Otisni ovo poglavljeOtisni ovo poglavlje

Drugi alati za izradu e-knjiga

Papyrus

Papyrus je online alat za izradu e-knjiga koji nudi besplatan oblik korisničkog računa. Besplatan korisnički račun je ograničen na 5000 riječi po knjizi, iako nema ograničenja na broj knjiga koji možete izraditi. Ovaj program omogućuje osnovne funkcije prikikom izrade kao što su ikreiranje vlastite naslovnice i dodavanje tablice sadržaja.

Nakon izrade e-knjigu možete pohraniti u .pdf, .epub ili .mobi formatu. Omogućeno je i već postojeći web sadržaj poput bloga uključiti u e-knjigu.

Da bi koristili ovaj program, potrebno se registrirati na njihovim stranicama.

Izrada knjige započinje odabirom jedne od ponuđenih tema. Ukoliko vam se ne sviđa niti jedna od ponuđenih budite bez brige, u slijedećem koraku to možete izmijeniti. Nakon odabira teme alat će od vas tražiti da unesete naziv knjige. Naziv knjige također možete bilo kada promijeniti u toku pisanja knjige.

Papyrus

Sučelje za uređivanje teksta je jednostavno i vrlo slično većini alata za uređivanje teksta s kojima se susrećemo. Možete odabrati oblik i veličinu fonta, boju, pozicioniranje i slično. Moguće je uvesti poglavlje koje sadrži postojeći web sadržaj. Omogućeno je mijenjanje poglavlja predodređenih temama i dodavanje i brisanje novih poglavlja. Također se može uvesti slike sa različitih servisa za držanje slika i podataka poput Dropbox-a, Gogle Diska, Instagrama i mnogih drugih.

Papyrus

Kada završite s pisanjem i uređivanjem sve što vam preostaje jest objava vaše e-knjige. Odaberite jednu od nekoliko opcija na koji način želite prodati knjigu, odnosno da li je u dolasku, da li je besplatna ili ćete fiksirati cijenu. Također možete postaviti opciju privatno, što znači da joj pristupiti možete samo vi. Možete i nadograditi svoj korisnički račun u ovom koraku ukoliko ste zainteresirani, ali to je nadogradnja na plaćenu verziju.

Bitno je napomenuti kako nećete moći gledati knjigu preko poveznice koju dobijete u e-mail poruci ili u popisu izrađenih knjiga unutar alata ukoliko ste ju postavili kao privatnu. Ali možete ju pohraniti u .pdf, .epub i .mobi formatu na svoj uređaj. Ujedno možete i izbrisati knjigu iz svoje biblioteke.

U konačnici, opisani alat je vrlo jednostavan i intuitivan za korištenje, te ne zahtjeva dodatna i posebna znanja kako bi ga koristili. Ima tri jednostavna koraka od početka izrade do objave e-knjige. Jedini nedostatak koji se može navesti jest ograničenje od 5000 riječi za besplatnu verziju korisničkog računa.

CARNet Logo