Uvod u CSS

Alati za izradu opisa stilova

Mnogi će reći da je za kreiranje CSS datoteke dovoljno imati jednostavan program za uređenje teksta (npr. Notepad). Iako, gledano s tehničke strane, taj stav u potpunosti stoji, u praksi je puno bolje za rad upotrebljavati kvalitetan alat. Naime, u praksi se pokazalo da je jako teško otipkati desetak redaka čistog teksta, a da vam se pri tipkanju ne potkrade pokoja greška. Zato treba koristiti prednosti specijaliziranih editora koji imaju ugrađene efekte za bojanje pojedinih elemenata jezika i za automatsko dovršavanje ključnih riječi, što rad čini dosta lakšim. Osim toga, uz njih obično dolaze i popisi ključnih riječi te razne druge reference, što će dodatno olakšati rad.

Svi vodeći WYSIWYG alati (Adobe Dreamweaver, Microsoft Expression Web itd.) imaju ugrađene kvalitetne CSS editore. Međutim, ti su alati komercijalni i nisu svima dostupni. Iz iste kategorije postoji besplatan program Microsoft SharePont Designer 2007 koji također podržava rad sa stilovima. Osim njih, na tržištu postoji čitav niz lako dostupnih, pa čak i besplatnih, alata za izradu CSS-a, a popis većine možete pronaći na stranicama W3 konzorcija.

  • Pogledajte popis CSS editoras kratkim opisima i linkovima na sjedištu W3 konzorcija.

Iz popisa možemo izdvojiti jedan alat koji se svojom jednostavnošću i kakvoćom ističe od ostalih. To je TopStyle, proizvod tvrtke Bradbury Software, koji je preuzeo jedan od njegovih autora, Stefan van As. Danas ovaj program dolazi u inačici „Pro”, a niz godina postojala je i besplatna inačica „Lite”. Iako je profesionalna inačica kvalitetnija i nudi dosta dodatnih opcija, mi ćemo se zadovoljiti nekoliko godina starom „Lite” inačicom koja je sasvim dovoljna za većinu poslova pri pisanju kaskadnog stila standarda CSS 2.1.

ikona programa TopStyle Lite
Ikona programa TopStyle Lite.

Više o programu TopStyle Lite doznajte u sljedećoj lekciji. Nakon nje slijedi lekcija o web preglednicima, a na kraju tečaja će biti riječi i o raznim naprednijim alatima za rad sa stilovima.

  • Preuzmite jedan od editora s popisa i instalirajte ga na računalo.
  • Ako ne možete ili ne smijete instalirati program na računalo, za pisanje CSS-a se možete poslužiti istim programom kao za pisanje HTML-a, Notepad++, koji prema ekstenziji datoteke prepoznaje jezik te tekst prema sintaksi tog jezika boji na odgovarajući način. Postoji i prijenosna verzija programa Notepad++ koju nije potrebno instalirati.
  • Notepad++ ikona
    Ikona programa Notepad++.