Blokovi

Kalendar

Kalendar predstavlja pomoćni sadržaj u tečaju koji polazniku pomaže pri praćenju tempa rada i pridržavanju zadanih rokova u online tečaju. U njemu je navedeno vrijeme predviđeno za početak i završetak cjelokupnog tečaja kao i pojedinih nastavnih aktivnosti unutar tečaja. Datume u kalendar unosi predavač, ovisno o datumu početka tečaja.

Kalendar se nalazi na popisu blokova. Iako je njegov primarni prikaz jednak prikazu ostalih blokova, u lijevom ili desnom stupcu, odabirom naslova mjeseca ili događaja njegov se prikaz širi na veličinu cijelog ekrana.

Kalendar 1
Kalendar 1


Kalendar2
Kalendar2

Osnovni prikaz kalendara obuhvaća trenutni mjesec s događajima, dok detaljan prikaz obuhvaća tri mjeseca: trenutni, prošli i sljedeći.

Kalendar mjesečni prikaz
Kalendar mjesečni prikaz

Unosi u kalendar mogu biti automatski ili ručni. U lekciji Chat spomenuto je da se definirano vrijeme za početak automatski prikazuje u kalendaru. Važno je znati da se automatski prikaz početnog i završnog datuma svakog testa također prikazuje u kalendaru jednako kao i krajnji rok za predaju zadataka. Ako u postavkama testova i zadataka niste podesili datume, kalendar ih neće prikazati.

Za ručni unos događaja odaberite širi prikaz kalendara a potom i mogućnost Novi događaj u gornjem desnom uglu prozora. Nakon odabira mogućnosti, otvara se prozor za unos novog događaja.

Kalendar novi događaj
Kalendar novi događaj

U prozor za unos novog događaja upišite ime događaja, opis, termin, trajanje te ponavljanje, ukoliko će ga biti.

Kalendar novi događaj 2
Kalendar novi događaj 2

Vrste događaja u kalendaru:

  • Globalni događaji - događaji koji se odnose na cijeli sustav i sve korisnike. Najčešće je riječ o promjenama kao što su, primjerice, nova verzija Moodle-a, tehničke poteškoće prilikom pristupa i slično.
  • Događaji unutar kolegija - događaji koji se odnose na kolegij i sve polaznike kolegija; obavijesti o rokovima za predaju zadataka ili dostupnosti testova.
  • Grupni događaji - obavijesti namijenjene grupama polaznika kreiranih na kolegiju. To mogu biti obavijesti vezane za zajedničke aktivnosti, zadatke.
  • Korisnička događanja - privatni unosi polaznika tečaja; podsjetnici, planovi, bilješke.

Globalne događaje može dodati samo administrator sustava. Događaje na razini kolegija i grupne događaje unosi predavač, dok korisnička događanja mogu unositi polaznici.

Odabirom gumba Postavke možete promijeniti postavke kalendara: oblik prikaza vremena (12 ili 24), odrediti koji će dan u tjednu biti prvi prikazan, najveći broj budućih događaja, vremenski period prikaza budućih događanja te filter.

Kalendar postavke
Kalendar postavke

CARNet Logo