Otisni ovo poglavljeOtisni ovo poglavlje

Komunikacijski i kolaboracijski alati

Wiki

Riječ wiki dolazi od izraza "wiki wiki" iz jezika havajskih urođenika, a znači brzo i hitro. U našem slučaju Wiki označava alat koji omogućava kolaborativni rad polaznika na tečaju.
Svaki polaznik može samostalno, brzo i jednostavno uređivati i mijenjati sadržaj Wikija. Wiki se sastoji od glavne stranice kojoj polaznici mogu dodavati nove. Stare verzije stranica dostupne su u arhivi a omogućeno je i jednostavno vraćanje postojećeg stanja na neku od starijih verzija.

Pokaži transkript

Nakon što Omogućite izmjene te s popisa aktivnosti iz izbornika Dodaj aktivnost ili resurs dodate Wiki, kao obavezna polja potrebno je upisati Naziv stranice, Opis wikija te Naziv prve stranice.

Ovisno o namjeni wikija u padajućem izborniku Oblik suradnje na wikiju možete odrediti da li je wiki namijenjen zajedničkom uređivanju te pritom odabrati Suradnički wiki ili želite da svaki korisnik ima Osobni wiki.

U padajućem izborniku Zadani oblik postoji nekoliko mogućnosti za uređivanje wiki stranica. Za ovu priliku odabrat ćemo HTML oblik. Ako ne želite koristiti HTML oblik odaberite Creole ili Nwiki. Želite li polaznike prisiliti na korištenje zadanog oblika označite kućicu pored Obavezne uporabe oblika.

Odabirom "Pohrani i prikaži" otvara se sučelje za uređivanje prve stranice wikija.

Sadržaj prve stranice wikija jednostavno uređujemo pomoću HTML editora.

Iznad prozora za unos teksta nalaze se sljedeće opcije:

  • Prikaži – omogućava pregled sadržaja stranice
  • Uredi – otvara mogućnost uređivanja stranice
  • Komentari - prikazuje komentare na stranici
  • Povijest promjena – daje pregled starijih verzija stranice
  • Sadržaj - prikazuje sve stranica uz mogućnost odabira vrste prikaza
  • Datoteke - popis datoteka vezanih uz stranicu
  • Administracija – omogućava administraciju - brisanje stranica ili njezinih inačica

Novu stranicu wikija možete kreirati pomoću  bloka Navigacija > Trenutačni e-kolegiji > Ime kolegija >Tema/tjedan > Wiki klikom na Nova stranica. Naslov nove stranice trebao bi biti različit od naslova postojećih stranica u wikiju jer će u protivnom sustav umjesto otvaranje nove stranice otvoriti postojeću stranicu istog imena.

Sakrij transkript