Uvod u Internet

Kako funkcionira web?

     
Već smo u prošloj lekciji spomenuli da se računala povezana u mrežu za komunikaciju koriste različitim protokolima. Većina tih protokola dio su skupine TCP/IP protokola (engl. Transmission Control Protocol/Internet Protocol).

Spomenuli smo i klijentska i poslužiteljska računala. Klijentsko računalo (engl. client) pri dohvaćanju podataka s weba zahtijeva podatke koje poslužiteljsko računalo (engl. server) posjeduje.

Ako na poslužitelju ne postoji tražena datoteka ili ona nije dostupna korisniku koji je zahtijeva, poslužitelj odgovara negativno, o čemu nas nekom od poznatih poruka obavještava naš web preglednik.

U adresnu traku web preglednika upišite:

www.carnet.hr/zbrlj

te dobro gledajte što se događa. Ponovite pokus s još dvije adrese: www.vlada.hr/zbrlj i www.azoo.hr/zbrlj.

Zatim upišite adresu:

www.craaanet.hr

Usporedite poruke o pogreškama koje ste dobili u ova četiri zadatka. Možda nije bio nađen poslužitelj, a možda se na njemu nije nalazio sadržaj koji smo zahtijevali.

Ponovite pokus s raznim web preglednicima da biste u nekim od ovih slučajeva dobili poruke raznih oblika, ali s približno istom informacijom.

ODGOVOR:

U prva tri slučaja nije pronađen sadržaj, u posljednjem nije pronađen poslužitelj. Različiti web preglednici različito reagiraju na situaciju u kojoj nije pronađen poslužitelj, tako da, uz odgovarajuće postavke, odmah mogu pozvati u pomoć tražilicu.

CARNet - puni naziv i logo