Elementi CSS-a

 

Što to točno CSS radi HTML-u?

Zamislimo ovakav slučaj. Napisali ste seminarski rad o jednom starom latinskom tekstu. Rad se sastoji od nekoliko stranica i željeli biste ga objaviti na webu.

Razmišljajući o načinu izrade, birate HTML. Dobro ste upoznati s tim jezikom pa vam izrada nekolicine stranica nije nikakav problem.

Dovršili ste stranice i gledate rezultat u pregledniku:

Lorem ipsum

Lorem ipsum je tekst koji se sastoji od niza slučajnih riječi bez značenja. Iako njegove riječi ne znače ništa, pretpostavlja se da je nastao na temelju Ciceronovog djela „O krajnostima dobra i zla”. Ovaj se tekst već stotinama godina koristi za testiranje ispisa i punjenje prostora tekstom.

„Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat”.

Već ste na prvi pogled uočili da vašem seminarskom radu nešto nedostaje. Struktura i podaci su tu, ali prezentacija je za jedinicu. Vaša stranica je izrađena čistim HTML kôdom koji izgleda ovako:

<h1>Lorem ipsum</h1>
<p>Lorem ipsum je tekst koji se sastoji
od niza slučajnih riječi bez značenja. Iako
njegove riječi ne znače ništa, pretpostavlja se
da je nastao na temelju Ciceronovog djela...
...

<p>&quot;Lorem ipsum dolor...

Poznavajući vrijednost lijepe prezentacije, želite vaš rad izdignuti iznad razine bezličnog, suhoparnog teksta. Izradite CSS stil – običnu tekstualnu datoteku – i povežete je s HTML dokumentima. U CSS-u redom stoji sljedeće:

h1 {
  font-family: Verdana,Helvetica,sans-serif;
  font-weight: bold;
  font-size: 24px;
}
p {
  font-family: Verdana,Helvetica,sans-serif;
  font-size: 12px;
}
p.citat {
  font-style: italic;
  font-size: 12px;
  border: 1px solid #000;
  padding: 6px;
  background-color: #FFFFCC;
}

U HTML kôdu dodate poneki atribut, a budući da je citat od ostatka teksta odvojen grafički, možete i ukloniti navodnike iz citata:

<h1>Lorem ipsum</h1>
<p>Lorem ipsum je tekst koji se sastoji
od niza slučajnih riječi bez značenja. Iako
njegove riječi ne znače ništa, pretpostavlja se
da je nastao na temelju Ciceronovog djela...
...

<p class="citat">Lorem ipsum dolor...

Kao rezultat ove intervencije, u konačnom prikazu dobijete sljedeće:

Lorem ipsum

Lorem ipsum je tekst koji se sastoji od niza slučajnih riječi bez značenja. Iako njegove riječi ne znače ništa, pretpostavlja se da je nastao na temelju Ciceronovog djela „O krajnostima dobra i zla”. Ovaj tekst se već stotinama godina koristi za testiranje ispisa i punjenje prostora tekstom.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Promotrimo što se točno dogodilo s vašim ispisom. Kreiranjem stila CSS-om i njegovim povezivanjem s dokumentom, dogodila se promjena koja se očituje pri učitavanju dokumenta u preglednik. Preglednik pri učitavanju dozna da postoji CSS, pročita ga, prepozna ključne riječi, a zatim pokuša prikazati dokument onako kako mu to sugerira CSS.

Primjerice, u CSS-u stoji da tekst koji se nalazi unutar oznake <h1> poprima sljedeće parametre:

  • tekst je napisan fontom Verdana ili Helvetica ili sans‑serif, i to redom kako je font dostupan pregledniku
  • tekst će biti podebljan
  • visina znakova bit će 24 piksela.

Ukoliko je CSS točno definiran i ukoliko preglednik podržava navedena svojstva, rezultat će biti prikaz kakav nalaže CSS.

   
CARNet