Alati za izradu sadržaja

Knjiga

Kao jedan od načina prikaza sadržaja u Moodle-u je i Knjiga (Book) koju koristimo za prikazan većeg dijela sadržaja u ovom tečaju. Book je vrlo jednostavan alat. Najprije klikom na Dodaj aktivnost ili resurs dodajte Knjigu iz izbornika s popisom resursa i aktivnosti te uredite njezine postavke.

Najprije odredite ime i upišite kratak sažetak sadržaja knjige. Ako poglavlja knjige želite numerirati u padajućem izborniku Numeriranje poglavlja odaberite jedan od ponuđenih načina: brojevi, natuknice (bulleti) ili uvučeno. Klikom na kućicu pored mogućnosti Prikaži opis na naslovnici kolegija omogućit ćete izmjenu naslova poglavlja. ako želite, na samom kraju definirajte postavke dovršenosti i spremite promjene. Sustav će automatski prikazati prozor za uređivanje poglavlja.

Prilikom uređivanja poglavlja možete koristiti ugrađeni HTML uređivač. Postavke za uređivanje teksta možete provjeriti u svom profilu. Ako unosite gotove, unaprijed kreirane datoteke Moodle će sam preuzeti sve potrebne elemente iz datoteke i prilagoditi ih za pravilan prikaz u tečaju. Datoteke se u Knjigu unose u kompirmiranom (zip) formatu.

Uvoz knjiga
Uvoz knjiga

Na ovaj način možete kreirati i podpoglavlja, tako da prilikom unosa sve html datoteke imaju na kraju imena _sub kao oznaku da je ta datoteka podpoglavlje, primjerice imedatoteke_sub.html. Ne zaboravite prilikom kreiranja .zip datoteke priložiti i sve multimedijske datoteke koje koristite u knjizi.

Ukoliko imate problema s prikazom i uporabom ugrađenog HTML uređivača pokušajte promijeniti Internetski preglednik. Otvorite HTML uređivač u drugom pregledniku od onog koji uobičajeno koristite te pokušajte urediti tekst. Preporučeni preglednici su Internet Explorer, Mozilla Firefox i Google Chrome.

CARNet Logo