Otisni knjiguOtisni knjigu

Moodle sučelje

Sučelje

Sjedište: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
E-kolegij: Moodle MOOC
Knjiga: Moodle sučelje
Otisnuo/la: Gost (anonimni korisnik)
Datum: Saturday, 27. April 2024., 04:50

Sučelje tečaja

Korisničko sučelje u Moodleu sastoji se od nekoliko dijelova.

Izgled i složenost korisničkog sučelja ovisi o ulozi dodijeljenoj korisniku.

Polazničko sučelje prikazuje osnovne dijelove bez mogućnosti editiranja. Nastavničko sučelje je nešto složenije i omogućava definiranje postavki, kreiranje sadržaja te dodjelu uloga u tečaju. U sljedećem video zapisu prikazano je sučelje tečaja iz uloge nastavnika.

Pokaži transkript

U zaglavlju ekrana prikazano je ime i prezime prijavljenog korisnika te link za odjavu iz sustava.

Odabirom linka s vašim imenom i prezimenom imate uvid u profil kao i mogućnost promjene osobnih podataka.

Navigacijska traka prikazuje trenutni položaj unutar tečaja uz mogućnost povratka na hijerarhijski više stranice.

Odabirom gumba Omogući izmjene u gornjem desnom uglu sučelja ili u bloku Postavke > Administracija kolegija možete mijenjati izgled sučelja, a u ulozi nastavnika imate mogućnost ažuriranja tečaja u dijelu resursa, aktivnosti i blokova.

Lijevi i desni stupac - sadrže blokove koje možete organizirati prema potrebi. Svaki blok ima posebnu namjenu a moguće ga je skriti, prikazati svima ili njegov prikaz ograničiti određenom broju studenata. Svaki blok možete vrlo jednostavno premještati unutar stupca te s lijeve na desnu stranu i obrnuto.

Srednji stupac - prikazuje module aktivnosti i resursa. Izgled središnjeg dijela tečaja određuje se u postavkama tečaja. Pri tom posebno treba voditi računa o odabiru oblika tečaja (tjedni, tematski ili socijalni) i broju tjedana/tema koje će biti prikazane.

Odabirom linka sudionici možete vidjeti sve sudionike tečaja. Klikom na ime i prezime drugih polaznika prikazat će vam se osnovni podaci iz profila kao i dodatne informacije ako ih je polaznik popunio u profilu.

Odabirom mogućnosti promjene uloge u bloku Postavke > Promijeni ulogu u.. možete provjeriti izgled tečaja iz uloge studenta, predavača bez ovlasti za uređivanje ili gosta. Ova mogućnost je izuzetno korisna ukoliko želite testirati vidljivost nekog elementa tečaja.

U podnožju stranice prikazuje se link na Moodle dokumente te odjavu iz sustava.

Sakrij transkript

Profil

U zaglavlju ekrana prikazano je vaše ime i prezime. Odabirom linka pristupate vašem profilu, možete ga dodatno urediti i nadopuniti informacijama.

Pokaži transkript

U zaglavlju ekrana prikazano je ime i prezime prijavljenog korisnika te link za odjavu iz sustava.

Odabirom linka s vašim imenom i prezimenom imate uvid u profil kao i mogućnost promjene osobnih podataka (Promijeni osobne podatke).

Ukoliko ste prijavljeni u sustav elektroničkim identitetom, podaci kao što su ime, prezime te e-mail adresa automatski se povlače iz imenika vaše ustanove i ne mogu se ažurirati unutar sustava. Isti status imaju i podaci koji nisu vidljivi u profilu kao što su korisnička oznaka i lozinka.

Osim osobnih podataka, svom profilu možete dodati i sliku. U dijelu Slika korisnika odabirom Dodajte - Prenesi datoteku učitajte sliku sa svog računala u Moodle.

Unutar tečaja odabirom linka Sudionici možete vidjeti sve polaznike tečaja. Klikom na ime i prezime drugih polaznika prikazat će vam se osnovni podaci iz profila kao i dodatne informacije, ako ih je polaznik popunio u profilu.

Sakrij transkript

Navigacija


Postoji nekoliko načina za kretanje unutar Moodle sustava. Neki od njih su Navigacijska traka, Blok navigacija ili Blok Aktivnosti. Koji načini navigacije se još mogu koristiti pogledajte u video zapisu.

Pokaži transkript

Postoji nekoliko načina za kretanje unutar Moodle-a.

Navigacijska traka pri vrhu ekrana nam omogućava da se vratimo na određene dijelove sustava koji su hijerarhijski viši od one na kojoj se  trenutno nalazimo, primjerice povratak na početnu stranicu tečaja ili naslovnicu Moodle-a.

Blok Navigacija omogućava brz i jednostavan pristup različitim stranicama sustava.

Moja naslovnica je  stranica s popisom tečajeva korisnika i informacijama o aktivnostima  kao što su rokovi za zadatke i testove, nepročitane poruke i slično. Naslovnica sadrži i niz blokova kao što su Postavke za uređenje profila, Osobne datoteke korisnika uz mogućnost uređivanja te  Korisnici online.

Stranice na razini sustava sadrže linkove na Blog na razini sustava, Oznake i Kalendar.

Moj profil sadrži poveznice  na profil korisnika, poslane poruke na forumima, pristup blogu, alatu poruka na razini sustava, privatne datotekama te značkama i bilješkama.

Trenutni kolegij prikazuje sudionike i  strukturu kolegija u kojem se trenutno nalazimo.

Moji kolegiji je popis tečajeva u kojima korisnik sudjeluje (kao nastavnik, polaznik i sl).

Blok  Aktivnosti  također možemo koristiti za navigaciju u tečaju. Unutar bloka su prikazani likovi na sve aktivnosti u tečaju kao što su forumi, zadaci, testovi i slično. Odabirom pojedinog linka dobiva se popis svih aktivnosti istog tipa, primjerice popis svih foruma u tečaju. Ovaj blok je potrebno prethodno dodati iz popisa blokova, a može znatno olakšati pristup aktivnostima.

Za kretanje kroz sadržaj tečaja koristmo navigaciju preko naslovnice tečaja. Aktivnosti i resurse odabiremo iz središnjeg stupca, a ponovni povratak na naslovnicu odaberemo pomoću navigacijske trake.

Navigacija kroz resurs Knjiga čiji je sadržaj prikazan u obliku stranica omogućena je strelicama za navigaciju pri vrhu i dnu pojedine stranice, te pomoću popisa sadržaja u bloku sa strane.

Sakrij transkript