Otisni ovo poglavljeOtisni ovo poglavlje

O tečaju

Tehnička pitanja

Kako pisati matematičke formule u Moodle-u?

Za umetanje matematičkih izraza unutar HTML editora postoji ikona "uređivač formula" DragMath. Odabirom te ikone otvara se tzv. DragMath editor unutar kojega možete oblikovati formule, jednadžbe, funkcije, razlomke i slično... Za detaljnije upute pogledajte ovaj video zapis:

Još jedna mogućnost je pisanje matematičkih formula u LaTeX-u stavljajući ih između dva para dolara $, lako ih je pisati koristeći online editor. Evo primjera: \frac{-b\pm \sqrt{b^2-4ac}}{2a}.

Na svom tečaju sam pokušala dodati korisnike, ali sada više ne mogu pristupiti vlastitom tečaju?

Vjerojatno ste klikom na znak X pored imena vaše uloge sami sebi oduzeli ulogu nastavnika. Druga mogućnost je da ste izbrisali ili sakrili metodu putem koje su korisnici upisani na tečaj. Time ste vjerojatno i sami sebi oduzeli mogućnost pristupanja tečaju. Javite se na forum Pitanja i dogovori s opisom problema te svakako navedite ime vašeg tečaja.

Greška ovakvog tipa na samom početku korištenja Moodle-a nije neobična i često se događa. Treba pripaziti da se ne briše ili ne skriva metoda putem koje su upisani korisnici (osim ako to želite namjerno napraviti). U svakom slučaju skrivanje metode je bolja varijanta od brisanja jer će njenim ponovnim otkrivanjem korisnici opet imati pristup tečaju. Kod brisanja metode svi korisnici se trajno brišu kao i njihovi unosi.

Kako ostvarenu značku objaviti na nekom drugom sustavu?

 Znacke se sada prikazuju samo na sustavu https://loomen.carnet.hr jer ste ih u ovom sustavu i osvojili. Dobivene značke možete povezati s javim sustavima za objavljivanje znački kao što je Backpack (backpack.openbadges.org). Na navedenoj stranici kreirajte račun i imajte na umu da e-mail adresa mora biti jednaka e-mail adresi koju ste registrirali na https://loomen.carnet.hr. Nakon toga u sustavu https://loomen.carnet.hr uđite u vaš profil (klikom na ime i prezime u gornjem desnom uglu sučelja) te odaberite Značke > Postavke zbirke > Sign in with your e-mail kako biste se povezali s kreiranim računom na Openbadges. U vašem profilu na drugom sustavu (npr. https://tesla.carnet.hr) ponovite postupak povezivanja e-mail adrese odabirom opcije Značke > Postavke zbirke > Sign in with your e-mail. Nakon registracije značke bi se trebale prikazati i u novom sustavu. Na ovaj način značke možete povezivati sa značkama iz drugih sjedišta preko Openbadges sustava i te tako stvarati Kolekcije.

Koliko dugo će moj demo tečaj biti dostupan?

Demo tečajevi dostupni su 2 mjeseca nakon službenog završetka tečaja. U slučaju da tečaj želite koristiti i nakon ovog roka napravite sigurnosnu kopiju tečaja i tečaj prebacite u Moodle sustav koji vam je dostupan.

Kako mogu nastaviti koristiti svoj demo tečaj nakon završetka CARNetovog Moodle MOOC-a a nisam CARNetov korisnik (ne posjedujem elektronički identitet)?

Napravite sigurnosnu  kopiju vašeg tečaja prema uputama koje možete pronaći ovdje. Tečaj možete obnoviti na nekom drugom Moodle sustavu, primjerice sustavu vaše ustanove. Ukoliko vam takav sustav nije dostupan, tečaj možete obnoviti na besplatnom Moodle sustavu koju pruža uslugu udomljavanja tečajeva, na adresi: http://www.freemoodle.org.  Prije korištenja usluge informirajte se o uvjetima korištenja usluge te pročitajte i ostale korisne informacije o usluzi. Pripazite, vaš demo tečaj kreiran je na verziji Moodle-a 2.9.4. i jednostavno se može obnoviti na toj i višim verzijama Moodle-a. Za obnovu tečaja na nižim verzijama nije osigurana dovoljna razina kompatibilnosti što može uzrokovati različite poteškoće.

Ponovno sam se prijavio/la na tečaj ali nisam siguran/na mogu li nastaviti koristiti demo tečaj otvoren u jednoj od prethodnih grupa?

Tečaj slobodno možete nastaviti koristiti i u njemu rješavati zadatke i aktivnosti koji su uvjeti za značke. Da biste to ostvarili nemojte otvarati novi (prazni) demo tečaj. Pošaljite kratku poruku na loomen@carnet.hr , navedite puno ime tečaja te zatražite njegovo prebacivanje iz grupe x (navedite broj grupe, npr. 2. grupa) u novu grupu demo tečajeva.