo poglavlje

Uvod u Google dokumente

Zašto koristiti Google Disk?

Video zapis - Why Google Apps?

Why Google Apps [Video zapis]. Preuzeto 22.02.2014 s http://www.youtube.com/watch?v=dWDI_249CFY

Pokaži prijevod transkripta

Od svih web aplikacija međusobno povezanih u oblaku, Google aplikacije su najbolje rješenje u području obrazovanja. Budući da su podaci u oblaku možete pristupiti svim svojim podacima u bilo koje vrijeme bilo gdje, te zato što Google koristi softver kao uslugu, ja cijeli svoj rad vršim kroz preglednik na računalu, te ujedno mogu komunicirati sa suradnicima na istim dokumentima u isto vrijeme.

To također znači da ne moram na e-mail slati kopije kopija aktivnih dokumenta svima ostalima na pregled i da završimo s toliko primjeraka da mi ni ne znamo koji je novi, a koji su stari, a u međuvremenu smo zauzeli mnogo prostora na svim vrstama tvrdih diskova i USB-a.

Google pomaže školama raditi uz najveću učinkovitost, a ujedno omogućuje školama koristiti najbolje i najnovije alate. Vaša škola dobiva e-mail domenu koja pomaže prenijeti profesionalnost posjetiteljima i roditeljima, te dobiva na korištenje vrlo dobar e-mail sustav s više prostora koji bi eventualno ikada mogli koristiti umjesto rješenja za standardni e-mail paket koje ste dobili uz dio web paketa.

Ja ne moram biti domaćin ili upravljati e-mail paketom na licu mjesta, jer je Google to čini za nas, koristeći istu razinu sigurnost koju koriste za sebe. Postoje trenutci kada želim da drugi ljudi vide moje dokumente, ali s nemogućnošću mijenjanja dokumenata. Google nam daje tu mogućnost, ova mala tipka ovdje, mijenja postavke kako ćemo raditi zajedno. To je nevjerojatna mala tipka. Zadivljujuće. U redu, dovoljno o toj tipki....

Unutar dokumenata i drugih alata, ja odlučujem tko to može vidjeti, a tko ga može promijeniti. I ne moramo brinuti o spremanju dokumenta pritiskujući u gornjem lijevom kutu ikonicu za spremanje svakih deset minuta, jer se brinemo o plavom ekranu, budući da Google sprema sve svakih nekoliko sekundi i sprema svaku promjenu na dokumentu ukoliko se želimo vratiti na bilo koju od tih starih verzija.

Pričajmo o tehničkoj strani malo. Nema potrebe instalirati bilo što na računala, jer to se uvijek događa iza kulisa u oblaku, tako da je moje računalo može imati bilo koji operativni sustav, koristiti gotovo bilo koji preglednik, a Google će raditi. I ja ne moram upravljati i održavati puno servera i mnoge druge sustave koji uzimaju puno vremena od učitelja ili tehničkog osoblja za koje želim da rade nešto drugo.

S aplikacijom elektroničke pošte svatko može učinkovito iskoristiti način rada pod nazivom „Pregled razgovora“ i možemo zadržati sve što bi moglo imati ikakvu važnost u budućnosti kroz ovu čudesnom arhivsku aplikaciju jer imamo prostora u izobilju. Mi odmah možemo pretraživati kroz sve naše stare poruke e-pošte pomoću tipkovnice u milisekundi.

U Google disk koji je poput velikog skladišnog prostora za pohranu, ali i moje online žarište produktivnosti, uvijek smo dobrodošli uploadati bilo koji od mojih starih dokumenata, jer mnogi od nas su živjeli u ne-Google svijetu predugo. Ja mogu pretvoriti te datoteke na Google format, mogu imati neograničen broj formata datoteka, da ne spominjem pet gigabajta ne-Google datoteka, ali kako ćemo koristiti disk za suradnju? Pa u dokumentima postoji toliko mnogo načina da zajedno radite. Ja mogu razgovarati sastrane, mogu vidjeti druge ljude koji rade u samom dokumentu dok ja radim na njemu, mogu komentirati događaje da surađuju asinkrono. I može se vratiti na bilo koju prethodnu verziju nekoga ako netko potpuno upropasti stvar, i uvijek se može poslati elektronička pošta suradnicima u roku nekoliko sekundi.

Što je sa sigurnosti? Ne brinite Google ne posjeduje informacije, Vi ih posjedujete. Oni ih neće dijeliti s drugima, osim ako im na kažete tako, ili se od njih traži. Oni će pohraniti vaše podatke zauvijek, tako da ne morate brinuti o gubitku istih, a oni će izbrisati sve ako ih zatražite isto. U svakom trenutku možete preuzeti sve dokumente.

Što je s oglasima, jer to je način na koji Google zarađuje? Pa, istina je Google zarađuje mnogo novca od oglašavanja, ali unutar Google aplikacija možete ih sve isključiti.

Dosta o ovim općim stvarima, krenimo na neke konkretne primjere. Ja mogu dijeliti zajedničke fakultetske dokumente, ili timu ili radnoj skupini, te isti mogu biti dostupni bilo kome tko ima pristup, a da se odmah mogu pretraživati po ključnoj riječi za svakoga na fakultetu s pristupom. Moramo planirati veliku zabavu za cijelu školu, to je nekad bila velika elektronička pošta, sa velikim adresarom, i s nadom da će za dogovor kod odgovora svi zapamtiti staviti odgovor za sve.

Umjesto toga dovoljno je samo stvoriti dokument gdje svatko uskače i dodaje svoje odabire, svoj doprinos, svoje ideje. Mi možemo imati zajedničko sudjelovanje za cijelu školu. Možemo imati zajedničke planove, zajedničke "prostorije", koje se mogu mijenjati tijekom cijele godine. I svi imamo pristup najnovijim informacijama, umjesto ispisa novih primjeraka za svaku izmjenu kada je netko promjeni.

Mi jednostavno možemo stvoriti i ankete za učenike i roditelje, a Google organizira Informacije na grafovima bez potrebe ikakvog mješanja. Ne naglašavajući ispravnu seriju i odabirati odgovarajuće grafikone i naljepnice, to je jednostavno tamo. Ja mogu imati studente koji komentiraju o temama interno, u potpunosti izolirano od javnosti. Možemo dijeliti kalendare cijeloj organizaciji kako bi spasili jednu osobu izuzetno mnogo posla.

Ja mogu stvoriti predloške za svoje studente za rad ... To je poput liste, ali manje fotokopiranja i printanja.

Studenti i nastavnici mogu izrađivati web stranice, svatko može izraditi web stranice, dijeliti, surađivati, naučiti i zabaviti se. To je bilo puno primjera, ali to je to.

To je nevjerojatan besplatan, siguran web set alata za komunikaciju i kolaboraciju, to su Google aplikacije u obrazovanju.

Sakrij prijevod transkripta