Otisni ovo poglavljeOtisni ovo poglavlje

Uređaji i aplikacije za čitanje e-knjiga

Opis cjeline

Nakon što ste se upoznali s pojmom i karakteristikama e-knjige, u ovoj cjelini ćemo opisati uređaje i programske aplikacije potrebne za čitanje i organizaciju e - knjiga.

S obzirom da na tržištu postoji velik broj prijenosnih uređaja namijenjenih čitanju e-knjiga (e-čitači), u ovoj cjelini su opisana tri najzastupljenija e-čitača: Kindle, Nook i Kobo.

Ukoliko se za čitanje e-knjiga koriste uređaji šire namjene (tableti, pametni telefoni, osobna računala), preduvjet za otvaranje i čitanje e-sadržaja je instalacija aplikacije za čitanje e-knjiga. Stoga su u ovoj cjelini odabrane i detaljnije opisane tri najčešće korištene besplatne aplikacije (Adobe Digital Edition, Calibre, Readium) te aplikacije namijenjene određenim mobilnim platformama (Android i iOS).

Ishodi učenja

Po završetku ove cjeline polaznici će moći:

  • samostalno odabrati i preuzeti odgovarajuću aplikaciju za čitanje, ovisno o operacijskom sustavu i formatima digitalnog sadržaja,
  • organizirati e-knjige po kategorijama unutar aplikacije (digitalne police),
  • otvoriti i prilagoditi izgled e-knjige i njenih elemenata individualnim potrebama, koristeći mogućnosti odabrane aplikacije,
  • koristiti interaktivne funkcionalnosti aplikacije (knjižne oznake, označavanje, bilješke, dijeljenje teksta s drugim korisnicima preko e-maila i dr.).

CARNet Logo