Struktura online tečaja

Važnost strukture sadržaja

Posebnu pažnju tijekom izrade sadržaja treba posvetiti njihovoj organizaciji, jer se na taj način polaznicima olakšava praćenje, razumijevanje i usvajanje nastavnog gradiva.

Izrada sadržaja

Kada govorimo o nastavnim materijalima ne mislimo samo na one tekstualne, već i na multimedijalne (slike, video animacije i silmulacije) te na interaktivne elemente (alate za komunikaciju, rječnik, kalendar, navigaciju, zadatke, vježbe, linkove na dodatne izvore itd.) koje treba implementirati u online tečaj.

Prilikom izrade online tečajeva preporuka je slijediti opća načela dobrog instrukcijskog dizajna:

  • nastavni materijali su jasno i logički organizirani,
  • na zaslonu ekrana prikazana je adekvatna količina informacija (ograničava se „skrolanje“ lekcije na jednoj web stranici),
  • prilikom prezentiranja nastavnog sadržaja koriste se kraće, jasne rečenice (očekuje se čitanje s ekrana),
  • tekst je smješten u stupac (tekst ne bi trebao zauzimati više od 50% širine ekrana, čitanje sa zaslona sporije je za 30% od čitanja sa papira),
  • važne informacije smještene su na vrhu stranice te su dodatno naglašene ,
  • pažljivo su organizirana mjesta za slike, animacije, linkove i ostale popratne sadržaje unutar stranice te sučelja alata za udaljeno učenje.

Važan segment u organizaciji nastavnih materijala tijekom izrade tečaja je i navigacija. Naime, ukoliko navigacija nije dobro riješena, može doći do dezorijentacije polaznika tečaja (npr. da ne znaju u kojoj se cjelini trenutno nalaze, s kojim dijelovima weba je ta cjelina ili vježba povezana i sl.) te u konačnici negativno utjecati na motivaciju i uspjeh na online tečaju.

Iako je organizacija, kao i navigacija online tečaja vrlo dobro riješena u samom sustavu za udaljeno učenje, poželjno bi bilo implementirati sekundarnu navigaciju povezujući stranice istog ili različitog poglavlja. Na primjer, neki važan pojam u sadržaju može se povezati sa stranicom koja je na neki način vezana uz njega.

Izrada sadržaja


U nastavku upoznat ćete se s općim principima hijerarhijskog načina organiziranja tečaja u cjelini, kao i poglavlja te pojedinačne stranice.

CARNet Logo