Igre u Moodleu

Dodavanje igara u tečaj

Dodavanje igara u tečaj je jednostavno. Za početak omogućite izmjene u tečaju odabirući gumb Omogući izmjene, a potom odaberite željenu igru iz padajućeg izbornika Dodajte aktivnost. Otvara se prozor s postavkama igre. Nakon podešavanja svih postavki kliknite na opciju Pohrani promjene. Ako ne pohranite promjene sustav neće dodati igru u tečaj.

Pogledajte video demonstraciju:

Pokaži transkript

Dodavanje igara u tečaj je jednostavno. Omogućite izmjene u tečaju odabirući gumb Omogući izmjene a potom iz padajućeg izbornika pod nazivom Dodajte aktivnost odaberite željenu igru.

Za ovu video demonstraciju odabrali smo igru Vješala. Upišite željeno ime igre, primjerice „Vješalo za 1. r azrede“. Odaberite Rječnik, Pitanja ili Test, ovisno o tome koji izvor želite koristiti za igru. Tečaj može imati više rječnika. Ovdje odaberite onaj koji želite koristiti u igri. Pojmovi unutar rječnika mogu biti smješteni u zasebne kategorije. U igri će biti korišteni samo pojmovi iz odabrane kategorije što vam uvelike može olakšati kreiranje igre. Ako niste kreirali kategorije rječnika ovu mogućnost zanemarite. Ako ste umjesto Rječnika odabrali Pitanja kao izvor odaberite željenu kategoriju pitanja. Ako ste unutar odabrane kategorije pitanja kreirali podkategorije ovdje ih možete uključiti. Na kraju, ako je izvor vaše igre Test ovdje možete odabrati koji test iz tečaja želite koristiti.

Ako želite ocjenjivati igru ovdje upišite najveću ocjenu koju polaznik može dobiti nakon što riješi igru. Odaberite metodu pomoću koje će sustav ocijeniti polaznika.

Omogućite korištenje dostupnosti klikom na kućice pored opcija dostupnosti. Odaberite datum i vrijeme nakon kojeg igra postaje dostupna. Odaberite datum i vrijeme nakon kojeg igra postaje nedostupna. Onemogućavanjem dostupnosti igra postaje stalno dostupna uz uvjet da je vidljiva.

Odredite koliko riječi će imati svaka igra. Imajte na umu da sustav riječi bira iz izvora koji ste odabrali za kreiranje igre odnosno iz Rječnika, Testa ili Pitanja. Želite li polaznicima pomoći, dopustite da sustav prikaže prvo slovo zadane riječi. Uz prvo slovo, možete omogućiti i prikaz zadnjeg slova zadane riječi a ovu mogućnost možete iskoristiti i kao jedinu pomoć, uz isključivanje prikaza prvog slova. Ako omogućite razmak u riječima on će se pojaviti kao mogući odabir za pogađanje na kraju abecednog niza. Ako omogućite crticu u riječima ona će se pojaviti kao mogući odabir za pogađanje na kraju abecednog niza. Osnovna slika vješala koju nudi Moodle kreirana je za točno šest pogrešaka. Preporuka je da u ovaj prozor ne upisujete nikakve brojčane vrijednosti. Slika je definirana na razini sustava i trenutno je nije moguće mijenjati. Odaberite ovu mogućnost ako želite da se prikaže tekst pitanja iz baze pitanja koje je vezano za zadanu riječ. Pripazite da pitanje ne sadrži i odgovor, pogotovo ako je izvor Rječnik. Rješenje je kreirati zaseban rječnik koji ćete koristiti za igre. Ova mogućnost može doprinijeti bržem svladavanju gradiva. Polaznicima će se nakon neuspješnog pogađanja riječi prikazati ispravan odgovor. Padajući izbornik trenutno nudi jezične pakete koji se nalaze na sustavu a to su hrvatski, engleski i latinski.

Ovdje možete upisati tekst koji se nalazi iznad zadanih riječi tijekom rješavanja igre. To mogu biti upute za rješavanje i slično. Ovdje možete upisati tekst koji se nalazi ispod zadanih riječi tijekom rješavanja igre a možete ga iskoristiti za dodatna pojašnjenja kao što su primjerice postoci koji se pojavljuju prilikom rješavanja i slično.

Sakrij transkript