Struktura online tečaja

Struktura nastavnog poglavlja

Kako bi se polaznicima omogućilo što uspješnije učenje, bilo bi poželjno da nastavno poglavlje sadrži sljedeće elemente:

1. Pregled ciljeva, sadržaja poglavlja i aktivnosti

Uvodna stranica u nastavno poglavlje koja sadrži ciljeve poglavlja, ukratko opisuje koje će se nastavno gradivo obrađivati te koje su nastavne aktivnosti predviđene unutar poglavlja.

2. Nastavni sadržaj

Više o nastavnom sadržaju, koji se dijeli u nastavne jedinice, pogledajte u idućem poglavlju u tečaju.

3. Sažetak

Skraćena verzija nastavnog gradiva obrađenog u nastavnom poglavlju. Uloga sažetka je naglasiti glavne/bitne dijelove koji se obrađuju u poglavlju kao i ukratko sadržajno predstaviti iduće nastavno poglavlje.

4. Samoispitivanje

Skup pitanja na kraju poglavlja koja služe za polaznikovu procjenu naučenog gradiva uvjetovanu ciljevima s početka nastavnog poglavlja.

5 . Zadaci za vježbu i provjeru znanja

Zadaci imaju vrlo važnu ulogu u online tečajevima obzirom da kroz njih polaznici mogu primijeniti naučeno gradivo u praksi, pri čemu Zadaci isto tako djeluju na motivaciju polaznika obzirom da kroz njih polaznici mogu vidjeti konkretan rezultat svoga učenja i rada, a također potiče njihovu komunikaciju s mentorom što je također važan aspekt online tečajeva. Više riječi o zadacima biti će u poglavlju Evaluacija.

Struktura nastavnog poglavlja zorno je prikazana na slici u nastavku:

Nastavni sadržaj
Struktura nastavnog poglavlja

Mislilac mala

Aktivnost-promišljanje:

 

Obzirom na opis nastavnog sadržaja iz silabusa osmislite na koji način biste odredili strukturu nastavnih poglavlja vašeg tečaja.


CARNet Logo