Otisni knjiguOtisni knjigu

Primjena Google Diska u nastavi

Saznajte što su Google dokumenti, koje su njihove mogućnosti i naučite kako se njima koristiti.

Sjedište: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
E-kolegij: Osnove korištenja Google dokumenata
Knjiga: Primjena Google Diska u nastavi
Otisnuo/la: Gost (anonimni korisnik)
Datum: Friday, 29. March 2024., 07:08

Primjena Google Diska u nastavi

Primjena Google Diska u nastavi je raznolika i za učenike i za nastavnike, no u Hrvatskoj još nije dovoljno raširena pa je teško pronaći primjere dobre prakse. Stoga ćemo, kao primjer dobre prakse, navesti jedan primjer iz inozemstva.

Projektna nastava

Upotreba Google Diska u projektnoj nastavi sprječava kampanjsko učenje jer nastavnicima, u svakome trenutku, daje uvid u napredak projektnog rada u cjelini i angažiranost pojedinog učenika u projektnom timu.

Projektna nastava pojedinim učenicima daje mogućnost da „zabušavaju“ na račun ostalih u projektnom timu. Nastavnici nemaju uvid u količinu uloženog rada pojedinog učenika u timu, a po završetku projekta moraju ocijeniti učenike. 

Učenici koji  zajedno sudjeluju na projektu mogu svoj dio posla odraditi od kuće i komunicirati s ostalim učenicima u realnom vremenu putem prozora za čavrljanje.

Kvizovi i ankete za učenike

Pomoću Google obrazaca nastavnici mogu izraditi kvizove i ankete za učenike i tako na jednostavan način prikupiti veliku količinu podataka koje naknadno mogu obrađivati i unaprijediti nastavu. 

Suradničko učenje ili kolaboracija

Mogućnost dijeljenja i zajedničkog uređivanja istog dokumenta pruža priliku učenicima jednostavno i efikasno odrađivanje zajedničkih zadataka (seminarski rad i sl.). Takvim načinom rada učenici zajednički rješavaju probleme, razmjenjuju iskustva, analiziraju, te rezimiraju.

Završni rad u srednjoj školi

Putem Google Diska mentor može komentirati te unositi promjene u završni rad svog učenika, a jednako tako može i komunicirati s učenikom putem prozora za čavrljanje u realnom vremenu.

Primjer dobre prakse

Iskustva nastavnika o korištenju Google aplikacija u školi

Google Apps in the Classroom  [video zapis]. Preuzeto 22.02.2014. s http://www.youtube.com/watch?v=qcKHRuTlRJE

Pokaži transkript

Volim Google zato što je to nešto što koristim u stvarnom svijetu. Baš kao i studenti koji ga trentačno koriste. I to što je besplatan program. Oni zapravo tek učite pisati. Neki od njih već su izvrsni pisci. To je nevjerojatno. A neki od njih su stvarno tek na početku.

Ja sam Ayana. Ja sam Zain i ja sam korisnik Googla. Volim Google jer učitelj može staviti dokument ovdje i onda možete pisati njemu natrag, to je brže nego da mu predamo na papiru .

Oni ne vole uređivati na papiru, a zatim ga ponovno prepisati jer i sam proces pisanja je za njih dugotrajan.

Neki moji učenici su rado htjeli podijeliti uratke koje rade, a na sigurnom mjestu, gdje dobivaju puno povratnih informacije od svojih prijatelja. A ja znam da radove koji oni proizvode, ako ćemo stvoriti blogove za komentiranje, da će to biti komentiranje od svojih vršnjaka .

Mislim da ova aplikacija omogućava i nastavnicima koji inače ne žele koristiti prednosti tehnologije da temelje učenje na novom modelu obrazovanja studenata . Oslobodilo ih je da koriste početne korake, da se osjećaju sigurno, jer znaju da je to ograđeni vrt, pa su djeca sigurna koristiti Google iskustvo, te istražiti odgovore na vlastita pitanja. I to je sigurno nešto vrlo moćno što sam uočila kao administrator .

Volim Google aplikaciju, jer je odličan način za studente da se uključe na internet na siguran i prijateljski način.

Ja mogu pružiti vrlo brzo trenutačne opisne povratne informacije za njih, i oni imaju mogućnost da im i ja mogu pomoći unaprijediti zadatke koje rade.

Sa Googleom ako radite na jednom dokumentu svatko, u isto vrijeme ili u neko drugo vrijeme, može vidjeti što je drugi dodao u dokument, ako postoji nešto što želim vratiti na prijašnje stanje mogu vrlo lako i napraviti te promjene. Također je lako napraviti komentare uz tekst pa ako ne želite da se mijenja dokument u cjelini stavite u zaseban prostor komentar i ideje . To super za komunikaciju, za e-mail, za videokonferencije, za instant poruke sve je tu u istom obliku i mjestu.

Ja sa Google aplikacijama volim taj nevidljivi dodir kad dođem doma. Na odmor, bilo gdje praktički u svijetu, može se raditi na njima.

Sviđa mi se što je prijenosan, možete pristupiti datotekama bilo gdje, možete uploadati i preuzeti ih u bilo kakvom formatu, to čini posao zaista lakim.

Ja bih preporučio Google oblak za što više ljudi jer omogućava zgodnu online pohranu, ako upravo radite na školskom računalu, a na kućnom računalu nemate te datoteke, na svakom koraku dok je naš Google oblak uključen imate mogućnost za pregled te datoteke bilo gdje idete.

Mnoga djeca donose vlastite uređaje u školu u s bežičnim sustavima koji smo im postavili da oni mogu pristupiti tome. Meni je stvarno nevjerojatno. Je li to samo zbog moje dobi što sam stariji, ti ekrani samo su malo mali, ali ta djeca imaju nevjerojatne mogućnosti koristeći ih.

Djeca dolaze sa alatima koje nismo imali prije pet, šest ili desetak godina, a oni koriste te alate da iskoriste ono što je na internetu.

Kalendar koji je na Googleu također pomože znajući što naše osoblje radi i kada .

Google aplikacije su promijenile način na koji provodimo nastavu u učionici 21. stoljeća, a ekološko okruženje ima veliki utjecaj na učenika. Nešto poput Google aplikacija utječe na ekološko osvješćenje....

To je način života ...To je promjena koju sam tražio i mislim da se djeca traže isto, što je dobro...

Osnovni alat za učenje ....Kontinuirano....Uvijek promjenjivo.....

Obrazovno ......

Prilično inovativno......

Sakrij transkript