Blokovi

Rječnik

Alat Rječnik sadrži abecedni popis ključnih pojmova navedenih u sadržaju lekcija tečaja te kratke definicije pojmova ograničene na stručne izraze spomenute u tečaju. Značenje ključnih pojmova u tečaj može unijeti sam autor odnosno predavač, no pojmove i njihova značenja u rječnik mogu unositi i sami polaznici. To je najveća prednost alata Rječnik jer pomoću njega možete osmisliti kolaborativne načine rada u grupi polaznika te na taj način potaknuti polaznike da još aktivnije sudjeluju u obrazovnom procesu. (npr. svakom polazniku možete dodijeliti zadatak da unese jedan ključni pojam u rječnik i njegovo pojašnjenje kao i da komentira već postojeće unesene pojmove.)

Želite li izraditi Rječnik te na taj način obogatiti sadržaj vašeg tečaja, pronađite ga i odaberite iz popisa aktivnosti i resursa.

Rječnik
Rječnik

U dijelu općih postavki upišite ime rječnika i opis, a potom odredite druge postavke. Pažnju posebno usmjerite na opciju Vrsta rječnika s obzirom na to da u tečaju može postojati više rječnika od čega samo jedan središnji, a neograničeni broj sekundarnih rječnika.

Vrsta rječnika
Vrsta rječnika

Središnji rječnik može sadržavati pojmove sekundarnih rječnika koji služe određenim nastavnim cjelinama. Središnji rječnik može editirati samo predavač, dok sekundarni dopuštaju unose i komentare studenata.

Ovisno o Obliku prikaza pojmovi u rječniku bit će prikazani s više ili manje popratnih informacija, primjerice: ime i prezime autora ili datum zadnje izmjene. Ukoliko niste sigurni koji oblik odabrati odvojite malo vremena, isprobajte mogućnosti i odaberite oblik koji vam najviše odgovara.

Oblik prikaza rječnika
Oblik prikaza rječnika

Za nove pojmove u rječniku koje su kreirali drugi autori, primjerice polaznici, u postavkama rječnika možete odabrati automatsku potvrdu i objavu u rječniku (Uvijek automatski potvrdi pojam). Ako ne želite objavu bez provjere, u postavkama možete odrediti i poseban oblik prikaza pojmova prilikom odobravanja za objavu u rječniku. Oblik prikaza odabire se u padajućem izborniku Approval display format (Oblik prikaza prilikom odobrenja). Predavač primjerice može odabrati prikaz uz navođenje autora kako bi vidio podatke o autoru i tek onda objavio pojam.

Pojam koji čeka odobrenje
Pojam koji čeka odobrenje

Mogućnost automatskog linkanja unosa omogućit će poveznicu rječnika na sadržaj. Svi pojmovi obuhvaćeni rječnikom bit će označeni, a njihova definicija lako dostupna.

Opcija vidljivosti omogućit će skrivanje rječnika do trenutka kada ga želite objaviti.

Kreirani rječnik omogućava dodavanje novih pojmova, njihov pregled po abecedi, kategorijama, sortiranje prema posljednjoj izmjeni i datumu kreiranja te autorima.

Rječnik moodle
Rječnik moodle

Mislilac mala

Aktivnost-promišljanje:

 

Obzirom na temu vašeg tečaja kojeg izrađujete, razmislite o mogućnosti osmišljavanja aktivnosti kolaborativnog načina izrade rječnika od strane vaših polaznika u vašem tečaju.

CARNet Logo