Blokovi

Vrste blokova

Naziv bloka

Opis

Aktivnosti

Prikaz popisa svih aktivnosti u tečaju. Popis aktivnosti ovisi o odabiru nastavnika.

Blog izbornik

Omogućava jednostavno i brzo pristupanje mogućnostima Bloga na razini tečaja i sustava. U prvom dijelu bloka nalaze se mogućnosti vezane za tečaj kao što su pregled svih članaka na tečaju, pregled osobnih (mojih) članaka na tečaju te mogućnost dodavanja novog članka. Drugi dio izbornika odnosi se na mogućnosti na razini sustava, dostupne i u profilu korisnika, a omogućavaju pregled svih osobnih članaka na sustavu, dodavanje novih članaka, mogućnost pretplate na blogove polaznika te registraciju i praćenje blogova koji se nalaze van sustava Moodle (Blog RSS).

Buduća događanja

Blok služi za prikaz budućih događanja i aktivnosti unutar tečaja. Usko je povezan uz blok Kalendar gdje su prikazana sva događanja. Koliko dana unaprijed će biti prikazani događaji u ovom bloku potrebno je odrediti u postavkama kalendara. Osim prikaza budućih događanja u bloku su dostupni linkovi Kalendar i unos novog događaja.

HTML

HTML blok iznimno je fleksibilan jer ga možete uređivati po volji, upisom naslova i kreiranjem željenog sadržaja. U tečaju možete dodati neograničen broj HTML blokova.

jmail

Za razliku od Poruka, jmail služi isključivo za privatnu komunikaciju polaznika istog tečaja. Alat radi na principu e-mail adresa no, ne omogućava primanje i slanje poruka izvan Moodle okruženja. U bloku je dostupan link Vidi Inbox te poruka o pristigloj pošti.  Nakon odabira Inboxa i pristupanja sučelju možete kreirati nove poruke, pretince, pretražiti poštu ili izraditi skicu. Za pristup mailboxu drugog tečaja iz padajućeg izbornika My Mailboxes odaberite naziv željenog tečaja.

Komentari

Blok možete dodati na bilo koju stranicu unutar sustava i omogućava jednostavan unos komentara sudionika tečaja. Komentar upisujete u prozor za unos teksta uz obavezan odabir mogućnosti pohrani komentar nakon čega se tekst pojavljuje ispod naslova bloka. Broj komentara po stranici određuje administrator sustava i trenutno iznosi 15.  Blok možete iskoristiti za međusobno komentiranje polaznika na nekoj aktivnosti.

Korisnici online

Prikaz trenutno prijavljenih sudionika tečaja.

Nedavna aktivnost

Prikaz promjena i aktivnosti koje su se dogodile nakon zadnjeg pristupanja polaznika sustavu.

Nove obavijesti

Prikaz najnovijih vijesti iz foruma Opće vijesti i najave. Najčešće je riječ o najavama ili uputama nastavnika polaznicima tečaja. U bloku je dostupna mogućnost za dodavanje nove ili pregled prošlih tema.

Opis kolegija/sustava

Prikaz kratkog sažetka tečaja koji ste unijeli u polje Sažetak, u Postavkama tečaja. Odabirom konfiguracije ovog bloka otvaraju se Postavke tečaja.

Osobne datoteke korisnika

Omogućava jednostavan i brz pristup osobnim datotekama polaznika koje su dostupne i u korisničkom profilu. U bloku se prikazuju kreirane mape i dokumenti.

Polaznici

Prikaz popisa svih sudionika tečaja. Odabirom linka Sudinici ispod naslova bloka otvara se sučelje s popisom polaznika tečaja.

Poruke

Blok Poruke omogućava jednostavno i brzo pristupanje alatu poruka, inače dostupnima u profilu korisnika. Jedan od načina komunikacije u sustavu Moodle. Poruke omogućavaju komunikaciju među sudionicima istog tečaja, ali i među svim korisnicima CARNetovog sustava Moodle. U ovom bloku imamo prikaz novih nepročitanih poruka.

Pretraži forume

Unosom određenog pojma u prozor za pretraživanje vrlo jednostavno možemo pronaći temu ili raspravu u kojoj se traženi pojam spominje.

Rezultati testa

Prikaz rezultata testa. Način prikaza rezultata podešava se u konfiguraciji bloka.

Slučajni odabir iz rječnika

Ako je u tečaju kreiran rječnik, preko ovog bloka možemo prikazati neke pojmove. Način odabira pojmova podešava se u konfiguraciji bloka.

RSS klijent

Omogućava praćenje vijesti s portala koje odaberemo kao RSS izvor.

Samostalni dovršetak

U bloku se nalazi link koji polaznicima omogućava da sami potvrde završetak tečaja. Status samostalnog dovršetka vidljiv je u bloku Stupanj dovršenosti kolegija.

Sekcije

Pri izradi tečaja sadržaj se najčešće dijeli u poglavlja ili tjedne, ovisno o odabiru oblika tečaja u Postavkama. Blok omogućava brz i direktan pristup tim cjelinama.

Stupanj dovršenosti kolegija

Nakon odabira linka Prikaži izvješća kolegija otvara se tablica s prikazom uvjeta za dovršetak kolegija te njihov status za svakog polaznika tečaja.

Web pristupačnost

Omogućava prilagođavanje prikaza stranice slabovidnim osobama. Dodavanjem ovog bloka otvaraju nam se mogućnosti povećanja i smanjivanja slova, mijenjanja kontrasta slova i pozadine. Kada jednom podesimo prikaz onako kako nam odgovara postavke možemo sačuvati.


Zajednica

Omogućava pretraživanje tečajeva koje su korisnici Moodle sustava u svijetu dali zajednici na korištenje. Korisnici pristupaju javnim poslužiteljima na kojima su tečajevi smješteni. Tečajeve mogu pretraživati po različitim kriterijima. Ovisno o razini prava koje je definirao vlasnik, tečajeve možete preuzeti i obnoviti u vlastitom tečaju ili se na njih upisati.

CARNet Logo