Zadaće

Evaluacija rada polaznika

Obrazovanje putem Interneta predstavlja novu paradigmu učenja jer u odnosu na tradicionalno obrazovanje gdje je u središtu obrazovnog procesa uglavnom bio nastavnik, sada to u najvećem dijelu postaje polaznik od kojeg se očekuje izrazita aktivnost, motiviranost i samodisciplina u svladavanju gradiva online tečaja.

Prema istraživanju CARNetovog referalnog centra za metodiku i komunikaciju u e-obrazovanju, u prosjeku oko 25% polaznika ne završi online tečajeve do kraja. Odustajanje od tečaja (tzv. drop-out–rate) najčešće se događa na samom početku tečaja ali i tijekom održavanja tečaja.

Evaluacija

Evaluacija znanja polaznika tijekom i na kraju obrazovnog procesa predstavlja iznimno važan element u izradi online tečaja jer utječe na motiviranost studenata da što aktivnije sudjeluju u nastavnim procesima te samim time utječe na povećanje kvalitete procesa učenja. Evaluacija znanja polaznika može se provesti i prije samog početka tečaja u svrhu provjere predznanja polaznika kao preduvjeta za pohađanje određenog online tečaja.

Pri tome je iznimno važno da se polaznici tečaja i prije početka samog tečaja upoznaju s načinom rada na tečaju, alatima te kriterijima prema kojima će se odvijati ocjenjivanje.

Na autoru je tečaja da prema postavljenim nastavnim ciljevima definira tipove zadataka te razradi različite kriterije za procjenu uspjeha polaznika, kao npr. rezultate zadataka (individualnih ili grupnih), ispita znanja, aktivnost i zalaganje tijekom tečaja (sudjelovanje u raspravama, praćenje lekcija i sl.).

Preporuka je da zadaci budu koncipirani tako da kroz praktičan rad polaznici mogu primijeniti ono što su naučili na tečaju. Pri tome tema zadatka treba biti smislena i zanimljiva polaznicima. Preporuka je da zadatak ima nekoliko faza koje će postepeno voditi do konačnog rezultata (projektni tip zadatka) kao što u ovom tečaju polaznici kroz nekoliko faza izrađuju svoj osobni online tečaj.

Ukoliko nije moguće zadatak koncipirati na način da se faze zadatka nadograđuju jedna na drugu, treba ih koncipirati po nekom drugom načelu koje će pospješivati učenje, npr. od lakšeg ka težem, od jednostavnijeg ka složenijem ili sl. Uz sam opis zadatka autor treba definirati i broj bodova koji pojedini zadatak donosi kao i kriterije za ocjenjivanje zadatka.

U Moodle-u, autorima tečajeva na raspolaganju su sljedeći alati za provjeru znanja:

  • Testovi
  • Zadaci

Njihove mogućnosti i načini primjene opisani su u lekcijama koje slijede.

Mislilac mala

Aktivnost-promišljanje:

Pročitajte članak Metode online učenja i provjere znanja prema kognitivnom stilu učenja. Razmislite koje od navedenih metoda online učenja i provjera znanja koje se spominju u članku biste koristili u vašem online tečaju i zašto.

CARNet Logo