Otisni knjiguOtisni knjigu

Osnove Google Diska

Saznajte što su Google dokumenti, koje su njihove mogućnosti i naučite kako se njima koristiti.

Sjedište: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
E-kolegij: Osnove korištenja Google dokumenata
Knjiga: Osnove Google Diska
Otisnuo/la: Gost (anonimni korisnik)
Datum: Thursday, 28. March 2024., 17:56

Kako započeti?

Preduvjet za korištenje Google Diska je posjedovanje Google korisničkog računa. Ako nemate otvoren korisnički račun možete ga otvoriti ovdje https://accounts.google.com/NewAccount.

Kreiranje racuna
Slika 1: Kreiranje računa

Klikom na sliku otvara se slika u novom prozoru

Nakon što ste kreirali svoj korisnički račun na stranici www.google.hr odaberite ikonu ikona koja otvara izbornik s popisom Google aplikacija. Iz otvorenog izbornika odaberite ikonu za Disk (eng. Drive):

Otvaranje Google diska
Slika 2: Poveznica Disk u Google navigacijskoj traci

Aplikacija Google Disk prevedena je i na hrvatski jezik. Jezik možete odabrati klikom na gumb Postavke u gornjem desnom uglu ekrana i odabirom opcije Postavke u padajućem izborniku.

Gumb postavke
Slika 3: Gumb postavke

Postavke jezika
Slika 4: Postavke jezika

Klikom na sliku otvara se slika u novom prozoru

Kreiranje i dijeljenje novog dokumenta

Pokaži transkript

Klikom na gumb Izradi otvara se izbornik u kojem možete odabrati vrstu dokumenta koji želite kreirati. Odmah na početku je važno imenovati novi dokument koji nakon toga možete dijeliti s neograničenim brojem osoba klikom na gumb Dijeli.

Kao vlasnik dokumenta za svakog pojedinca možete određujete razinu pristupa dokumentu, a osobe kojima dodijelite mogućnost uređivanja dokumenta, mogu taj isti dokument podijeliti s drugima. Ako ne želite da urednici dokumenta imaju tu mogućnost, možete je isključiti.

Osobe s kojima želite podijeliti dokument primit će e-mail poruku s pozivom da pogledaju dokument. Ako želite, u poziv možete dodati i osobnu poruku ili tu opciju možete isključiti.

Sakrij transkript

Učitavanje i preuzimanje dokumenata

U aplikaciju Google Diska možete učitati datoteke sa svog računala, urediti ih i ponovo ih preuzeti na svoje računalo.
Učitavanje i preuzimanje može obuhvaćati cijelu mapu ili pojedinačne datoteke.
Datoteke koje učitavate sa svog računala, aplikacija Google Disk prenosi u poseban format, ali kod preuzimanja datoteka na svoje računalo, imate mogućnost odabrati jedan od standardnih formata ovisno o datoteci koju preuzimate:

  • Dokument za obradu teksta - .doc, .odt, .rtf, . pdf, .txt, html
  • Prezentacija - .pptx, .pdf, .svg, .png, .jpg i .txt
  • Proračunska tablica - .xls, .ods, .pdf, . csv, .txt, .html
  • Crtež - .pdf, .svg, . png i .jpg.

Pokaži transkript

Klikom na gumb Učitaj u aplikaciju Google dokumenti možete učitati datoteke ili mape sa svog računala. Prilikom učitavanja lokalnih datoteka, aplikacija ih prenosi u oblik Google dokumenata, ali ako se odlučite ponovo isti dokument ili datoteku preuzeti na svoje računalo, moći ćete ga ponovo pretvoriti u format i oblik u kojem je bio prije učitavanja u aplikaciju Google dokumenti.

Sakrij transkript

Uređivanje dokumenata

Pokaži transkript

Prednost Google dokumenata je u tome što svaki dokument istovremeno može uređivati više osoba - urednika, a sve se promjene čuvaju i vidljive su jer je trenutna pozicija urednika u dokumentu predstavljena određenom bojom kurzora. Jednako tako moguće je i naknadno vidjeti sve promjene koje je pojedini urednik unio, kao i vrijeme kada ih je unio. Unesene promjene se mogu i odbaciti vraćanjem na oblik dokumenta prije unošenja promjena.

U dokumentu se mogu unositi i komentari. A urednici koji istovremeno uređuju dokument mogu se dopisivati putem prozora za chat.

Novonastali dokument možete poslati kao prilog e-mail poruke, podijeliti link na kojem se nalazi ili ugraditi u web stranicu.

Sakrij transkript