Osmišljavanje tečaja

Osmišljavanje tečaja

Već smo napomenuli da je osmišljavanje tečaja izrazito važan dio procesa izrade online tečaja jer se u toj fazi definiraju elementi po kojima će autor izrađivati tečaj. Bez dobrog temelja teško ćemo izgraditi stabilnu kuću.

U nastavku lekcije upoznat ćete se s jednim od modela instrukcijskog dizajna koji zapravo predstavlja sistematičan pristup razvoju nastavnih materijala i nastave koji osigurava ostvarenje specifičnih ciljeva učenja. 

Analiza potreba i mogućnosti

ADDIE model instrukcijskog dizajna po kojem ćete graditi tečaj odvija se kroz nekoliko faza, a započinje s analizom potreba. U toj fazi potrebno je dati odgovor na neka ključna pitanja kako biste znali u kojem smjeru krenuti s izradom tečaja.

Neophodno je utvrditi, a pri tome trebate biti vrlo konkretni:

  • Koja znanja i vještine želite da polaznici steknu po završetku tečaja? (na nivou tečaja, ove ishode učenja ćete detaljnije razraditi u fazi dizajna)
  • Tko su ciljani polaznici tečaja? Koje su njihove osobine? Koja su njihova predznanja?
  • Na koji način će se tečaj odvijati (u učionici, online ili kombinirano)?
  • Na koji način će se tečaj uklopiti u nastavu?
  • Koji su vremenski okviri za izradu tečaja?

Analiza potreba i mogućnosti

U fazi dizajna trebate odgovoriti na ova pitanja: Koji su konkretni ishodi učenja? Koji sadržaj ćete obraditi u tečaju? Koje tehnologije koristiti u tečaju? Kako napraviti strukturu nastavnih lekcija, poglavlja? Koji pedagoški pristup i obrazovnu metodu ćete slijediti u tečaju? Kako organizirati provjeru znanja, na koji način i koje nastavne aktivnosti uključiti u tečaj, u kojem trenutku ih postaviti?

Nakon što sa sigurnošću odgovorite na ova pitanja, možete započeti s izradom plana, odnosno silabusa prema kojemu ćete izraditi vaš tečaj.

Nakon što osmislite silabus prema kojem će se tečaj odvijati, možete započeti s razvojem i izradom nastavnih materijala u skladu s planom te njihovim ugrađivanjem u alat za udaljeno učenje.

Već je prilikom planiranja tečaja potrebno voditi računa o principima univerzalnog dizajna. Pri tome treba imati na umu da među korisnicima možete u nekom trenutku imati osobu kojoj će npr. biti potreban transkript audio snimke koja se nalazi među pripremljenim materijalima za vaš tečaj. Možete recimo imati polaznika koji je slijepa osoba i njegov čitač ekrana ne može interpretirati grafiku (slike, fotografije, crteži i sl.) ukoliko niste osigurali tekstualne opise za takve sadržaje u tečaju. Također, osobe koje preferiraju tekst, lakše će učiti ako im je uz audio snimku dostupan i transkript.

Više o smjernicama za izradu pristupačnog tečaja u skladu s principima univerzalnog dizajna pogledajte u lekciji Smjernice za izradu pristupačnog tečaja.

Kao tehnološku platformu u ovom tečaju za učenje na daljinu odabrali smo Moodle, vodeći se pri odluci činjenicama da je to stabilan alat koji je besplatan, jednostavan za korištenje, kako s administrativnog, tako i s korisničkog sučelja, te da je korištenjem raspoloživih alata omogućena realizacija zamišljenog plana.

Iako evaluacija predstavlja posljednju fazu u osmišljavanju tečaja, ona se može odvijati u svakoj od ranije navedenih faza te ovisno o rezultatima evaluacije, utječe na izmjene u odnosu na originalni plan s ciljem poboljšanja zamišljenog online tečaja.

Evaluaciju treba osmisliti i na kraju cijelog tečaja, u smislu testiranja znanja polaznika i/ili anketnog upitnika za polaznike kako bi se provjerila učinkovitost online tečaja, odnosno jesu li ostvareni na početku postavljeni nastavni ciljevi.

CARNet Logo