Igre u Moodleu

Matematika u Moodle-u

Kolegij Matematika u Moodle-u kreiran je kao "vježbaonica" za nastavnike matematike kako bi, prije nego odluče žele li koristiti Moodle, mogli isprobati sve njegove mogućnosti. Tako ne moraju otvarati svoje kolegije prije nego što dobiju jasnu sliku o ovom alatu. Zbog toga je omogućen upis gostima s lozinkom kolegija koji odmah dobiju ulogu nastavnika tako da mogu isprobati sve funkcionalnosti za nastavnike.
Iako u početku nije bilo planirano, pokazalo se da kolegij s vremenom može postati zbirka i mjesto za razmjenu materijala s raznih predavanja i stručnih skupova.
Igre korištene u kolegiju pokazuju na koji sve način učenici mogu ponoviti i uvježbati gradivo, a uz ponavljanje se mogu i malo zabaviti. Pomoću igrica sat ponavljanja može dobiti i natjecateljski karakter, što je učenicima dodatna motivacija."

Autorice:
Vesna Tomić, Gimnazija A. G. Matoša Đakovo,
Lidija Blagojević, II. gimnazija Osijek

Pogledajte tečaj Matematika u Moodle-u.

Što o korištenju igara u Moodle-u kaže autorica Vesna Tomić pogledajte u video zapisu.

Autor video zapisa: Vesna Tomić

Pokaži transkript

Dobar dan, ja sam Vesna Tomić i predajem informatiku u đakovačkoj Gimnaziji. Sam Moodle koristim zadnjih četiri, pet godina u nastavi. Krenula sam s gotovim tečajevima iz programiranja, a onda sam odlučila napraviti nešto svoje. Prvi kolegij koji sam napravila bile su online pripreme za Državnu maturu iz informatike i taj kolegij proglašen je najboljim na CARNetovoj korisničkoj konferenciji 2010. godine. Nakon toga, malo po malo prebacujem sve materijale za nastavu u Moodle i primijetila sam da učenici to izuzetno dobro prihvaćaju, pogotovo od trenutka kada sam u nastavi počela koristiti igre. Same igre koristim u svim dijelovima sata. Na primjer, na početku sata, da ponovimo ono što smo zadnji puta radili, kao uvod u novu nastavnu cjelinu, na kraju sata za ponavljanje onoga što smo radili. Čak i na satima kada ponavljamo, pripremamo se za pismenu provjeru znanja onda recimo je vrlo koristan Milijunaš s obzirom da kroz petnaest pitanja treba proći i vrlo često je potreban veći dio sata da se dođe od početka do kraja igrice.

Na ideju za kolegij Matematika u Moodle-u došla sam kada sam trebala održati predavanje nastavnicima matematike o prednostima korištenja Moodle-a u nastavi. Da to sve ne bude samo suhoparno predavanje kolegica Lidija i ja odlučile smo kreirati kolegij u kojem bi nastavnici mogli isprobavati mogućnosti Moodle-a prije nego što se odluče za njegovo korištenje. Kolegij se pokazao koristan i za razmjenu materijala tako da se osim kratkih lekcija vezanih uz matematiku ovdje nalaze i ispit iz Državne mature, razne prezentacije i korisni linkovi.

Igre smo uključile u kolegij kada je Lidija držala predavanje i radionicu o različitim načinima provjere znanja. Cilj nam je bio pokazati kako ponavljanje i provjera znanja ne moraju nužno biti u obliku testova. Ponavljanjem kroz igru učenici su aktivniji, opušteniji, a samim tim i zadovoljniji.

Među korisnim linkovima možete pronaći i link na blog Moodle u učionici. Kroz blog pokušavam pokazati na koji način se različiti resursi i aktivnosti pa, naravno, tako i igre mogu uključiti u nastavni proces. Sam blog počela sam pisati upravo zbog toga što mislim da je lakše savladati samo korištenje alata od njegove primjene u nastavi.

Nadam se da sam vas barem malo uspjela zainteresirati za korištenje igara u Moodle-u u nastavi i ovim putem još jedanput vas pozivam da pogledate kolegij Matematika u Moodle-u.

Sakrij transkript