Otisni ovo poglavljeOtisni ovo poglavlje

O tečaju

Opća pitanja

Što ostvarujem uspješnim završetkom ovog tečaja?

1. Značku Moodle dizajner

Ukoliko polaznik uspješno izradi osnovni tečaj pomoću Moodle-a prema definiranim kriterijima te ispuni ostale zadane aktivnosti, dobiva značku Moodle dizajner. Značka je nakon završetka tečaja dostupna u profilu svakog polaznika, isključivo na ovom sustavu gdje se edukacija i odvijala (https://mooc.carnet.hr). Značku je poželjno preuzeti te objaviti na nekom od javnih sustava za objavljivanje znački. Kako pogledati i preuzeti značku pogledajte u dijelu Tehnička pitanja.

2. Polaznici koji su u projektu e-Škole ostvaruju tri (3) boda i potvrdu u CSUED-u sustavu

Kako preuzeti potvrdu iz CSUED sustava pogledajte u dijelu Tehnička pitanja.

Koja je moja uloga na tečaju?

Vaša uloga na ovom tečaju je polaznik (student). Kada na redu bude zadatak izrade sadržaja u vlastitom (demo) tečaju isti ćete otvoriti prema uputama mentora te na njemu dobiti ulogu dizajnera (nastavnika).

Kako se mogu ispisati iz tečaja?

U bloku Postavke kliknite na “Ispiši me iz e-kolegija” i bit ćete ispisani.

Možemo li negdje vidjeti kako napredujemo u izvršavanju aktivnosti potrebnih za dobivanje značke?

Pomoću trake napretka (Blok Napredak u tečaju) možete vidjeti kako napredujete u ostvarivanju aktivnosti predviđenih za značku. Traka napretka dostupna je s desne strane glavnog stupca u tečaju.

Sve aktivnosti koje sustav može automatski označiti kao dovršene nakon ispunjenja uvjeta, desno od naziva imaju isprekidanu kućicu. To su aktivnosti koje su dovršene slanjem jedne poruke na forum, ispunjavanjem ankete i slično. Njih sustav može odmah prepoznati kao dovršene. Ispunjenjem uvjeta kućica je označena kvačicom (dovršeno). Riječ je o sljedećim aktivnostima: Forum Upoznajmo se, Anekta o polaznicima tečaja, Forum kako planiram primijeniti svoj tečaj u nastavi, Radionica Ocjenjivanje demo tečajeva i Upitnik zadovoljstva edukacijom, ukupno njih pet. Drugi tip aktivnosti su one koje se izvršavaju u demo tečaju te ih sustav ne može odmah provjeriti. Ove aktivnosti ocjenjuju polaznici međusobno kroz Radionicu. Nakon ocjenjivanja Radionica će biti označena kao dovršena. Riječ je o sljedećim aktivnostima: Odredite postavke tečaja, Dodajte blokove i rječnik, Dodajte resurse, Dodajte komunikacijske alate, Omogućite upis ostalim korisnicima na vaš tečaj, Dodajte test.

Trebam li se pridržavati predloženog rasporeda po tjednima ili aktivnosti mogu rješavati vlastitim tempom?

Od polaznika se očekuje aktivno sudjelovanje u tečaju i ispunjavanje aktivnosti za značku Moodle dizajner.

Polaznici se mogu odlučiti i na prolaženje tečaja vlastitim tempom, neovisno o rokovima. U tom slučaju ne mogu ostvariti značku, a moguća je i ograničena dostupnost mentora koji će najviše pažnje posvetiti praćenju redovnih polaznika.

Možemo li uvidom u naše tečajeve dobiti povratnu informaciju o tome kako nam ide u izvršavanju postavljenih zadataka?

Nije predviđeno da mentori ocjenjuju ili pristupaju Vašim demo tečajevima tijekom trajanja ovog tečaja. Ocjenjivanje aktivnosti u demo tečajevima radi se u okviru Radionice gdje polaznici međusobno ocjenjuju zadane elemente tečajeva koje im sustav dodijeli slučajnim odabirom. Ako želite, kolegama polaznicima uvijek možete omogućiti upis na Vaš tečaj te "neslužbeno" razmijeniti iskustva oko ispunjavanja aktivnosti te si na taj način međusobno pomoći. Također, u slučaju pitanja uvijek možete postaviti pitanje na forumu Pitanja i dogovori.

Na forumu 5. tjedna pod nazivom Osvrti na demo tečajeve moći ćete, kada za to dođe vrijeme, objaviti link vlastitog tečaja te pozvati druge da se na njega upišu i objave komentare, preporuke i pohvale na forumu. Ova aktivnost nije obavezna. U komentarima je poželjno, osim pohvala koje su uvijek dobrodošle, predložiti i nešto što će polazniku, autoru tečaja, biti poticaj za poboljšanje tečaja. Moguće je okarakterizirati tečaj u nekoliko aspekata: sadržajno, tehnički (npr. dati savjet kako linkove zamijeniti hiperlinkovima, kako upotrijebiti neki drugi resurs koji će u promatranom primjeru biti korisniji, kako bolje organizirati sam sadržaj), dizajnerski (predložiti korištenje tablica u boljem prikazu niza podataka, potaknuti na dodavanje zanimljivih slika ili nekog prigodnog multimedijalnog sadržaja)…