Rad s multimedijom

Video zapisi

Dodavanje video zapisa u tečaj je vrlo korisno jer omogućava polaznicima da pogledaju snimljena predavanja koja su eventualno propustili, pogledaju upute, demonstracije primjera, simulacije i slično.

Poželjno je video zapis pohraniti u Moodle, na poslužitelj, jer je tako lakše upravljanje materijalom. U slučaju nedovoljno prostora na disku poslužitelja ili ograničenjima u vezi veličine pohranjenih datoteka prikladno je pohranjivanje video zapisa u repozitorij kao što su YouTube ili Vimeo i njihovo povezivanje u tečaj. U tom slučaju treba voditi računa o postavkama privatnosti i dijeljenja video materijala pri njihovom postavljanju u repozitorije.

Način prikaza video materijala

  • Povezivanje video zapisa koji je smješten negdje na webu
    Ako je video smješten online (npr. na youtube-u) može se jednostavno dodati poveznica na tu web stranicu izabirući Dodaj aktivnost ili resurs>Poveznica i kopiranje url adrese u Vanjska poveznica.
  • Postavljanje video zapisa kojeg polaznici mogu preuzeti
    Ovu opciju koristite kada želite postaviti video zapis u moodle i omogućiti polaznicima da ga preuzmu na vlastito računalo.

    Izaberite Dodaj aktivnost ili resurs>Datoteka

    Dodavanje datoteka obrađeno je u dijelu Upravljanje datotekama.

    Uz napomenu da će se video zapis prikazivati u programima koje korisnik koristi na svom računalu, što znači da se može desiti da korisnik ne bude u mogućnosti reproduciranja video zapisa zbog problema s formatima i programima za reprodukciju.

  • Ugrađivanje video zapisa u Moodle
    Moodle ima ugrađen vlastiti program za reprodukciju video zapisa i ako je administrator omogućio filter za multimediju video zapisi koji su umetnuti u tekst editor prikazivat će se direktno u Moodle-u.

    Video se može umetnuti svugdje gdje je dostupan Moodle-ov editor kao na primjer u Natpis, Datoteku, Stranicu, Ispit, Lekciju....

Upotreba Moodle Media ikone:

Ovisno o mjestu gdje želite dodati video zapis u „Omogući izmjene“ modu odaberite opciju „Nadogradi“ ako želite da to bude na već postojećoj stranici ili možete odabrati Dodaj aktivnost ili resurs ako stvarate novi element.

Odaberite Moodle Media ikonu:

slika media ikone

a zatim Pronađi ili postavi sliku, video ili applet nakon čega se pojavljuje prozor za Odabir datoteke :

prozor odabir datoteke
Prozor odabrane datoteke

Izabirite opciju Prenesi datoteku ako želite prebaciti video zapis pohranjen na vašem računalu ili odaberite neki od ponuđenih repozitorija (popis kojih ovisi o administratorskoj postavci).

Popunite polja: ime datoteke, autora i izaberite odgovarajuću licencu i zatim kliknite na Prenesi datoteku na poslužitelj .

Video zapis će se pojaviti u Preview prozoru i nakon Umetni pojavljuje se poveznica u editoru.

slika skokaslika poveznice

Na dnu stranice odaberite Pohrani i vrati se na stranicu kolegija ili Pohrani i prikaži što nas vodi na stranicu kolegija na kojoj se sada nalazi poveznica kojom pokrećemo video zapis.

Upotreba poveznice

Iako korištenje poveznice nema prednosti u odnosu na korištenje Media ikone spominjemo ga zbog popularnosti u starijim inačicama Moodle-a.

      • Ovisno o mjestu gdje želite dodati video zapis u Omogući izmjene modu odaberite opciju Nadogradi ili Dodaj aktivnost ili resurs ako stvarate novi element.
      • U editoru napišite tekst koji će biti poveznica i označite ga
      • odaberite Umetni/uredi poveznicu (može se odabrati samo ako ima označenog teksta)

umetni/uredi poveznicu

      • Kliknite na ikonu pored URL poveznice polja

izabiranje datoteke

Otvara se prozor za izabiranje datoteke. Slijedite uputstva za dodavanje/odabiranje vašeg video zapisa isto kao i kod korištenja Moodle media ikone.

Naziv odabrane datoteke će se pojaviti u URL poveznica > Umetni

url poveznice

      • Nakon Pohrani i vrati se na stranicu kolegija ili Pohrani i prikaži vraćamo se na stranicu kolegija s poveznicom na video zapis.

CARNet Logo