Otisni knjiguOtisni knjigu

Vrste dokumenata unutar Google Diska

Saznajte što su Google dokumenti, koje su njihove mogućnosti i naučite kako se njima koristiti.

Sjedište: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
E-kolegij: Osnove korištenja Google dokumenata
Knjiga: Vrste dokumenata unutar Google Diska
Otisnuo/la: Gost (anonimni korisnik)
Datum: Friday, 19. April 2024., 19:04

Vrste dokumenata u aplikaciji Google DiskVrste dokumenata

U aplikaciji Google Disk moguće je kreirati ili dodati sljedeće vrste dokumenata:

  • Dokumente za obradu teksta
  • Prezentacije
  • Proračunske tablice
  • Obrasce
  • Crteže.

Svaku od navedenih vrsta dokumenata moguće je dijeliti s neograničenim brojem osoba i dodjeljivati razine pristupa dokumentu. Dokumente može uređivati više osoba istovremeno i u svakom trenu vidjeti koji urednik je učinio koju promjenu i kada.

Dokumenti za obradu teksta

Aplikacija Google Disk za obradu teksta ima funkcije i mogućnosti jednake kao i drugi programi za obradu teksta pa ako se služite nekima od njih na svojem računalu, tada vam ni ova aplikacija neće biti nova.

Alatna traka

Tekstualni dokument je moguće uređivati i formatirati prema vlastitim potrebama i željama kroz velik broj opcija. Na alatnoj traci uvijek su dostupne osnovne opcije poput određivanja fonta, stilova, pozicioniranja teksta, dodavanja slika i poveznica te prilagodbe za ispis, a naprednije opcije su dostupne kroz izbornike iznad alatne trake.

Matematičke jednadžbe

Google dokumenti omogućavaju korištenje matematičkih jednadžbi, koje nastavnicima mogu olakšavati na primjer pripremu pismenih testova iz matematike za učenike.
Dostupne su sljedeće vrste matematičkih simbola:

  • Grčka slova
  • Opće operatore
  • Operatore usporedbe i pridruživanja
  • Operatore s varijablama
  • Strelice
Matemtičke jednadžbe

Ako u svoj dokument želite dodati matematičku jednadžbu u izborniku Umetni odaberite Jednadžba. Pojavit će se mali kvadratić u kojem možete upisati jednadžbu, a istovremeno će se ispod glavnog izbornika pojaviti dodatan izbornik s ponuđenim dodatnim matematičkim simbolima koje možete koristiti.

Knjižne oznakeKnjižna oznaka

Aplikacija omogućava i unošenje knjižnih oznaka u dokument. Knjižne oznake su prečice do određenih mjesta u dokumentu. One mogu biti vrlo korisne kada trebate napraviti tablicu sadržaja ili kada želite skočiti s jednog dijela dugog dokumenta na drugi bez pomicanja. Za stvaranje knjižne oznake u dokumentu kliknite gdje želite postaviti oznaku u dokumentu i u padajućem izborniku Umetni odaberite Knjižna oznaka.
Knjižna oznaka je korisna ako je povežete s nečim. Da biste stvorili vezu prvo označite tekst koji želite povezati. Jednako tako možete kliknuti bilo gdje u dokumentu da biste stvoriti poveznicu. Iz padajućeg izbornika Umetni odaberite Veza ili jednostavno kliknite na ikonu veze na alatnoj traci.
U prozoru Uređivanje veze odaberite opciju Knjižna oznaka da biste vidjeli oznake koje ste stvorili i odaberite oznaku koju želite povezati.

Prezentacija

Uređivanje prezentacije u Google Disku ne razlikuje se previše od uređivanja prezentacije u jednom od najraširenijih alata za izradu prezentacija Microsoft Power Point.

Prezentacija

Slika 6 Alatna traka

U prezentaciji Google Diska možete:

  • umetati i organizirati slajdove,
  • uvesti slajdove iz druge prezentacije,
  • umetati i oblikovati sadržaj (tekst, slike, multimediju)
  • personalizirati prezentaciju kroz ponuđene teme i izglede slajdova, te prijelaz među slajdovima

Pokaži transkript

Nakon odabira odredišta, unutar izbornika “Izradi” izaberite “Prezentacije”. Iz popisa ponuđenih predložaka prezentacije odaberite odgovarajući.

Na samom početku potrebno je imenovati dokument.

Novi dokument sadrži jedan (naslovni) slajd u koji se unosi sadržaj. Tekst se može formatirati kao i u drugim dokumentima (mijenjati veličinu slova, font, poravnanje), te se premještati unutar slajda. Opcijom “novi slajd” dokumentu dodajete još jedan slajd s naslovom i tekstom. Za drugačiji organizaciju sadržaja unutar slajda, odaberite jednu od ponuđenih opcija u izborniku pored spomenute opcije.

Ukoliko želite umetnuti novi slajda između dva postojeća, označite prethodni slajd te potom odaberite opciju “novi slajd” …

Osim teksta u prezentaciju možete dodati i slike pomoću opcije Umetni – Slika. Pri tome odaberite sliku već učitanu na Google disk, ili učitajte novu sliku s računala….

Slici možete mijenjati dimenzije, orijentaciju te poziciju na slajdu.

Na isti način u prezentaciju možete dodati tablicu. Odabirom Umetni-Tablica odredite broj redaka i stupaca tablice. Unutar izbornika Tablice nalaze se razne mogućnosti za izmjenu i oblikovanje umetnute tablice.

Osim unosa sadržaja, prezentaciji možete mijenjati i izgled. Boju pozadine odabrane teme možete promijeniti na jednom ili svim slajdovima, kao i postavljanje pozadinske slike. Naknadno možete promijeniti i temu prezentacije, te način prijelaza među slajdovima. Pri tome se odredite optimalnu brzinu izmjene slajdova.

Gotovu prezentaciju pokrećete i pregledavate odabirom “Pokreni prezentaciju”.

Tipkom ESC vraćate se na sučelje za uređivanje dokumenta .

Kao i ostale Google dokumente, i prezentaciju možete podijeliti sa drugim osobama odabirom opcije Dijeli.

Sakrij transkript

Proračunske tablice

Izrada proračunskih tablica kao i u mnogim drugim alatima za izradu proračunskih tablica ima veliki broj mogućnosti. Način izrade tablica u Google Disku nalikuje onom u Microsoftovom Excelu pa je samim time poznat krugu korisnika koji su upoznati s osnovama rada na računalu.

Alatna traka proracunske tablice

Slika 7 Alatna traka

Stoga ćemo navesti samo mogućnosti i opcije koje nude proračunske tablice u Google dokumentima:

  • kreiranje proračunske tablice iz predloška,
  • uređivanje i formatiranje proračunske tablice,
  • formatiranje brojeva, datuma i valuta,
  • dodavanje formula,
  • umetanje grafikona

Izrada i oblikovanje proračuske tablice

Pokaži transkript

Nakon što odaberete odredište dokumenta, unutar izbornika “Izradi” odaberite “Proračunsku tablicu”.Na samom početku imenujte dokument.

Sadržaj unosite u čelije, a svaka čelija je jednoznačno određena slovom stupca i brojem retka (npr. čelija A3, čelija A1).Pri unosu sadržaja, navigacija među čelijama odvija se pomoću tipkovnice ili miša.

Nad unešenim podacima  uz prethodno označavanje možete primjeniti različite operacije koje se nalaze u izborniku Umetni - Funkcija. Na taj način možete jednostavno izračunati zbroj, prosjek, minimum ili maksimum unešenih vrijednosti.

Sadržaj cijelog retka ili stupca označite klikom na broj retka ili slovo stupca.  Oblik rezultata prilagođava se odabirom Oblik -Broj, te se izabere prikladni oblik broja (npr. zaokruživanje na dvije decimale).

Način prikaza veće količine sardržaja unutar iste čelije mijenjate opcijom “Prelomi tekst” unutar alatne trake.

Formatiranje tablice i unešenog sadržaja jednako je kao i u ostalim aplikacijama slične namjene – čelije se mogu spajati, tekst poravnavati, mijenjati font, odabrati boju pozadine, odrediti obrub tablice…

Jedna od dodatnih mogućnosti je zamrzavanje jednog ili više redaka ili stupaca, a primjenjuje se prilikom unosa velikog broja podataka. Označavanjem željenog retka te odabirom Prikaži - Zamrzni  retke ili stupce zamrznut ćete naslovni redak te na taj način dobiti bolju preglednost  sadržaja.

Podatke koje ste unijeli u tablicu možete prikazati i grafički pomoću čarobnjaka za izradu Grafikona. Dovoljno je označiti vrijednosti zajedno s naslovnim retkom i stupcem, te iz izbornika Umetni odabrati Grafikon...

Izaberite prikladnu vrstu grafikona, te definirajte ostale postavke poput naslova grafikona ili naziva okomite i vodoravne osi.

Odabirom "Umetni" grafikon ste dodali u radni list. Unutar padajućeg izbornika koji se nalazi pri vrhu grafikona, možete ga naknadno uređivati, izbrisati, prebaciti u format slike ili ugraditi unutar web dokumenta.

Opcijom Dodaj list možete dodati radne listove te stvarati nove proračunske tablice unutar istog dokumenta.

Sakrij transkript

Iz proračunske tablice moguće je stvoriti obrazac s pitanjima koji može poslužiti na primjer kao test znanja za učenike.

Obrasci

Google obrazac je aplikacija koja se koristi za kreiranje anketa, on-line upitnika ili jednostavnijih kvizova. Omogućava brzo i efikasno prikupljanje veće količine podataka uz mogućnost naknadne obrade.

Obrazac je moguće stvoriti na dva načina:

  • potpuno novi obrazac možete stvoriti iz popisa datoteka koji postaje vidljiv klikom na gumb "Izradi",
  • iz bilo koje postojeće proračunske tablice.

Stvaranje novog obrasca

Da biste stvorili potpuno novi obrazac iz popisa datoteka, odaberite Izradi - Obrazac. Obrazac koji ćete stvoriti bit će automatski povezan s proračunskom tablicom istoga imena u koju će se spremati odgovori iz obrasca. U predlošku obrasca možete dodati pitanja i opcije koje želite kao i odabrati jedan od ponuđenih izgleda/tema obrasca.


Pokaži transkript

Za izradu obrasca unutar izbornika Izradi odaberite Obrazac.

Unesite naslov obrasca, te odaberite jedan od ponuđenih predložaka.

Obrazac sadrži jedno pitanje kojemu unesete naslov, pomoćni tekst i odaberete vrstu pitanja..

Pri odabiru vrste pitanja tekst, formira se polje za unos tekstualnog odgovora. Možete odrediti da li je to obavezno pitanje koje treba ispuniti (u obrascu će biti označeno zvjezdicom). Odabirom Gotovo pitanje je dodano u obrazac.

Pitanje naknadno možete uređivati, duplicirati ili izbrisati. Slijedeće pitanje dodajete opcijom “Dodaj stavku”.

Za Vrstu pitanja Datum, odgovor će biti u obliku datuma (dan, mjesec i godina).

Vrsta pitanja višestruki izbor prilikom ispunjavanja obrasca omogućava odabir jednoga od više ponuđenih odgovora.

Mjerilo koristite za prikaz skale (npr. kod ocjenjivanja).

Za ovaj oblik pitanja definirajte raspon skale te prvu i zadnju vrijednost raspona.

Redoslijed pitanja unutar obrasca možete mijenjati “Drag&drop” opcijom.

Po završetku, odabirom Pošalji obrazac otvara se dijalog sa web adresom izrađenog obrasca, te poljem za unos e-mail adresa osoba koje će primiti obrazac za ispunjavanje.

Rezultate ispunjenog obrasca možete vidjeti u istoimenoj novoj proračunskoj tablici koja se automatski formira, ili unutar već postojeće proračunske tablice.

Sakrij transkript

Po ispunjavanju obrasca, svi podaci koje su korisnici unijeli u obrazac prikazani su u jednoj proračunskoj tablici, te ih pošiljatelj može pregledati i dodatno obraditi:

Izvjestaj google obrasca

Prikaz rezultata obrasca


Stvaranje obrasca iz postojeće proračunske tablice

Pokaži transkript

Ako želite izraditi obrazac iz već postojeće proračunske tablice tada unutar tablice odaberite Alati/Obrazac, a zatim Izradi obrazac. Odgovori će se skupljati u tablici iz koje ste stvorili obrazac. U predlošku obrasca možete dodati pitanja i opcije koje želite.

Na vrhu stranice za uređivanje u obrascu klikom na Dodaj stavku možete dodati različite vrste pitanja. Ponuđene su sljedeće vrste pitanja: Pitanja višestrukog izbora, Potvrdni okviri, Slobodan odgovor, Padajuća lista s ponuđenim odgovorima, Rešetka i Mjerilo.

Dodajte zaglavlje odjeljka, ako želite podijeliti svoj obrazac na dijelove radi preglednosti. To možete učiniti tako da jednostavno odaberete Zaglavlje odjeljka iz Dodaj stavku padajućeg menija. Svaki dio zaglavlja može imati svoj naslov, koji se pojavljuje u većem fontu.

Pitanja možete podijeliti i na više stranica. Ako ste stvorili velik obrazac, a željeli biste da ga što veći broj ispitanika ispuni, možete dodati prijelome stranica klikom na Dodaj stavku i odabirom opcije Prijelom stranice.

Nakon ispunjavanja obrasca ispitanici dobivaju potvrdnu poruku, koju također možete urediti tako da odaberete iz padajućeg menija Druge radnje u desnom gornjem uglu odaberite opciju Uređivanje potvrde.

Obrazac možete poslati elektroničkom poštom nakon što ste završili s dodavanjem pitanja. Dodajte e-mail adrese osoba kojima želite poslati obrazac i kliknite na Pošalji.

Sakrij transkript

Crteži

Google Crteži vam pružaju mogućnost kreiranja crteža, uređivanja postojećih, kreiranih lokalno na računalu pa prenesenih u Google Disk te dijeljenje s drugima i zajedničko uređivanje crteža.

Svoje crteže možete objaviti na Internetu kao sliku ili ih možete preuzeti na svoje računalo u standardnim formatima.

Crteže možete umetnuti u Google dokumente, proračunske tablice ili prezentacije koristeći web-međuspremnik (web clipboard).

Kreiranje crteža

Iz liste ponuđenih dokumenata klikom na gumb Izradi, odaberite Crtež:

Izbornik

Uređivanje crteža

U crtež se mogu umetati  različiti objekti: linije, oblici, tekstualni okviri ili slike:

Umetanje objekata u crtež

Nakon što ste umetnuli oblik, možete ga oblikovati pomoću gumba na alatnoj traci. Ako kliknete na umetnuti oblik pojavit će se gumbi: boja ispune, boja linije, debljina crte, isprekidana crta.

gumbi za oblikovanje crteza

Pomoću ponuđenih gumbi moći ćete:

  • mijenjati boju ispune oblika ili pozadine crteža
  • mijenjati boju linije koja omeđuje oblik
  • mijenjati debljinu linije koja omeđuje oblik
  • mijenjati stil linije koja omeđuje oblik

Umetanje slike

U svoj crtež možete umetnuti i sliku sa svojeg računala ili sliku preuzeti s Interneta.

Odaberite Umetni - Slika ili kliknite na ikonu Slika na alatnoj traci. Nakon toga možete odabrati jednu od sljedećih opcija:

  • odaberite sliku za prijenos s tvrdog diska svoga računala, a pri tome imajte na umu da slika smije biti samo u .png, .jpeg, ili .gif formatu, može imati najviše 2000 piksela u svakoj dimenziji i najviše 2 MB,
  • ako ste odlučili umetnuti sliku s Interneta, unesite web adresu slike koju želite umetnuti, klikom na "Prema URL-u",
  • pronađite sliku na Internetu putem Google pretraživača slika. Odaberite Google tražilicu slika klikom na "Traži".

Umetanje slike u crtež

Umetanje slike u crtež

Nakon umetanja slike, na nju možete dodati linije, strelice, oblike i tekstne okvire. Umetnutu sliku možete povećavati i smanjivati povlačenjem jednog od bijelih kvadratića na rubovima slike. Slika se može i rotirati desnim klikom miša na sliku i odabirom opcije "Zakretanje".