Otisni ovo poglavljeOtisni ovo poglavlje

Blokovi

O blokovima u tečaju

Neizostavan dio korisničkog sučelja čine blokovi. Blokovi obogaćuju nastavni sadržaj te čine tečaj zanimljivijim i dinamičnijim. Nalaze se s lijeve i desne strane središnjeg stupca ali mogu biti postavljeni i u središnjem stupcu, ovisno o temi koju ste odabrali u postavkama tečaja. Blokovi su odvojeni zaglavljima u boji, što također ovisi o odabranoj temi tečaja, i prepoznatljivi su po nazivu.

Tečaj po otvaranju već sadrži unaprijed definirane blokove ( npr. Navigacija, Postavke, Poruke, Kalendar, Korisnici online i dr.) a na vama je da obzirom na njihove funkcionalnosti procijenite koji ćete od blokova uvrstiti u vaš tečaj. Predavač ima ovlasti uređivanja  svih blokova osim onih koji su unaprijed definirani na razini sustava (Navigacija, Postavke).

U videozapisu pogledajte kako dodati i organizirati blokove u  vaš tečaj:

 

Pokaži transkript

Postavljanje dodatnih blokova u tečaj izvodi se pomoću bloka koji nosi naziv Dodaj blok, a pristupate mu se kroz nastavničko sučelje, odabirom gumba Omogući izmjene. Blok se pojavljuje kao posljednji u nizu blokova lijeve ili desne kolone. Klikom na padajući izbornik možete odabrati vrstu bloka. Nakon dodavanja u tečaj, blok se više ne nalazi na popisu, odnosno u slučaju brisanja vraća na popis dostupnih blokova.

U zaglavlju svakog bloka nalazi se njegov naziv, a ako su omogućene izmjene, vidljive su i ikone za premještanje bloka i uređivanje postavki odnosno operacije - podešavanje bloka, skrivanje bloka, ovlasti odnosno administraciju uloga te brisanje bloka.

Klikom na link za podešavanje bloka otvara se sučelje za podešavanje postavki.

U dijelu pod nazivom Gdje se pojavljuje blok definiramo položaj bloka na stranicama unutar tečaja:

  • Originalna lokacija bloka - informacija o mjestu kreiranja bloka.
  • Ograniči na ove vrste stranica - Sve stranice, Bilo koja stranica na kolegiju, Bilo koja naslovnica kolegija. Predavači bi trebali koristiti samo mogućnost prikaza bloka na svim stranicama tečaja s obzirom da se ostale dvije mogućnosti odnose na postavke bloka na razini sustava.
  • Zadana regija - Lijevo ili desno (lijevi ili desni stupac).
  • Zadana težina – položaj bloka unutar stupca, pri čemu -10 označava prvo mjesto dok 10 označava posljednje mjesto u stupcu.

Postavke unutar skupine Na ovoj stranici određuju karakteristike bloka za trenutnu stranicu na kojoj se nalazite. Položaj bloka na ovaj način možete prilagoditi posebno za stranicu foruma, testa ili neke druge aktivnosti na kojoj se pojavljuje blok. Pri tome se definira vidljivost bloka na stranici, stupac u kojem se pojavljuje blok, te težina unutar odabranog stupca. Ovisno o kojoj se aktivnosti radi postavke bloka mogu biti različite.

Svaki blok se može prebaciti u Dok ako to omogućava Tema odabrana u postavkama. Prebacivanjem u Dok blok se sa stranice tečaja pozicionira u pomoćnu traku sa strane ekrana.

U traci je vidljiv naziv bloka a na stranicu ga možete vratiti pozicioniranjem miša na naslov bloka te odabirom ikone za micanje iz doka.

Sakrij transkript