Uvod u CSS

Web preglednici


Usporedba web preglednika i rasprava o njihovim dobrim i lošim stranama općenito je nezahvalan posao. Već i sama izjava da je nekakav dodatak kod jednog web preglednika dobar te da dodatak iste namjene kod drugog nije dobro izveden ili ne postoji, u javnosti već godinama izaziva ratove riječima, pogotovo kod poklonika pojedinog preglednika.

Preporuka je da svatko tko želi izrađivati web stranice treba imati instalirana barem dva web preglednika, da bi pri izradi mogao uspoređivati neizbježnu razliku u prikazu stranica.

  • Na svom računalu imate barem jedan web preglednik – ako upotrebljavate operacijski sustav Windows, onda je to Internet Explorer, a inače su to vrlo vjerojatno preglednici drugih tvrtki, odnosno organizacija.
  • Provjerite imate li instaliran još neki web preglednik te, ako ga nemate, izaberite i instalirajte barem još jedan: Firefox, Chrome, Opera, Safari...

Svoje web stranice trebate provjeravati u prozorima različitih veličina, za što vam najčešće ne treba mnogo različitih monitora jer prozor preglednika lako možete smanjiti. No, zgodno je ipak isprobati stranice na vrlo malim uređajima s ne uvijek idealnim vezama, kao što su pametni telefoni (smartphone).

www.carnet.hr – Android
Web stranica www.carnet.hr prikazana na mobitelu
s operacijskim sustavom Android.
  • Uvjerite se u prethodne tvrdnje tako da posjetite nekoliko web sjedišta raznim preglednicima i u raznim veličinama prozora preglednika. Ako možete, upotrijebite i više različitih računala s više različitih operacijskih sustava.
  • Profesionalno izrađena web sjedišta trebala bi vrlo slično izgledati u svim slučajevima, no sigurni smo da ćete naići i na web sjedišta s velikim razlikama uzrokovanim izborom preglednika i veličinom prozora.