Blokovi

Podešavanje postavki bloka (Konfiguracija)

Kao predavač imate ovlasti uređivanja onih blokova koji nisu definirani na razini sustava. Primjer blokova koji su postavljeni na razini sustava i čije postavke možete samo djelomično urediti su Navigacija ili Postavke. Ostalim blokovima možete podesiti postavke koje će odrediti njihovu poziciju unutar tečaja te ako želite, poziciju na svakoj stranici. Klikom na ikonu za konfiguraciju otvara se sučelje za podešavanje postavki.

Konfig blokova
Konfig blokova

U dijelu pod nazivom Gdje se pojavljuje blok možete definirati položaj bloka na stranicama unutar tečaja. Dostupne su sljedeće postavke:

  • Originalna lokacija bloka - informacija o mjestu kreiranja bloka. Ovisno o definiranim postavkama blok se može pojaviti i na drugim stranicama unutar tečaja, primjerice aktivnostima kao što su forumi, testovi i slično.
  • Ograniči na ove vrste stranica - Sve stranice, Bilo koja stranica na kolegiju, Bilo koja naslovnica kolegija. Predavači bi trebali koristiti samo mogućnost prikaza bloka na svim stranicama tečaja s obzirom da se ostale dvije mogućnosti odnose na postavke bloka na razini sustava.
  • Zadana regija - Lijevo ili desno (lijevi ili desni stupac).
  • Zadana težina - u rasponu od -10 do 10 pri čemu -10 označava prvo mjesto dok 10 označava posljednje mjesto odabrane regije. Blok označen težinom -10 nalazit će se na vrhu dok će blok označen s 10 biti na dnu zadane kolone. Nula označava neutralnu, središnju poziciju bloka.

U dijelu pod nazivom Na ovoj stranici određujete postavke bloka za trenutnu stranicu na kojoj se nalazite. Ako ste na nalovnici tečaja pomoću ovih postavki odredit ćete položaj bloka na naslovnici. Ako se nalazite u forumu pomoću ovih postavki odredit ćete položaj bloka u forumu, neovisno o postavkama regije i težine koje ste odredili u dijelu Gdje se pojavljuje ovaj blok. Položaj bloka na ovaj način možete prilagoditi posebno za stranicu foruma, testa ili neke druge aktivnosti na kojoj se pojavljuje blok. Dostupne su sljedeće postavke:

  • Vidljivo - Da ili Ne
  • Regija - Lijevo ili desno (lijevi ili desni stupac)
  • Težina - u rasponu od -10 do 10 pri čemu -10 označava prvo mjesto dok 10 označava posljednje mjesto odabrane regije. Blok označen težinom -10 nalazit će se na vrhu dok će blok označen s 10 biti na dnu zadane kolone. Nula označava neutralnu, središnju poziciju bloka.

Ovisno o kojoj se aktivnosti radi postavke bloka mogu biti različite. Tako ćete primjerice za blok koji uređujete na stranici foruma, osim zadane regije i težine, moći odabrati i stranice unutar foruma na kojima će se blok prikazivati.

Forum konfig
Forum konfig

 CARNet Logo