Otisni ovo poglavljeOtisni ovo poglavlje

Konverzija e-sadržaja u EPUB format

Online konverteri

Za razliku od prethodno opisanih konvertera (Aspose i Calibre), na internetu možete pronaći web stranice koje omogućavaju online konverziju sadržaja. U tom slučaju je dovoljno prethodno pripremljeni dokument u .pdf, .doc ili nekom drugom formatu učitati u online konverter, jednostavnim klikom miša pokrenuti proces konverzije, te rezultat u EPUB formatu preuzesti na vlastito računalo.

Jedan od primjera online konvertera nalazi se na adresi: http://ebook.online-convert.com/convert-to-epub. Postupak konverzije je vrlo jednostavn i intuitivan. Dovoljno je odabrati opciju “Pretraži” te učitati s računala dokument u pdf, mobi, doc, html i drugim formatima. Osim učitavanja s vlastitog uređaja, na raspolaganju imate i mogućnost učitavanja datoteka s Dropboxa ili web sadržaja uz navođenje web adrese.

Ucitavanje dokumenta

Osim same konverzije, imate mogućnost definirati osnovne postavke e-knjige poput naslova, naziva autora, obrub stranica… Klikom na opciju “Convert file” pokreće se postupak konverzije, te po završetku automatski dobijete mogućnost otvaranja dokumenta ili spremanja na računalo. Rezultat konverzije se čuva na serveru slijedeća 24 sata te ga možete i naknadno preuzesti. Osim na računalo, dokument možete pohraniti u oblaku, tj. na Google Disk ili Dropbox:

Nakon konverzije

Obzirom da je riječ o besplatnom alatu, postoje ograničenja u veličini učitane datoteke (do 100 MB), te je nešto sporiji proces konverzije. Za bržu konverziju i veće dopuštene veličine datoteka kao i dodatne mogućnosti, možete uz mjesečnu naknadu odabrati jedan od ponuđenih paketa usluga. Detaljnije informacije o tome možete pronaći na njihovim stranicama.

Nakon pregleda  i testiranja opisanog konvertera, zaključujemo da je online način konverzije pogodan ukoliko imamo dobro pripremljeni dokument koji ne zahtjeva dodatne izmjene i prilagodbu, a za sve dodatne opcije poput naslovnice, tablice sadržaja i formatiranja potrebno je dodatno koristiti alate za izradu knjige (Sigil) ili neki od naprednijih konvertera (Calibre).

CARNet Logo