Otisni ovo poglavljeOtisni ovo poglavlje

Lekcija_Sigurnost na Internetu

Kriminal na Internetu

Kada bi Internet zbog njegove rasprostranjenosti, mogućnosti i veličine usporedili sa velegradom u trenu je jasno da je Internet odlična podloga za globalni kriminal koji obuhvaća različite sfere kriminala.

Sve one mogućnosti Interneta o kojima smo govorili kao o nizu prednosti koje doprinose današnjem društvu, ako se koriste u negativne svrhe isto tako doprinose povećanju te negativnosti.

Krađa identiteta i krađa osobnih podatka u online okruženju je neusporedivo lakša neko u normalnom okruženju. Postoje mnogi programi kojima je cilj doći do osobnih podataka korisnika, njegovih korisničkih računa, lozinki, PINova kartica i svih sličnih povjerljivih podataka koji tvore online identitet korisnika:

Termin crimeware podrazumijeva svaki oblik zlonamjernog programa koji pomaže u obavljanju kriminalnih radnji putem računala. Krađa identiteta, krađa osobnih podataka samo su neke od niza kriminalnih radnji kojima je krajnji cilj ostvarivanje nekog oblika imovinske koristi. Uz crimeware, keylogger je jedan od programa koji omogućava krađu identiteta.

 

Keylogger je program koji je namijenjen tajnom praćenju i snimanju svih pritisnutih tipki na računalu. Zlonamjena ovog programa se uglavnom koristi za krađu povjerljivih podataka (lozinke za pristup različitim servisima za plaćanje, brojeva kreditnih kartica, PIN brojeva…). Da bi se zaštitili od ovakvih programa koristite anti-virusni program sa najnovijom nadogradnjom.

Spyware / Adware

Spyware

Kada bi mjerili opasnost zlonamjernih programa po tome koliko štetu mogu napraviti na računalu, spyware i adware bi bile jedne od najvećih napasti. Jednostavno rečeno:

    • Spyware (eng. spy – špijun) prati sve vaše aktivnosti i stvara vaš potrošački profil
    • Adware (eng. ad. – oglas) zatim na temelju tog profila bez pitanja prikazuje oglase na vašem računalu

 

Spyware često osim podataka o vašim navikama krade i vaše lozinke, broj kreditne kartice i sve adrese elektroničke pošte. Ukratko, sve što je bilo gdje na vašem računalu zapisano meta je spywarea, a neki od tih podataka mogu se zloupotrijebiti.

Spyware i adware je izuzetno je teško ukloniti s računala. Nije riječ o određenom tipu nametnika, već sapyware i adware sa sobom donose čitav niz nasilnih programa koji raznim metodama pokušavaju pronaći slabu točku u zaštiti vašeg računala i nametnuti se. Često se koriste drugim virusima, crvima, trojancima i svime čega se mogu domoći kako bi ostvarili svoj cilj.

Kao sredstvo za prevenciju napravljeni su anti-spyware alati koji ih uklanjaju ili blokiraju. Najpoznatiji i najčešće korišteni besplatni alati su Ad-Aware SE, Spybot-Search & Destroy te Windows Defender.

Lažni anti-spyware programi

Kad govorimo o kriminalu na Internetu, možemo ga podijeliti na ekonomski kriminal i kriminal povrede privatnosti.

 

Ekonomski e-kriminal

 

Kriminal povrede privatnosti

Osim spomenutih oblika kriminala na Internetu jedan od najtežih oblika kriminala jest proizvodnja i distribucija nedozvoljenih i štetnih sadržaja kao npr. dječja pornografija, pedofilija.

Prednosti Interneta koriste i različite vjerske sekte i različite organizacije koje šire rasističke ideje i stavove.

Internet se također iskorištava i za manipulaciju zabranjenim proizvodima kao npr. droga, lijekovi bez recepta, web kockarnice


Od različitih napasti na Internetu možemo se zaštiti i metodom zdravog razuma.

Jednostavno, kao što u svakodnevnom životu ne dajemo svoje osobne podatke nepoznatim osobama i ne zalazimo u mračne, nesigurne dijelove grada tako se ponašajmo i na Internetu.

Koristimo njegove sigurne mogućnosti i pozorno pratimo putove Interneta kojima idemo.