Otisni ovo poglavljeOtisni ovo poglavlje

Moodle sučelje

Sučelje tečaja

Korisničko sučelje u Moodleu sastoji se od nekoliko dijelova.

Izgled i složenost korisničkog sučelja ovisi o ulozi dodijeljenoj korisniku.

Polazničko sučelje prikazuje osnovne dijelove bez mogućnosti editiranja. Nastavničko sučelje je nešto složenije i omogućava definiranje postavki, kreiranje sadržaja te dodjelu uloga u tečaju. U sljedećem video zapisu prikazano je sučelje tečaja iz uloge nastavnika.

Pokaži transkript

U zaglavlju ekrana prikazano je ime i prezime prijavljenog korisnika te strelica za odabir padajućeg izbornika s popisom prečaca i mogućnost odjave sa sustava.

Navigacijska traka prikazuje trenutni položaj unutar tečaja uz mogućnost povratka na hijerarhijski više stranice.

Odabirom gumba Omogući izmjene u gornjem desnom uglu sučelja ili u bloku Postavke > Administracija kolegija možete mijenjati izgled sučelja, a u ulozi nastavnika imate mogućnost ažuriranja tečaja u dijelu resursa, aktivnosti i blokova.

Lijevi i desni stupac - sadrže blokove koje možete organizirati prema potrebi. Svaki blok ima posebnu namjenu a moguće ga je skriti, prikazati svima ili njegov prikaz ograničiti određenom broju studenata. Svaki blok možete vrlo jednostavno premještati unutar stupca te s lijeve na desnu stranu i obrnuto.

Srednji stupac - prikazuje module aktivnosti i resursa. Izgled središnjeg dijela tečaja određuje se u postavkama tečaja. Pri tom posebno treba voditi računa o odabiru oblika tečaja (tjedni, tematski ili socijalni) i broju tjedana/tema koje će biti prikazane.

Odabirom linka Sudionici možete vidjeti sve sudionike tečaja. Klikom na ime i prezime drugih polaznika prikazat će vam se osnovni podaci iz profila kao i dodatne informacije ako ih je polaznik popunio u profilu.

Odabirom mogućnosti promjene uloge u bloku Postavke > Promijeni ulogu u.. možete provjeriti izgled tečaja iz uloge studenta, predavača bez ovlasti za uređivanje ili gosta. Ova mogućnost je izuzetno korisna ukoliko želite testirati vidljivost nekog elementa tečaja.

U podnožju stranice prikazuje se link na Moodle dokumente.

Sakrij transkript