Otisni knjiguOtisni knjigu

Uređaji i aplikacije za čitanje e-knjiga

Uređaji i programske platforme koje se koriste prilikom čitanja e-knjiga

Sjedište: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
E-kolegij: Izrada e-knjige u EPUB formatu
Knjiga: Uređaji i aplikacije za čitanje e-knjiga
Otisnuo/la: Gost (anonimni korisnik)
Datum: Thursday, 28. March 2024., 19:26

Opis cjeline

Nakon što ste se upoznali s pojmom i karakteristikama e-knjige, u ovoj cjelini ćemo opisati uređaje i programske aplikacije potrebne za čitanje i organizaciju e - knjiga.

S obzirom da na tržištu postoji velik broj prijenosnih uređaja namijenjenih čitanju e-knjiga (e-čitači), u ovoj cjelini su opisana tri najzastupljenija e-čitača: Kindle, Nook i Kobo.

Ukoliko se za čitanje e-knjiga koriste uređaji šire namjene (tableti, pametni telefoni, osobna računala), preduvjet za otvaranje i čitanje e-sadržaja je instalacija aplikacije za čitanje e-knjiga. Stoga su u ovoj cjelini odabrane i detaljnije opisane tri najčešće korištene besplatne aplikacije (Adobe Digital Edition, Calibre, Readium) te aplikacije namijenjene određenim mobilnim platformama (Android i iOS).

Ishodi učenja

Po završetku ove cjeline polaznici će moći:

  • samostalno odabrati i preuzeti odgovarajuću aplikaciju za čitanje, ovisno o operacijskom sustavu i formatima digitalnog sadržaja,
  • organizirati e-knjige po kategorijama unutar aplikacije (digitalne police),
  • otvoriti i prilagoditi izgled e-knjige i njenih elemenata individualnim potrebama, koristeći mogućnosti odabrane aplikacije,
  • koristiti interaktivne funkcionalnosti aplikacije (knjižne oznake, označavanje, bilješke, dijeljenje teksta s drugim korisnicima preko e-maila i dr.).

CARNet Logo

Uvod

Za pregled i čitanje e-knjiga potrebno je imati odgovarajuće hardverske ili softverske platforme. Na tržištu su danas dostupna gotova hardverska rješenja namijenjena samo čitanju e-knjiga tzv. e-čitači (engl. e-reader). e-knjige se mogu čitati i na uređajima šire namjene (tableti, pametni telefoni, osobna računala), no na njima je potrebno instalirati neku od aplikacija za čitanje e-knjiga.

CARNet Logo

E-čitači

E-čitači su prijenosni uređaji namijenjeni čitanju knjiga i drugih publikacija u digitalnom obliku. E-čitači su specifični po korištenju tehnologije e-papira koja imitira doživljaj tinte na ekranu (engl. e-Ink). Za razliku od standardnih ekrana čiji se prikaz sadržaja temelji na pozadinskom osvjetljenju, ekrani čitača reflektiraju svjetlo kao na klasičnom papiru te su primjereniji za korištenje pri dnevnom svjetlu. Također, omjer kontrasta je identičan kontrastu novinskog papira, što olakšava dugotrajnije čitanje.

E-čitače odlikuju jednostavnost korištenja, male dimenzije (uglavnom 6 inča), te pružaju osnovne funkcije prilikom čitanja (kontrast, zumiranje, promjena fonta) bez mogućnosti prikaza multimedijalnih sadržaja.

Usporedbu različitih brandova e-čitača možete pronaći klikom na ovu poveznicu, a u okviru ovog tečaja spomenut ćemo tri najpopularnija e-čitača: Amazon Kindle, Kobo e-reader i Nook Simple Touch.

Amazon Kindle

Amazon Kindle je trenutno na Paperwhite verziji uređaja koji se odlikuje zaslonom osjetljivim na dodir veličine 6 inča , mogućnošću prednjeg osvjetljenja, trajanjem baterije do 8 tjedana, te može biti opremljen wifi ili wifi+3g mrežom. Podržava prvenstveno format datoteka AZW (karakterističan za Amazonov sadržaj), te formate PDF, TXT, MOBI i PRC. Detaljnije informacije o spomenutom uređaju možete pronaći na adresi https://kindle.amazon.com/.

Nook Simple Touch

Nook Simple Touch je proizvod tvrtke Barnes & Noble koji se također temelji na tehnologiji e-papira, s osnovnim karakteristikama: zaslon osjetljiv na dodir, trajanje baterije i do dva mjeseca uz isključenje wifi mreže te dodatna mogućnost za noćne uvjete - prednje osvjetljenje ekrana. Podržava EPUB i PDF datoteke.
Više informacija možete pročitati na web stranicama proizvođača.

Kobo

Kobo e-reader je proizvela kanadska tvrtka Kobo Inc, a posjeduje slične karakteristike kao i prethodna dva uređaja - 6 inčni zaslon osjetljiv na dodir, dugotrajnost baterije, te integriranost wifi mreže. Ovaj e-čitač omogućuje maksimalno prilagođavanje e-knjige pojedinom korisniku na način da korisnik sam formira odgovarajući font, prored unutar sadržaja, margine i poravnanje teksta.
Sve informacije o ovom uređaju možete pronaći na web stranicama proizvođača.

CARNet Logo

Programske platforme za čitanje e-knjiga

Napredak i dodatne mogućnosti pri izradi e-knjiga prati i razvoj kompleksnijih uređaja - tableta. To su uređaji s klasičnim LCD zaslonima u boji te nisu u potpunosti prilagođeni čitanju pri dnevnom svjetlu. No dodatne mogućnosti poput prikaza multimedijalnih sadržaja i interaktivnosti svakako daju prednost u odnosu na osnovne čitače. Među najpoznatijim i najkorištenijim uređajima su Apple iPad i Samsung Galaxy.

Za čitanje knjiga i drugih publikacija u digitalnom obliku na uređajima poput spomenutih tableta, pametnih telefona i osobnih računala, potrebno je prethodno instalirati aplikaciju za čitanje e-knjiga. Takvi programi su uglavnom specifični za određene operativne sustave, a zajednička im je karakteristika sličan izgled sučelja. Knjige su organizirane i kategorizirane po tzv. digitalnim policama.

Prikaz e-knjiga po digitalnim policama
Organizacija e-knjiga unutar čitača (DL Reader)

Prilikom otvaranja e-knjige, osim sadržaja na središnjem dijelu sučelja, s lijeve ili desne strane se nalazi tablica sadržaja (s popisom svih poglavlja za lakšu navigaciju). Pri vrhu zaslona smještena je alatna traka s postavkama (odabir kontrasta, promjena fonta, zumiranje, pretraživanje).

Izgled sučelja e-čitača
Izgled sučelja čitača (Adobe Digital Edition)

U ovoj cjelini opisane su i prikazane najčešće korištene besplatne  platforme: Adobe Digital Edition, Calibre, Readium, te neke od aplikacija za mobilne platforme Android (Aldiko, Moon+ Reader) i iOS (iBooks, DL Reader).

Aktivnost

Nakon što se upoznate sa sadržajem sljedećih lekcija u kojima se opisuju pojedine aplikacije za čitanje, između aplikacija koji su namijenjeni operativnom sustavu vašeg uređaja (mobitela, tableta ili osobnog računala) odaberite onu koju smatrate optimalnom s obzirom na opisane karakteristike i vaše potrebe. Na web stranicama proizvođača pronađite više informacija o odabranoj aplikaciji, te ju preuzmite na svoj uređaj.

 

CARNet Logo

Adobe Digital Edition

Adobe Digital Edition je besplatan program za organizaciju i čitanje e-knjiga na Macintosh i Windows operativnim sustavima. Program je jednostavan za korištenje, sadrži osnovne mogućnosti prilikom čitanja EPUB i PDF datoteka, ne podržava EPUB3 format te se multimedijalni sadržaji u ovom programu neće prikazati, prikazat će se samo tekst i slike. Adobe Digital Editions korisniku dopušta da jednostavno organizira vlastite digitalne police temeljem različitih parametara.

Organizacija e-knjiga
Adobe Digital Edition: organizacija i kategorizacija e-knjiga

Za vrijeme čitanja, korisnik ima mogućnost umetati oznake (engl. bookmarks), označiti dio teksta (engl. highlights), dodavati napomene (engl. notes) te pretraživati tekst.

Alatna traka
Alatna traka s postavkama


CARNet Logo

Calibre

Calibre je nešto kompleksniji program otvorenog koda koji osim čitanja omogućava editiranje e-knjige, te konverziju u druge formate. Ovaj program je opisan u cjelini "Konverzija digitalnog sadržaja u EPUB format”, a u lekciji Calibre kao e-čitač možete pronaći više informacija o njegovim mogućnostima.

Calibre - sučelje
Izgled Calibre sučelja prilikom pregleda(čitanja) e-knjige

CARNet Logo

Readium

Readium je besplatna aplikacija odnosno dodatak (engl. plugin) za web preglednik Chrome čija je osnovna prednost u odnosu na ostale programe mogućnost čitanja EPUB 3 formata. To znači da ovom aplikacijom možemo pregledavati multimedijski sadržaj (audio i video datoteke) unutar e-knjiga. Readium se može besplatno preuzeti na web stranicama Google web shopa. Preduvjet za njegovu instalaciju je korištenje web preglednika Chrome.

Kompatibilnost Readiuma s EPUB formatom očituje se i u činjenici da je ovaj program razvila ista organizacija koja je razvila i EPUB format - IDPF, te se može preuzeti i na njihovim web stranicama.


Readium (sučelje)
Izgled Readium sučelja

CARNet Logo

Aplikacije za uređaje s Android operativnim sustavom

Od nekoliko programskih rješenja za uređaje s Android platformom ističu se Aldiko Book Reader i Moon+ Reader. Obje spomenute aplikacije imaju besplatnu i komercijalnu inačicu, a može ih se preuzeti s Google Play-a na adresi https://play.google.com/store .

Aldiko Book Reader

Aldiko Book Reader Free je besplatna aplikacija koja omogućava čitanje knjiga u EPUB i PDF formatu te Adobeovih knjiga s DRM zaštitom. Sučelje je podjednako prilagođeno čitanju na mobitelima i tabletima, a korisnik ima mogućnost umetanja oznaka (engl. bookmarks), pretraživanja i formatiranja (oblikovanja) sadržaja prema potrebama pojedinog korisnika - odabir veličine i vrste fonta, odabir boja teksta i pozadine, definiranje margina, poravnanje teksta, proreda i dr.

Komercijalna inačica Aldiko Book Reader Premium nudi dodatne mogućnosti poput označavanja teksta (engl. highlights), umetanja napomena (engl. notes), te ažurnije pruža nadogradnju na noviju verziju programa.

Aldiko

Aldiko - izgled sučelja s postavkama programa (preuzeto s Google play)

Detaljnije informacije o aplikaciji možete pronaći na web stranicama Google Play gdje ju možete i preuzeti na svoj uređaj.

Moon+ Reader

Moon+ Reader je besplatna aplikacija za čitanje s mnoštvom funkcionalnosti koje omogućavaju maksimalnu prilagodbu e-knjige pojedinom korisniku. Aplikacija učitava e-knjige pohranjene na uređaju ili SD kartici, a korisnik može unutar programa pretražiti i preuzeti e-knjige s Interneta. Prilikom otvaranja e-knjige, automatski se prikazuje zadnja pročitana stranica, odnosno poglavlje. Korištenjem tipkovnice ili pomoću zaslona osjetljivog na dodir, mogu se dodavati oznake (engl. bookmarks), označiti dio teksta (engl. highlights), koristiti rječnik, kopirati i dijeliti označeni tekst s drugim korisnicima putem e-maila ili društvenih mreža.

Sljedeća video demonstracija opisuje mogućnosti i način korištenja Moon+ Reader aplikacije za čitanje e-knjiga na tabletu:

Pokaži transkript

U ovoj video demonstraciji pokazat ćemo mogućnosti jednog od najpopularnijih e-čitača na Android sustavima - Moon+ Readera.

Vaše e-knjige organizirane su na virtualnoj polici. Izgled police odabire korisnik, ovisno o količini željenih detalja o e-knjigama.Za prikaz sadržaja, izaberemo e-knjigu s police. E-knjigu prelistavamo klizanjem po ekranu desno ili lijevo, te gore ili dolje. Označimo jedan odlomak teksta. Odabrani dio teksta moguće je kopirati, podebljati, dodati bilješku vezanu uz tekst ili provjeriti nepoznatu riječ u rječniku.

Ukoliko želimo pobojati dio teksta, nakon označavanja odabrat ćemo opciju Hightlight, izaberemo boju s popisa i spremimo oznaku. Uz dio teksta moguće je dodati i bilješku. Označimo dio teksta, izaberemo opciju Note, napišemo bilješku i pohranimo je.

Označeni tekst moguće je podijeliti, pretražiti, prevesti ili istražiti na Googleu ili Wikipediji. Citat je moguće podijeliti preko raznih kanala, od društvenih mreža do e-maila. Također, moguće ga je i prevesti na željeni jezik ili pak kopirati i koristiti u drugim programima. Pored isticanja teksta bojom, tekst je još moguće označiti podvlačenjem označenog dijela ili precrtavanjem.

Sve se spremljene izmjene spremaju i sortiraju u tri skupine: knjižne oznake, bilješke i označavanje. Klikom na spremljenu oznaku, e-čitač automatski nas preusmjerava na mjesto u tekstu gdje se spremljena oznaka nalazi.

U izborniku e-čitača dodatno je moguće odabrati orijentaciju e-knjige, prilagoditi kontrast ili dodati knjižnu oznaku. Knjižna oznaka automatski se sortira, a klikom na spremljenu knjižnu oznaku e-čitač automatski nas preusmjerava na spremljeni dio teksta e-knjige.

Sakrij transkript

Prilagodba pojedinom korisniku je omogućena odabirom jedne od nekoliko ponuđenih tema (uključujući izbor između dnevnog i noćnog moda), podešavanjem osvjetljenja, odabirom odgovarajuće animacije prilikom navigacije (prelazak na sljedeću stranicu) itd.

Ovom aplikacijom mogu se čitati e-knjige u formatima EPUB, MOBI, HTML, CHM, FB2, a jedna od prednosti u odnosu na druge Android aplikacije je mogućnost čitanja multimedijskog EPUB 3 formata.

Komercijalna inačica Moon+ Reader Pro obogaćena je dodatnim mogućnostima, a osnovna je razlika što za razliku od besplatne inačice podržava PDF format, te ne sadrži reklame unutar sučelja.

Ukoliko se odlučite za ovu aplikaciju, možete je preuzeti na web stranicama Google Play.

CARNet Logo

Aplikacije za iOS mobilne platfotme

Ukoliko ste korisnik uređaja s implementiranom iOS mobilnom platformom (iPad, iPhone), na raspolaganju vam je velik broj aplikacija za čitanje koje se međusobno razlikuju po funkcionalnostima, formatima koje podržavaju te izvorom iz kojeg se učitava ili preuzima (kupuje) e-knjiga. Većinu aplikacija, njihove značajke i međusobnu usporedbu možete pronaći putem ove poveznice.

U ovoj lekciji detaljnije su obrađene dvije besplatne aplikacije : iBooks i DL Reader

iBooks

iBooks je besplatna Apple aplikacija namijenjena čitanju e-knjiga i PDF dokumenata na iPad i iPhone uređajima. Aplikacija podržava e-knjige u EPUB I PDF formatima te knjige izrađene pomoću iBooks Author programa (IBA format).

Unutar same aplikacije postoji i mogućnost kupnje knjige s Apple BookStore-a.

iBooks organizacija knjiga
iBooks - organizacija e-knjiga (preuzeto s www.apple.com)

Prilikom čitanja knjige ponuđeno je mnoštvo različitih mogućnosti: odabir veličine slova, izbor jednog od sedam fontova, odabir odgovarajuće teme (Normal, Sephia ili Night) umetanje oznaka (engl. bookmarks), označavanje teksta (engl. highlights), pretraživanje, memoriranje zadnje pročitane stranice te imitacija listanja "klasične” knjige prilikom navigacije. Označeni tekst korisnik može podijeliti s drugim korisnicima putem e-maila, poruka, Facebooka i dr.

Share

iBooks - dijeljenje sadržaja s drugim korisnicima (preuzeto s www.apple.com)

Više informacija o aplikaciji možete pronaći putem sljedeće poveznice.

DL reader

DL reader je čitač digitalnog sadržaja namijenjen iOS i Android mobilnim platformama, a temelji se na Adobe Reader Mobile SDK tehnologiji, pa stoga osim standardnih EPUB i PDF formata omogućava čitanje e-knjiga s implementiranom Adobe DRM zaštitom. Izgled knjige se može prilagoditi korisniku promjenom veličine fonta, odabirom jedne od ponuđenih tema, različitim animacijama prilikom listanja knjige te odabirom jednog od 14 ponuđenih jezika. Korisnik može postavljati vlastite knjižne oznake (engl. bookmarks), označavati (engl. highlights) te umetati napomene (engl. notes), a izgled same e-knjige automatski se prilagođava rotaciji mobilnog zaslona.

Kategorizacija
DL Reader - pretraživanje naslova (preuzeto s Google Play)

Ukoliko želite saznati više o opisanoj aplikaciji, detaljniju specifikaciju možete pronaći na web stranicama Appleovog iTunes Store.
CARNet Logo