Otisni knjiguOtisni knjigu

Alati za e-učenje u grupi

Popis alata za pomoć u grupnom radu

Sjedište: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
E-kolegij: Uvod u e-učenje za nastavnike strukovnih škola
Knjiga: Alati za e-učenje u grupi
Otisnuo/la: Gost (anonimni korisnik)
Datum: Thursday, 28. March 2024., 23:18

1. Uvod

U obrazovnoj tehnologiji postoje mnogi alati koji potpomažu kolaboraciju i grupni rad. S tehničkog gledišta, neki alati su i napravljeni baš u tu svrhu (npr. BSCW, Project Pier). Najčešća opcija je mogućnost razmjene mapa, kolaborativno mijenjanje dokumenata (stare verzije se ne brišu) i poticanje komunikacije među članovima grupe. Ovi alati omogućuju sigurnu razmjenu dokumenata na mreži, organiziranje timskog rada i učinkovitu suradnju.

S druge strane, Web 2.0 alati se baziraju na kolaboraciji kao ključnom elementu za razmjenu među korisnicima i većina tih alata omogućuju kolaboraciju putem komentara, stavljanja oznaka (tagging), razmjene dokumenata itd. Dakle, čak i alati koji su namijenjeni za druge svrhe (izradu dokumenata, umnih mapa, objavljivanje videa), mogu se koristiti za kolaborativno učenje i grupni rad.

Neki alati, na primjer, videokonferencije, blogovi ili društvene mreže, omogućavaju online komunikaciju i mogu se koristiti za razmjenu mišljenja, komentara i ideja s drugima.

2. Specifični kolaborativni alati

To su alati napravljeni specifično za kolaboraciju u grupama pa su tehničke postavke takve da zahtijevaju grupni rad

  • BSCW je kolaborativno sučelje na kojem možete pohranjivati, razmjenjivati i upravljati datotekama (dokumenti, slike, itd.). Možete omogućiti pristup preko lozinke prijateljima i kolegama; kreirati proizvoljan broj timova; jednostavno pozivati nove članove preko e-maila; organizirati sastanke, kontakte, zadatke i bilješke; raditi verzije tekstova i mijenjati izvješća za nadgledanje distribuiranih procesa; pratiti aktivnosti članova tima; kreirati i objavljivati blogove; koristiti ankete za uvid u mišljenja članova tima; slati automatske podsjetnike na događaje i zadaće;.
  • TWIDDLA je besplatno, mrežno sastajalište
  • Padlet je alat za izradu virtualnog kolaborativnog zida
  • Google grupe

3. Kolaborativna izrada dokumenata

  • Google Drive je skladište datoteka i sinkronizacijski servis koji se sastoji od alata za kolaborativno uređivanje tekstova, izradu proračunskih tablica i prezentacijskih alata.
  • Wikis su kolaborativne stranice koje korisnicima omogućuju dodavanje, mijenjanje ili brisanje sadržaja preko web preglednika. Najočigledniji primjer wikija je Wikipedia, neusporediv primjer kolaboracije. Evo nekih primjera wiki alata: Pbworks, Mediawiki.

4. Kolaborativne umne mape

Kolaborativne umne mape su također dobro sredstvo za razmjenu ideja, oluju mozgova ili kolaborativno razvijanje ideje. Evo nekih primjera alata za izradu kolaborativnih umnih mapa:

5. Videokonferencije

Videokonferencije se mogu koristiti za online sastanke na daljinu i u određeno vrijeme za odabranu grupu ljudi. Ovo su neki alati videokonferencije koji vam mogu biti korisni u učionici:  

6. Blogovi

Blogovi su najčešće stranice za individualne online objave, no s velikom potencijalom za kolaborativni i grupni rad zahvaljujući mogućnosti više autora na jednom blogu i mogućnosti komentiranja onog što je objavljeno. Ovo su neki popularni blog alati koje bi mogli koristiti u učionici s učenicima:

7. Društvene mreže

Danas su društvene mreže jedno od najkorištenijih online alata, kako u svakodnevnom životu, tako i na poslu. Omogućuju korisnicima da ostanu u vezi s drugima, jednostavno dijele informacije i stupe u kontakt s drugima - te se značajke mogu koristiti za online kolaboraciju učenika iz istog razreda na zadatku, za dijeljenje rezultata praktičnog rada ili ideja za rješavanje problema, kao i za kontaktiranje učenika i nastavnika iz udaljenih mjesta koji se bave istim strukovnim predmetom, samo iz drugačije perspektive i u drugačijem kontekstu. Sve to otvara mogućnost za kolaborativno učenje i grupni rad te može obogatiti proces učenja. Možete se priključiti već postojećoj društvenoj mreži (npr. Facebook, gdje možete otvoriti svoju grupu) ili kreirati vlastitu društvenu mrežu (s alatima Social go, Elgg itd.).

8. Ostali alati

Ostali alati, kao što su virtualni ured (npr. Dropbox) ili društvene medijske stranice, su osmišljeni za razmjenu materijala, što može biti vrlo korisno za nastavne aktivnosti u grupama. Društvene medijske stranice se koriste za razmjenu medijskih uradaka (video, slika, audio, slajdova itd.), no kao što im i ime kaže, one uključuju intenzivnu društvenu interakciju među korisnicima. Nakon što se neki sadržaj objavi online, podložan je kolaborativnoj analizi, komentarima i idejama za daljni razvoj. Ovo su primjeri alata koji pripadaju u ovu grupu, a imaju potencijala za uporabu u učionici: