Print bookPrint book

Rad s polaznicima

.

Site: Nacionalni portal za učenje na daljinu "Nikola Tesla"
Course: Moodle dizajner
Book: Rad s polaznicima
Printed by: Guest user
Date: Tuesday, 24 May 2022, 8:00 AM

Dodavanje i adminstracija polaznika u tečaju

Da bi dodali polaznike u tečaj, svaki polaznik mora prethodno biti registriran u sustav. Registracija u sustav može biti samostalna na način da polaznik sam kreira račun te popuni podatke ili sustavu pristupa koristeći podatke elektroničkog identiteta iz sustava AAi@Edu.Hr. Nakon što se registriraju i popune svoj korisnički profil, nastavnik odabrane polaznike može dodati u svoj tečaj. U sljedećem video zapisu pogledajte postupak dodavanja polaznika u tečaj.

Pokaži transkript

U lijevom bočnom izborniku u bloku “Postavke” pod Administracija e-kolegija odaberite opciju Korisnici pa potom Upisani korisnici. Sučelje koje nam se otvorilo nam prikazuje popis korisnika u tečaju. Klikom na gumb Upiši korisnike u gornjem desnom ili donjem desnom uglu otvara nam se prozor gdje pretražujemo postojeće korisnike u sustavu te odabirom željenih unosimo ih u sustav. Obratite pozornost da na vrhu prozora u padajućem izborniku definirate ulogu koju će korisnik imati pri upisu. Nakon odabira korisnika kliknemo na Završi sa upisivanjem korisnika. Sa postojećeg popisa korisnika možemo vidjeti informacije o samom korisniku, njegov zadnji pristup tečaju, uloge koje ima, te način upisa. Klikom na oznaku X u desnom dijelu popisa korisnika brišemo iz tečaja.

Sakrij transkript

Načini upisa na tečaj

Nastavnik na raspolaganju ima nekoliko različitih mogućnosti upisa polaznika na tečaj. Ovisno o procjeni nastavnika i potrebama tečaja, polaznici se na tečaj mogu dodavati ručno, može se omogućiti samostalni upis polaznika s ili bez lozinke a pristup tečaju može se omogućiti i gostima odnosno neregistriranim korisnicima.  

Pokaži transkript

U lijevom bočnom izborniku u bloku “Postavke” pod Administracija e-kolegija odaberite opciju Korisnici pa potom Načini upisa na e-kolegij. Na otvorenom sučelju imamo popis svih metoda upisa na tečaj. Na popisu imamo tri metode: ručni upis koji smo koristili pri unosu korisnika, metodu pristupi kao gost te samostalni upis. Za omogućavanje pojedine metode moramo kliknuti na prekiriženu oznaku za omogućavanje čime je ta upisna metoda dostupna.

Kod pojedine metode imamo mogućnost podešavanje postavki, posebice kod metode Samostalni upis. Sa tom metodom možemo dozvoliti da se korisnici samostalno upišu na vaš tečaj uz lozinku ili bez nje.

U slučaju da su na sustavu dostupne i dodatne metode upisa na tečaj one će biti dostupne kroz padajući izbornik.

Sakrij transkript

Kreiranje i grupiranje grupa

Unutar tečaja korisnike je moguće grupirati u grupe. Da bi postigli funkcionalnost i odvojeni rad grupa, grupe je potrebno grupirati u grupacije. Korisnici  unutar grupe koja je grupirana u zasebne grupacije, ne vide aktivnosti niti korisnike ostalih takvih grupa čime postižemo potpuno odovojeni rad korisnika unutar tečaja.

Pokaži transkript

U lijevom bočnom izborniku u bloku “Postavke” pod Administracija e-kolegija odaberite opciju Korisnici pa potom grupe. Na otvorenom sučelju kliknemo na gumb Stvori grupu pa potom definiramo ime grupe a opcionalno možemo napisati opis grupe ili joj postaviti lozinku. Na kraju kliknemo na pohrani promjene. Za dodavanje polaznika u grupu prvo označimo grupu, potom kliknemo na Dodaj/ukloni korisnike. U desnom stupcu odaberemo željene polaznike te ih klikom na Dodajte unesemo u grupu. Na isti način ih i brišemo iz grupe.

Ako u sustavu imamo primjerice tri grupa sa polaznicima i radi logičkog spajanja grupa samo po određenim aktivnostima, možemo ih grupirati koristeći opciju grupacija. U gornjem dijelu prozora kliknemo na grupacije te potom na stvori grupaciju. Unesemo ime grupacije te kliknemo na pohrani promjene. Nakon toga na popisu grupacija u desnom dijelu kliknemo na oznaku za dodavanje grupa u grupacije, u desnom stupcu odaberemo željene grupe te ih dodamo u grupaciju.

U svakom trenutku klikom na Pregled možemo vidjeti logički raspored grupa, polanika u grupama te pripadnost grupacijama. Koristeći grupacije možemo potpuno odvojiti vidljivost grupa unutar tečaja, rasporediti različite aktivnosti za svaku grupu te razdijeliti sadržaj po grupama.

Sakrij transkript  

Praćenje rada polaznika i aktivnosti na kolegiju

Izvještaji

Predavaču je omogućen pristup različitim vrstama informacija o zbivanjima na tečaju i relativno jednostavno praćenje rada polaznika i njihovih aktivnosti pomoću opcije Izvještaji. Izvještaji su dostupni u bloku Postavke > Administracija kolegija > Izvještaji.

Izvještaji nude četiri linka:

 • Zapisi
 • Zapisi uživo
 • Aktivnost na kolegiju
 • Sudjelovanje u kolegiju
 • Dovršenost aktivnosti (opcionalno)
 • Statistika kolegija

  Izvjestaji
Izvještaji

Zapisi

Odabirom linka Zapisi otvara se sučelje s padajućim izbornicima za odabir kriterija izvještaja: odabir tečaja (ako je nastavnik na više tečajeva), grupe na tečaju (ako su kreirane), polaznika (svih ili samo određenog), vremenskog perioda (do godinu dana unatrag ili ovisno o postavkama poslužitelja), aktivnosti (odabir aktivnosti ili resursa za koji nastavnik želi izvješće), akcije (odabir vrste promjene koja je napravljena u tečaju), način prikaza izvješća (prikaz na stranici ili preuzimanje u nekom od ponuđenih formata).

Zapisi
Zapisi

Zapisi uživo

Zapisi uživo su link odabirom kojeg se generira izvještaj o aktivnostima u zadnjih sat vremena. Prikazana su sljedeća polja: vrijeme, IP adresa korisnika, puno ime korisnika (s linkom na profil), akcija (što je korisnik radio) te informacija (o kojem je dijelu tečaja riječ).

Zapisi uživo
Zapisi uživo

Aktivnost na kolegiju 

Izvještaj o aktivnosti prikazan je po temama, onako kako su raspoređene unutar tečaja. Prikazana polja su sljedeća: ime aktivnosti uz pripadajuću ikonu (oznaku vrste), broj pristupa/pregleda, povezani blog članci, dan, datum i vrijeme zadnjeg pregleda te broj dana i sati od zadnjeg pregleda.

Aktivnost na kolegiju
Aktivnost na kolegiju

Sudjelovanje u kolegiju 

Izvještaj prikazuje aktivnosti po korisnicima uz odabir sljedećih kriterija: modula aktivnosti ili resursa, vremenskog perioda (do nekoliko mjeseci unatrag ili ovisno o postavkama poslužitelja), uloge (predavač, student, gost) i akcije (želite li dobiti izvješće o svim akcijama (Sve akcije), samo pregledavanju (Prikaz) ili porukama na forumu, otvaranju novih tema, brisanju poruka (Poruka) ).

Izvještaj prikazuje imena i prezimena polaznika te podatke o akcijama (broj odabira, postova ili svih akcija) na odabranoj aktivnosti ili resursu.

Mogućnosti koje se nalaze ispod prozora izvještaja su: Odaberi sveOdznači sve i Odaberi sve odgovore te padajući izbornik S odabranim korisnicima… Pošalji poruku. Na ovaj način jednostavno možete odabranoj grupi polaznika poslati poruku.

Sudjelovanje u kolegiju
Sudjelovanje u kolegiju

Dovršenost aktivnosti


Ako je omogugućena opcija dovršenost aktivnosti unutar kolegija kroz ovaj izještaj imamo uvid koliko je korisnika u tom trenutku određenu aktivnost dovršilo. 

Dovršenost aktivnosti

Dovršenost aktivnosti

Statistika kolegija (statistički prikaz uz odabir filtera)

Izvještajem se dobiva statistički prikaz aktivnosti i pregleda na kolegiju u odabranom vremenskom periodu. Predavaču su dostupni sljedeći kriteriji: Kolegij, Vrsta izvještaja (Ukupna aktivnost predavača i studenata, Ukupna studentska aktivnost - pregledi i poruke - Predavač, Ukupna studentska aktivnost - pregledi i poruke - Student, Ukupna studentska aktivnost - pregledi i poruke - Gost, Pregledavanja - za sve uloge, Poruke predavača i studenata), Odabir vremenskog perioda (do 2 godine unatrag).

Statistika
Statistika

Nakon što sustav generira izvještaj dobiva se grafički prikaz korištenja unutar odabranih kriterija te statistika po danima. Odabirom linka Kolegij zapisi za određeni dan priakzuje se detaljniji izvještaj o vremenu pristupa, IP adresi korisnika, punom imenu korisnika, vrsti akcije te imenu kolegija za koji je izvještaj izrađen.

Izvještaj o aktivnosti polaznika

Izvještaj o aktivnosti privatni je izvještaj o aktivnosti na tečaju dostupan svakom polazniku i nastavniku. Polaznici izvještaju pristupaju preko bloka Navigacija Naslov tečaja > Sudionici > Ime i prezime  te potom u bloku  Postavke  na Izvještaj o aktivnosti. 
Izvještaj o aktivnosti generira sljedeće izvještaje:

 • Današnji zapisi
 • Svi zapisi
 • Skraćeni izvještaj
 • Potpuni izvještaj
 • Statistika
 • Ocjena

Današnji zapisi - prikazuje detaljan prikaz dnevnih logova s točnim vremenom pristupanja i popisom akcija uz grafički prikaz.

Današnji zapisi
Današnji zapisi

Svi zapisi - predstavlja prikaz svih logova i akcija od prvog pristupanja polaznika tečaju.

Svi zapisi
Svi zapisi

Skrećeni izvještaj - prikazuje popis resursa i aktivnosti kojima je polaznik pristupao i njihov broj, prikazano po temama.

Skraćeni izvještaj
Skraćeni izvještaj

Potpuni izvještaj - prikazuje detaljniji prikaz resursa i aktivnosti kojima je polaznik pristupao, prikaz po temama.

Potpuni izvještaj
Potpuni izvještaj

Statistika – prikazuje statistički i brojčani prikaz aktivnosti, pregleda i postova, za odabranog sudionika.

Statistika
Statistika

Ocjena - svaki sudionik vidi svoj izvještaj o ocjenama - prikaz ocjena po aktivnostima, opseg ocjene, postotak ostavarene ocjene u odnou na maksimalnu moguću te prikaz komentara nastavnika na predane zadatke i testove.